bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejdražší finále v historii? Lístky se prodávají za obrovské sumy

4. června 2018, 10:30

Jiří Lacina

Je to stará pravda, že vstupenky na boje o Stanley Cup jsou dražší než na základní část. Pro finále pak nemilosrdné zákony trhu platí ještě víc. Když k tomu všemu přidáte, že aktérem letošního souboje o všechno je absolutní ligový nováček, máme tady hotovou ekonomickou anomálii. Las Vegas dychtí po hokeji a nejinak je tomu ve Washingtonu, kde si tuhle sérii po mnoha zklamáních doslova vymodlili.

Lístky byly drahé už na první finále, na to druhé ale ještě o 14,5 procenta podražily. Podle TicketIQ.com vyskočila průměrná cena vstupenky na zápas číslo dvě v T-Mobile Areně z 1570 na 1731 dolarů. To je pořádný ranec, když povážíte, že mzdový medián (střední hodnota) byl v roce 2017 v USA na úrovni 3278 dolarů měsíčně (týká se pouze lidí pracujících na plný úvazek, celkový medián byl jen 2678 USD). Za jedno finále tak dáte půl výplaty. Kdo vydělává méně, sotva si hokej nejvyšší úrovně dopřeje.

Samozřejmě, lístky se daly sehnat i laciněji. Ty nejlevnější byly za 700-800 dolarů. Všechny ceny jsou na tzv. sekundárním trhu (přeprodej). Finále je každopádně zlatým dolem, což letos platí ještě víc než v minulých letech. Vždyť průměrná cena vstupenky na Vegas v základní části byla 145 dolarů, a už to byla pátá nejvyšší suma v NHL. Dražší byly jen lístky na Montreal, NY Rangers, Toronto a Minnesotu. Nejlevnější na Calgary, Floridu a Ottawu.

Jak řečeno, už 145 dolarů nebylo v ligovém kontextu málo, teď musí dávat fanoušci za hokej i desetkrát tolik. Sedadlo až dole u plexiskla stálo na Vegas 6500 dolarů. „Je to možnost být svědkem historie, nebylo nic takového předtím a nebude ani potom,“ vysvětluje Ken Solky, makléř LasVegasTickets.com.

Dodejme, že na druhé finále přišlo 18 702 diváků. Astronomické tržby budiž spravedlivou odměnou pro tým, který v první sezóně nepochybně hodně investoval. Cena vstupenek na páté finále může atakovat hranici 2500 dolarů; pro představu, nejdražší lístky v historii byly loni na domácí zápasy Nashvillu, fanoušci za ně dávali na „secondary market“ v průměru 2664 dolarů.

Ani ve Washingtonu nepřijdou zkrátka. Nejlevnější lístky jsou k mání kolem tisícovky, také ty nejdražší překovávají Las Vegas. Záležet bude na vývoji série a počtu finálových zápasů, nicméně zatím vše nasvědčuje tomu, že sledujeme nejdražší bitvu o Stanley Cup všech dob. Tou bylo až dosud finále mezi New York Rangers a Los Angeles z roku 2014.

A nejen to. Hokej je letos dokonce dražší než basketbal. Magazín Forbes si povšimnul, že lístky na hokejové finále jsou tento rok skoro dvakrát nákladnější než na to basketbalové. Důvod je prostý, zatímco Golden State Warriors a Cleveland Cavaliers se o titul v NBA utkávají počtvrté v řadě, pro Las Vegas je to premiéra, Washington hraje finále podruhé po dvaceti letech.

Bez ohledu na výsledek, účetní závěrka v Las Vegas i ve Washingtonu bude letos jedna velká radost.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.