bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ovečkin slavil. Před zraky největšího rivala

12. ledna 2017, 14:30

Jiří Lacina

Třebaže si ligu zvolna podmaňují jiné, mladší hvězdy, tihle dva v ní mají pořád svoje místo. Tak jako si kamery na přelomu osmdesátých a devadesátých let při vzájemných soubojích vybíraly hlavně tváře Waynea Gretzkyho a Marie Lemieuxe, soustředí se i dnes svět při utkáních Pittsburghu s Washingtonem na Crosbyho s Ovečkinem. Svůj velký večer si tentokrát užila hvězda Capitals.

Narazily na sebe přitom dva pěkně rozjeté týmy! Pittsburgh i Washington držely sérii pěti výher v řadě. Caps měli ve vzájemném souboji výhodu domácího Verizon Centera a využili ji dokonale. Pittsburgh si odvezl domů porážku 5:2, k níž přispěl Ovečkin dvěma góly. První byl jeho tisícím bodem v kariéře NHL, dalším nakrojil druhou tisícovku.

Myslel jsem na to

Vyprodaná aréna aplaudovala. Ovečkin ji za to poděkoval. Justin Williams poprosil rozhodčího, aby dal mužstvu pár minut do dalšího buly, tohle si bylo potřeba vychutnat. „Seděl na lavici a já do něj musel šťouchnout,“ přiznal Nicklas Bäckström, že svého spoluhráče vybídl, aby si ovace víc užil. „Měl byste být poctěn, když dosáhnete tisíce bodů. Je to ohromné. Patří mu veškeré uznání. Neskutečný hráč, kterého je radost sledovat.“

Jelikož vstupoval do zápasu s bilancí 999 bodů, dobře věděl, že se na něj bude upírat pozornost. A fanoušky nenechal čekat dlouho. Už při prvním střídání si sjel do útočného pásma z pravé strany, stáhl puk do středu, aby měl jako pravák lepší střelecký úhel, a propálil Marca Andre Fleuryho.

Fakt, že dosáhnul jubilejního bodu zrovna proti Pittsburghu, prý pro něj nebyl důležitý. Přiznal však, že tím osladil život svým fanouškům. Před utkáním prý Ovečkinovi psalo několik kamarádů, včetně těch, co jinak fandí Pittsburghu, že si zápas nenechají ujít a tentokrát budou držet palce jemu.

„Trošku jsem na to před utkáním myslel,“ netajil jednatřicetiletý Rus. „Přišla spousta lidí, bylo by fajn překonat tisícovku doma. Jsem šťastný, že se to povedlo. Je to velký okamžik pro organizaci, pro mě samotného i fanoušky.“

Rychlejší jen Jágr

Tisící bod v 880. zápase znamená druhé nejrychlejší pokoření kulatého milníku mezi současnými hráči. Rychlejší byl jenom Jaromír Jágr (763). Pro zajímavost, Sidney Crosby, jemuž tuto metu dávno nedovolila překonat jen kupa nejrůznějších zranění, bude na řadě brzy. Kapitán Pens má v 741 odehraných zápasech na kontě 983 bodů. Slavit by tedy mohl během několika týdnů.

Středeční večer ale patřil Ovečkinovi. Aby se o něm za pár dnů nemuselo psát znovu, otevřel rovnou i druhou tisícovku. Dvě minuty před polovinou utkání svým typickým způsobem v přesilovce podruhé propálil Fleuryho a poslal domácí do vedení 2:0.

Ve třetím dějství se skóre trochu přelévalo, domácí však nakonec duel v pohodě dovedli k výsledku 5:2. Výhra pomohla Capitals před Pittsburgh na druhé místo nejsilnější Metropolitní divize, na jejímž čele zůstává navzdory aktuálním ztrátám s jednobodovým náskokem Columbus.

Všechno pro tým

Ovečkin se stal ve své dvanácté sezóně v NHL 37. hráčem v historii ligy, který hranici tisíce bodů překonal. Do Washingtonu přišel, když tenhle klub nic moc neznamenal. Svůj první bod zaznamenal střelou bez přípravy, stejně jako první bod druhé tisícovky. Pomohl tým vytáhnout mezi elitu, teď zbývá to hlavní - dotáhnout ho ke Stanley Cupu.

„Když chlapi nastupují s hráčem, o kterém je jasné, že jednou vstoupí do Hokejové síně slávy, jsou to docela výjimečné okamžiky,“ připustil trenér Barry Trotz. „Hlavně v začátcích obětoval téhle organizaci hodně.“

V zájmu dosažení vytouženého kolektivního úspěchu Trotz letos Ovečkinovi trochu stáhnul čas trávený na ledě, aby byl čerstvější pro play off. Kapitán novou roli akceptoval, přestože tím jeho produktivita trochu utrpěla. Na druhou stranu, svoje si pořád odehraje – aktuálních 21 branek je čtvrtý nejlepší výkon v lize.

„Po zápase byl velmi upřímný, když mluvil o všech těch hráčích, bez kterých by to nedokázal, kolik lidí mu pomohlo. V tomhle směru byl velmi, velmi laskavý,“ vyzdvihl Barry Trotz.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.