bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ne na všechny se usmálo štěstí. Kteří hráči jsou stále bez angažmá?

6. ledna 2015, 13:00

Vojtěch Balon

Základní část kanadskoamerické NHL se pomaloučku, polehoučku přechyluje do své druhé poloviny a některé týmy už začínají zbrojit na play-off – zmiňme například Pittsburgh, který nedávno přivedl z Edmontonu snajpra Davida Perrona. Pokud budou mít generální manažeři dostatek odvahy, mohou sáhnout také po hráčích, jež nikde nepůsobí. Výhody? Na rozdíl od trejdů se nebudou muset vzdávat jiných hráčů (případně voleb v draftu) a nesporný je také fakt, že ze sebe takzvaní UFA (unrestricted free agents) vydají všechno, aby dokázali, že ještě nepatří do starého železa.

5. Todd Bertuzzi

Ano, můžete namítat, že devětatřicetiletý silový útočník už není tím rozdílovým hráčem, kterým dříve byl. Občas se nechává zcela zbytečně vylučovat a na jeho schopnostech si vybrala daň četná série zranění zad. Hráč, který proslul tím, že nechutným zákrokem ukončil kariéru Steveu Moorovi, ale neztratil nic ze svého agresivního pojetí hry a překvapivě má stále velmi šikovné ruce – pokud se na něj ukáže, je schopen rozhodnout samostatné nájezdy.

Rodák ze Sudbury, jenž byl draftován už v roce 1993, posledních pět let nastupoval v Detroitu. V minulém ročníku si ale připsal v 59 duelech pouze 16 kanadských bodů (9+7), v kolonce +/- měl -17 záporných bodů. Dostane Big Bert ještě poslední šanci?

4. Derek Morris

Téměř metrák vážící zadák, mezi jehož přednosti patří tvrdost, slušné bruslení a dělová rána, ještě v minulém ročníku pravidelně nastupoval za Arizonu. V poušti loni odehrál 63 duelů se solidní bilancí 5+12, ale progresivní generální manažer Don Maloney s ním smlouvu neprodloužil a upřednostnil před ním mladé, talentované zadáky Brandona Gormleyho, Connora Murphyho či Michaela Stonea.

Šestatřicetiletý obránce, který v nejlepší lize světa strávil 16 sezón a odehrál celkem 1107 zápasů, má stále co nabídnout, potenciální zájemce ale může odrazovat jeho tendence ztrácet koncentraci a svými kiksy nabízet soupeřům šance v nejdůležitějších momentech.

3. Sami Salo

Bývalý finský reprezentant a trojnásobný medailista ze Zimních olympijských her nedávno vstoupil do klubu čtyřicátníků, ještě loni přitom stále patřil k pilířům obrany Tampy Bay. Rodák z Turku byl v roce 1996 draftován až v devátém kole (Ottawa z něj udělala číslo 239), ale má za sebou skvělou kariéru.

Díky obrovské píli se vyškrábal mezi hokejovou smetánku a vydržel mezi ní 15 sezón, stále navíc věří, že v NHL ještě neřekl poslední slovo. Salo se může pyšnit až neuvěřitelně tvrdou střelou, v tomto ohledu patří v lize mezi absolutní špičku.

S tvrdou hrou do těla už to tak slavné není, bývalý hráč Ottawy, Vancouveru a Tampy Bay sice váží 98 kilogramů a budí na ledě přirozený respekt, svého potenciálu ale v tomto ohledu nevyužívá a je občas až moc hodný. Jeho rejstřík zranění praská ve švech, ale pokud bude zdravý, stále může i v pokročilém věku spolykat velkou porci minut a být platným členem týmu.

2. Ray Whitney

V případě, že by nevysoký rychlík ještě dostal jednu šanci, stal by se po Jaromíru Jágrovi a Martinu Brodeurovi třetím nejstarším hráčem v aktuální NHL. Vítěz Stanley Cupu s Carolinou je už ale předem smířen s tím, že se do nejlepší ligy světa už nepodívá – v takovém případě ukončí kariéru, nižší soutěže či ligy v Evropě pro něj nepřipadají v úvahu.

