bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL se klaní Ekbladovi. Tréninkový maniak táhne Floridu a bojuje o Caldera

9. prosince 2014, 14:00

Tomáš Zatloukal

Martin Brodeur kapituluje, Aaron Ekblad právě vyrovnává na 2:2. Talentovaný bek vyhrál střet dvou hokejových generací. Odvážně si sjel na přihrávku Jussiho Jokinena a se štěstím propálil legendárního brankáře, kterého jen kontakt s tyčkou připravil o mistrovský zákrok proti drzému zelenáčovi. Soutěživý kmet se nakonec smál jako poslední, St.Louis Blues porazili Floridu 4:2. Před Ekbladem se přesto sluší smeknout, odvedl další brilantní výkon a jedině potvrdil svou kandidaturu na Calderovu trofej.

Tu v roce 1994 vyhrál také Brodeur. Coby jeden z mála gólmanů se může chlubit oceněním pro nejlepšího nováčka NHL. Posledních pár týdnů se hovoří o tom,že Ekbladovi se dostane stejně výjimečného postavení mezi obránci. Ani ti totiž zpravidla Caldera nepřebírají, naposledy se to povedlo v roce 2010 Tyleru Myersovi. Ekbladova kandidatura je každopádně zatím velmi silná, dominantní hrou pozdvihl defenzívu Panterů a nenechává nikoho na pochybách o tom, že se stal jedničkou posledního draftu oprávněně.

Syn účetního a zdravotní sestry, který pochází z ontarijského Windsoru, patří k nejproduktivnějším nováčkům, aktuálně se drží na třetím místě za Filipem Forsbergem a Johnnym Gaudreauem. Floridský kouč Gerard Gallant mu hodně důvěřuje, z bažantů je vytěžovanější pouze Damon Severson z New Jersey Devils. Mluvíme přitom o osmnáctiletém klučinovi, o jehož připravenosti na NHL se v létě hodně pochybovalo. On sám o sobě nepochyboval. "Mám na to," tvrdil. V rozletu ho nezastavil ani otřes mozku.

Ekblad překonává o 24 let staršího soupeře:

Ten utrpěl na letním juniorském turnaji v přátelském mači s Českou republikou. Florida musela trnout, budoucnost její největší naděje se na okamžik silně otřásla. Naštěstí vše dopadlo dobře, Ekblad stihl přípravný kemp Cats a suverénně se probil do základní sestavy. Za rychlý úspěch v NHL každopádně nevděčí pouze nepřehlédnutelnému talentu, dopředu ho posouvá především tvrdá práce. „Je to největší dříč, jakého jsem ve svém životě viděl,“ pronesl o něj jeho bývalý spoluhráč Brandon Lalande

Ekblad si našel stabilní místo v elitním obranném páru Koček vedle hvězdného mazáka Briana Campbella. Oba si rádi zaútočí, zároveň jim ale nechybí zodpovědný přístup k defenzivním povinnostem. Přeci jen více vidět jsou ale Ekbladovy útočné kvality, vždyť momentálně se dělí o čelo týmového bodování s Nickem Bjugstadem. Společnými silami by se oba mladí pánové mohli postarat o zázrak - Florida zcela rovnocenně bojuje o postup do play-off a je naprosto reálné, že se mezi vyvolenou osmičku Východní konference dostane.

Bylo by to asi to nejlepší svědectví o Ekbladově přínosu pro slibný tým, který v minulé sezóně působil tak utrápeně. Urostlého zadáka i jeho spoluhráče nicméně čeká ještě pořádný kus cesty. Do dalších dnů má ovšem Ekblad nakročeno skvěle: bodoval pětkrát za sebou, navíc se ho drží střelecké štěstí. Bodovou sérií vyrovnal nováčkovské maximum mezi beky nejen pro tento ročník, ale také pro předchozí tři. Stejně jako on bodovali v pěti po sobě jdoucích zápasech Adam Larsson, Torey Krug, Calvin de Haan a John Klingberg.

Nebuďte zaskočení, až Ekblad všechny jmenované výkonnostně přeroste. S jeho kombinací talentu a píle jde jen a pouze o otázku času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.