bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mladý a svěží pětatřicátník. Nejlepší bek NHL chce konečně uspět v play off

5. září 2019, 8:00

Jiří Lacina

Neopomněl to zdůraznit na předání cen, hrdě se k těm slovům hlásí i nyní. Mark Giordano, nejlepší obránce uplynulé sezóny, se ve 35 letech cítí mladý a svěží. Co na tom, že si ho spoluhráči za to sebevědomí dobírají. „Neuplyne týden, abych nedostal zprávu s hashtagem #youngandfresh,“ směje se nejstarší hráč Calgary Flames.

Faktem je, že svou výkonnost po třicítce vygradoval. Obránci v tomto věku obvykle dozrávají, Giordano rozkvetl jako květina. Fantastický osobák 74 kanadských bodů (17+57) jej loni posunul za Burnse na druhé místo mezi beky. Plus 39 bodů bylo nejlepším výkonem v NHL vůbec. Giordano nemá důvod si na prahu své čtrnácté sezóny v NHL nevěřit.

Osmým rokem bude mít na hrudi připnuté kapitánské céčko. Věk mu v takovém případě určitě není na překážku. Posiluje jeho přirozenou autoritu a pozici v mužstvu. V mezisezónním období trénoval s Seanem Monahanem v Torontu, kde makali hlavně na síle, kondici a celkové výkonnosti. Nyní už se přesunul do Calgary, kde brzo zahájí přípravu s týmem.

Chce být opět nejlepší, vyhovět nárokům, které na něj jako na držitele Norris Trophy budou kladeny. „Chcete dokázat, že nešlo o jednorázovou věc,“ říká. „Chcete se dál zlepšovat. Když se podíváte po lize, nejlepší hráči jsou výkonnostně konzistentní.“

„Chci další dobrý rok!“

Dnes už působí úsměvně, že nebyl nikdy draftován. Jak dlouho byl podceňován. V den začátku sezóny, 3. října, kdy Calgary nastoupí v Coloradu, mu bude 36 let. Bude to reparát za první kolo jarních pohárových bojů, kde Lavina překvapivě zhasla Plameny v pěti zápasech. Podobně jako na východě, také na západě padl vítěz konference hned v prvním kole!

Kritici si proto myslí, že mohl být generální manažer Brad Treliving při posilování aktivnější, aby se podobné selhání neopakovalo. Calgary bylo po letech označováno za velkou kanadskou naději na Stanley Cup, místo toho si lidé v Albertě užili play off jen deset dnů.

Treliving však téhle partě věří. Stejně jako Giordano. Nové tváře Milan Lucic a brankář Cam Talbot zřejmě nebudou mít na výsledky týmu zásadní vliv. Ztráty jsou minimální. Odešly pouze James Neal, Mike Smith, k tomu byl obránce Michael Stone vyplacen ze smlouvy.

„Byli jsme zklamaní tím, jak to dopadlo. Nicméně měli jsme dobrý rok, vždyť jsme zaznamenali 107 bodů,“ připomíná kapitán Flames. „Cítíme, že máme opravdu skvělý tým. Když skončíte na západě první, nečekáte příliš velké změny, které také nepřišly. Je to na nás, abychom vystoupali na vyšší úroveň také v play off.“

Aby to nebylo špatně pochopeno, závěr sezóny samozřejmě Giordanovi léto nezpříjemnil. „Bolí to. Jak jsem se bavil s dalšíma chlapama, prostě jsme se nedostali ke stylu hry, který nás zdobil celou sezónu. Nebyli jsme dost vyrovnaní ani agresivní. Situaci vám zrovna neusnadňuje, když potom sedíte a sledujete týmy, které zůstaly ve hře, přičemž víte, že je dokážete porážet.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.