Whitney se s manželkou Brijet a potomky Hannou, Harper a Hudsonem usadil nedaleko Phoenixu, kde strávil veleúspěšné dvě sezóny a spolu se svými parťáky z elitní formace Radimem Vrbatou a Martinem Hanzalem byl hlavní ofenzivní zbraní Kojotů. Poslední dva roky strávil v Dallasu, v loňském ročníku v 69 zápasech nasbíral slušných 32 bodů (9+23).

Odmítl nabídku stát se komentátorem v nejmenované televizi, stále preferuje působení přímo v klubu – ať už jako hráč nebo funkcionář. „Jestli už nedostanu příležitost, časem bych rád přijal nějakou roli v klubovém vedení. Ale předtím bych si po 23 sezónách hraní na nějakou dobu odpočinul,“ řekl Whitney, jenž si hokejem za svou kariéru vydělal už 42 miliónů dolarů. Držíme palce!

1. Dustin Penner

Je přinejmenším zvláštní, že o hráče Pennerova kalibru nebyl na trhu volných hráčů zájem. Rodák z manitobského Winkleru byl u první triumfální cesty Los Angeles za Stanley Cupem v roce 2012, v dresu Kings odehrál ještě další, výlukou poznamenaný ročník. Před minulou sezónou se vrátil do Anaheimu, kde už před časem působil a s nímž poprvé v kariéře pozvedl nad hlavu pohár Lorda Stanleyho.

Za Kačery odehrál 49 zápasů s velmi slušnou bilancí 13+19, ale před uzávěrkou přestupů ho potkal trejd do Washingtonu. V hlavním městě Spojených států se mu vůbec nedařilo, naskočil do 18 duelů a zaznamenal chabé tři kanadské body (1+2).

Jeho výkony u Capitals nejspíš zaskočily potenciální zájemce natolik, že si jeho podepsání rozmysleli. Dustin Penner je přitom jedním z nejurostlejších hráčů v NHL (193 centimetrů, 111 kilogramů), což využívá k clonění brankáři soupeře – v tom je mistr. Jeho Achillovou patou jsou inkonzistentní výkony, někdy je schopen rozhodnout zápas, jindy je nejslabším článkem týmu. Téměř jistě v nejlepší lize světa ještě najde uplatnění, bude to ještě v probíhajícím ročníku?

Do tohoto výběru se nevešlo několik hráčů včetně českého zástupce Radka Dvořáka, chybí zde i Joni Pitkänen. Rodák z finského Oulu za posledních několik let neuvěřitelně zestárl. Stále je mu pouze 31 let, ale už od dubna 2013 nehraje vinou vleklého zranění nohy.

Do TOP 5 by se za normálních okolností s železnou jistotou vměstnal, ale vynechali jsme jej, poněvadž ani on sám nevěří, že by se mohl vrátit. „Udělal jsem sice nějaký pokrok, ale návrat je stále v nedohlednu. Ani jsem ještě nebyl schopen bruslit,“ svěřil se v létě finskému deníku Kaleva. Jen pro úplnost – ještě v červnu podle GM Caroliny Rona Francise nebyl ani schopen dát svou zraněnou nohu do brusle.

Bez angažmá zůstává i trio brankářů Mike Murphy, Nikolaj Chabibulin a Tim Thomas. První jmenovaný neúspěšně bojoval o dlouhodobější smlouvu v rakouském Dornbirnu, což asi svědčí o tom, že se do NHL už nepodívá. Chabibulin a Thomas jsou matadoři, kterým už je přes 40 let – pravděpodobnost, že dostanou ještě šanci v nejlepší lize světa se v současnosti rovná té, že Edmonton letos vyhraje Stanley Cup…

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.