bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Montreal vyhlížel finskou star. Byl jsem si téměř jistý, že Aha získáme, přiznal Bergevin

11. září 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Ten podpis mohl změnit směr, jakým se montrealští Canadiens poslední dobou ubírají. Už se dál nemuseli jen nesměle potácet na hraně postupu do vyřazovacích bojů a spoléhat na křehkého spasitele Careyho Price. Když Sebastian Aho kývl na takzvaný "offer sheet", rázem katapultoval tradiční klub mezi ligové dravce s těmi nejslibnějšími zítřky. Jenže tak učinil jen na necelý den.

Všechny jsem přechytračil.

To si mohl zhruba 20 hodin myslet montrealský generální manažer Marc Bergevin. Přišel s geniálním plánem. Alespoň jemu tak připadal.

Vypozoroval, že v Carolině obracejí každý dolar a zvažují výhodnost i sebemenší investice, a pokusil se jim nabídkou pětileté smlouvy na 42,27 milionu dolarů odlákat špičkového útočníka Aha.

Kontrakt schválně postavil tak, aby Ahovi přitekla hned ze začátku enormní suma peněz. Věřil, že majitel Hurikánů Tom Dundon bude škudlit a nechá dvaadvacetiletou hvězdičku odejít.

Jenže se přepočítal. 

Carolina neváhala a brzy oznámila, že nabídku dorovná a Aha udrží. Nemilé překvapení pro Bergevina, jehož řeči bývají podobně silácké jako jeho činkami zocelené paže.

"Byli jsme si na 90 procent jistí, že ho získáme. Nenavrhl jsem mu "offer sheet" jen tak pro nic za nic. Ne, já jsem se podíval na to, jak Canes pracují s penězi, podle toho jsem rozložil peníze do jednotlivých let smlouvy a věřil jsem, že to klapne," nechal se slyšet Bergevin pro kanadský tisk.

Neklaplo, z pochopitelných důvodů.

Aby se Carolina zdráhala, kontrakt pro Aha by musel být mnohem vyšší. Bergevin ale pod dojmem toho, že jeho úsudek je brilantní, nabídl jen tolik, aby nemusel platit vyšší kompenzaci v podobě cennějších draftových výběrů (více čtěte v článku Petra Adlera).

Výsledek byl predikovatelný a většina fanoušků NHL jen kroutila hlavou nad tím, co to ten svérázný funkcionář v čele Habs zase vyvádí.

Bergevin nevylučuje, že ještě někomu toto léto "offer sheet" předloží, nicméně krach při přetahování ofenzivního esa Hurikánů ho do jisté míry poučil. O čem? Že podobné pytlačení se v NHL nepěstuje nejen z kolegiality mezi generálními manažery, ale také ze zcela logických důvodů.

"Je snadno pochopitelné, proč můj "offer sheet" pro Aha byl jediným, které jsme během okurkové sezony zatím viděli. Roli hrají požadavky hráčů, výše kompenzace i platový strop." 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.