bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Největší rivality v NHL: Volná jízda pro šestici vyvolených

3. prosince 2023, 17:58

Radek Černý

Obecně vzato můžeme výraz rivalita definovat jako soutěživost mezi dvěma nebo více stranami, které se proti sobě snaží uspět. V kolektivních sportech vzniká rivalita mezi dvěma týmy z mnoha různých důvodů. Mezi ty hlavní patří geografická blízkost, znalost soupeřů, incidenty na ledě i kulturní, jazyková nebo národní hrdost.

Ani nejslavnější hokejové lize se rivalita nevyhýbá. Spíše naopak. Ve své více než stoleté historii zažila nejednu situaci, kdy jiskření na ledě neuhaslo s posledním hvizdem rozhodčího, ale rozhořelo se v neutuchající plamen emocí, který vydržel plápolat po několik dekád.

Těchto hokejových „derby“ zažila NHL opravdu hodně. V našem seriálu si připomene ty pravděpodobně nejpamátnější a nejintenzivnější, které se nesmazatelně zapsaly do historie nejrychlejší kolektivní hry na světě.

V minulém díle jsme si připomněli rivalitu dvou zakládajících týmů ligy. Montrealských Canadiens a Maple Leafs z Toronta.

Éra Original Six

Teď se přeneseme do éry tzv. Original Six neboli Původní šestky. Nejprve si připomeňme, co toto označení vlastně znamená. Jedná se o šestici týmů Chicago Black Hawks, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, Boston Bruins a New York Rangers, které působily v lize mezi sezónami 1942-43 až 1967-68.  

Označení „původní“ by mohlo na první pohled evokovat fakt, že se jedná o zakládající týmy Národní hokejové ligy. Ve skutečnosti se za základní stavební kameny NHL mohou z této šestice považovat pouze Canadiens a Maple Leafs. 

Ačkoliv by se, ve světle dnešní hektické doby, mohlo zdát, že se jednalo o nudné období, kdy spolu po čtvrtstoletí sváděla boje pouhá šestice týmů, nebylo tomu tak. 

Po druhé světové válce vstupovala do ligy spousta talentovaných hokejistů, hra se díky úpravám pravidel jako zavedení středové červené čáry zrychlila a celkově to byla doba definovaná útočným stylem, prudkými střelami a postupným zaváděním funkčních brankářských masek.

NHL v této době definovala sama sebe, vytvářela moderní hru a moderní hrdiny.

Liga byla v té době exkluzivním podnikem. Přibližně pouhých 100 hráčů mělo stálou práci a prosadit se jako brankář byla obzvláště těžká výzva, neboť až do sezóny 1965-66 měly týmy povoleno obléct do dresu pouze jednoho gólmana. S příchodem rozpisu 70 zápasů v letech 1949-50 se týmy během základní části střetly 14krát.

Podmínky pro vznik rivality takřka ideální.

Týmy se dokonale znaly. Roztržky byly na denním pořádku. Vzájemná nevraživost se pilovala k dokonalosti a příležitostí pro odvetu bylo dostatek. Přispěl k tomu i prezident ligy Campbell, který zavedl pravidlo zákazu sbližování hráčů mezi soupeřícími týmy. Byla to částečně i reakce na tehdejší skandály s nelegálním sázením na sportovní zápasy, které se nevyhnuly ani hokeji. Záměrem bylo eliminovat možné ovlivnění zápasů a také ujistit veřejnost, že rivalita v NHL je skutečná. 

Mnoho hráčů mělo dlouhé kariéry, 15-20 let nebylo výjimkou, takže vzájemné spory přetrvávaly často po mnoho sezón. Ačkoli se hráči NHL navzájem respektovali a někteří byli nevyhnutelně přáteli, protože v minulosti hráli za stejný tým, zákon nabídky a poptávky přispěl k podpoře antagonismu více než jakékoliv ligové nařízení.

Hokej v této éře nebyl jen rychlý, nespoutaný a útočný. Byl také tvrdý, mnohdy až brutální. Šermování hokejkou, ostré lokty či bitky do kterých se zapojily celé střídačky, to vše patřilo ke každodennímu koloritu tehdejších zápasů. Ne nadarmo nemá jeden z nejlepších hráčů historie, kterým Gordie Howe bezpochyby byl, pouze přezdívku „Mr. Hockey“, ale i „Mr. Elbow“. Historky jeho protihráčů jsou protkané vzpomínkami na tvrdost Gordieho loktů.

Bruins vs. Canadiens 

Počátek rivality mezi těmito dvěma týmy lze datovat do roku 1938, kdy kvůli finančním problémům opustil NHL tým Montreal Maroons, čímž Canadiens pozbyly městského rivala. O pár let později zbyla v lize pouze šestice týmů a četnost setkání obou klubů se značně zvýšila.

Zřejmě nejpamátnější okamžik bitvy těchto dvou rivalů má na svědomí asi největší hvězda tehdejší doby útočník Canadiens Maurice Richard. 

O co šlo? Při jednom vzájemném zápase v roce 1955 trefil Richarda do hlavy vysokou holí obránce Bruins Hay Laycoe. Richard si ránu nechal zašít a při následném přerušení hry se na Laycoea vrhl jako smyslů zbavený. Řádění odnesl i jeden z rozhodčích, kterého Richard několikrát udeřil pěstí. 

Prezident ligy Campbell potrestal hvězdu Montrealu zákazem startu ve zbytku sezóny i v play-off. Co si o tomto rozhodnutí myslí příznivci Les Canadiens, pocítil Campbell při následujícím zápase, kterého se osobně účastnil v montrealské hale Fórum, kde domácí hostili Red Wings. 

Rozhořčení domácí fanoušci zasypali ligového šéfa vejci, zeleninou a vším, co jim přišlo pod ruku. Házení předmětů přestalo až v okamžiku, kdy poblíž místa, kde seděl Campbell, vybuchla bomba se slzným plynem. Utkání bylo přerušeno, celá hala evakuována a prezident ligy následně rozhodl o kontumaci ve prospěch Red Wings. 

To byla pro domácí fanoušky poslední kapka. Ulice sousedící s hokejovou halou Fórum se proměnili v bojiště. Poničeno či dokonce vyrabováno bylo několik set obchodů. Zraněno bylo několik civilistů i policistů. Nepokoje pokračovaly a policie měla plné ruce práce. Zklidnit situaci a obnovit pořádek ve městě se jí podařilo až pozdě v noci.

Maple Leafs vs. Red Wings     

Rivalita mezi těmito soupeři se vyhrotila během play-off v roce 1950. Vycházející hvězda Red Wings Gordie Howe si špatně načasovala bodyček, kterým chtěl počastovat torontského Teda Kennedyho a při následném pádu vrazil hlavou do hrazení. Život mu zachránil včasný převoz do nemocnice. Zatímco liga Kennedyho jakékoliv viny zprostila, příznivci Red Wings to viděli jako jasný úmysl zranit jejich hokejový idol. 

Celá série tak probíhala ve velice vyhrocené atmosféře, s úspěšnějším koncem pro tým z Detroitu.

Další incident se odehrál během semifinálové série v roce 1956. Do torontských novin zavolal anonym s výhrůžkou, že zastřelí hvězdy Red Wings Howea a Lindsaye, pokud se ve třetím zápase objeví na torontském ledě. Howe a Lindsay se na výhře Detroitu podíleli dohromady třemi góly. Lindsay pak otočil svou hokejku jako pušku, namířil ji na dav v Torontu, kroužil po kluzišti a vydával zvuky jako ze samopalu.

Pro strach měl tenhle chlapík uděláno.

V éře Original Six spolu tyto dva týmy sehrály celkem 15 sérií play-off včetně šesti finálových. Všech šest rozhodujících bitev o hokejový grál ovládli hráči Toronta.

Dodnes se na hokejisty, kteří excelovali během druhého čtvrtstoletí NHL v letech 1942 až 1967, vzpomíná se zvláštní úctou a náklonností.

1. díl - Největší rivality v NHL: Montreal vs. Toronto

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.