bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL a olympiáda? Možná, ale ne v kolektivní smlouvě, říká Bill Daly

7. října 2019, 6:02

Petr Adler

Jednání o novou kolektivní smlouvu mezi NHL a jejími odbory NHLPA pokračují ve veškeré tichosti, a současně ve veškeré vážnosti, ale liga zcela rázně a jednoznačně zametla pod stůl myšlenku, že by byla ochotna uvažovat o olympijské účasti jako o jednom z dohodnutých bodů.

Zástupce komisaře NHL Bill Daly to nanesl jednoznačně: “Někdo to říci musí, takže to řeknu rovnou: z hlediska majitelů NHL není olympijská účast ani podstatná, ale ani užitečná pro náš podnik. Velice narušuje průběh sezóny, ohrožuje naše hráče, a ani NHL, ani jednotlivá mužstva z ní nemají žádný finanční přínos.”

Toto přímočaré sdělení, jakkoliv věcné, asi některé hráče přinejmenším rozladí. Několik hokejových hvězd z řad těch, kteří mají naději, že by byli povoláni, aby nastoupili za svá národní mužstva, totiž dalo najevo, že nebudou souhlasit s dalším konáním Světového poháru, pokud příští kolektivní smlouva nebude zahrnovat olympijskou účast. A jelikož součástí nové kolektivní smlouvy mají být i ustanovení o účasti NHL v mezinárodních soutěžích (má se to jmenovat international calendar rules), bude zajímavé sledovat, zda zájmy zhruba stovky hvězd, jichž se olympijská účast dotýká osobně, převáží nad zájmy dalších více než šesti set členů NHLPA.

Kromě toho bude zajímavé zjistit, zda jsou v očích předních hokejistů peníze až na prvním místě: Světový pohár pořádají NHL a NHLPA rukou společnou a nerozdílnou. Dělí se tudíž také o zisky. Ty sice v rce 2016 nedosáhly očekávání, ale to bylo, podle NHL i NHLPA, tím, že na jejich pořádání nebylo po uzavření kolektivní smlouvy v zimě 2013 dost času.

Překonatelné překážky

Podle Dalyho panuje mezi ligou a odbory naprostý souhlas, že Světový pohár může mít skvělou budoucnost. V podstatě, řekl, nezbývá nic než najít shodu o tom, jak bude příští ročník vypadat, zda se stane vzorem pro další ročníky, kdy se bude konat, jak se budou vybírat místa, kde se bude konat. Tohle, řekl Daly, jsou podrobnosti, a ty jsou někdy složité, ale nikdy nepřekonatelné.

Podstatná je zásadní shoda, dodal. A stejně důležitá je okolnost, že obě strany vlastně pokračují v rozhovoru, který začal s uspořádáním minulého Světového poháru. Tříleté přípravné období bude nyní mnohem přijatelnější.

Pakliže budou současná jednání o kolektivní smlouvu úspěšná, vznikne období nejméně šesti až sedmileté, a během takové doby se už dá dosáhnout lecčeho.

Která národní mužstva pořadatelé pozvou na příští Světový pohár zůstává ve hvězdách. Daly odmítl veškeré zveřejněné úvahy na to téma co předčasné spekulace.

Na druhé straně se Daly vyjádřil pochvalně o letošní světové soutěži (Global Series), během níž viděla zahajovací zápasy mezi Phuiladelphia Flyers a Chicago Blackhawks i Praha. Daly vyjádřil současně naději, že nastávající kolektivní smlouva zápasy mimo Severní Ameriku zakotví co část mezinárodního kalendáře, a mezi možnými příštími pořadateli jmenoval také Bratislavu a Rusko.

V případě zápasů NHL v Rusku se budou muset nejdříve mezi sebou dohodnout ruský hokejový svaz a nejvyšší soutěž (KHL).

Takže olympijská účast NHL zůstává jedinou velikou neznámou, připustil Daly: “Dobře víme, že mnozí hráči podporují olympijskou účast jako součást kolektivní smlouvy. Říkají nám, že pokud budou vhodné podmínky, rádi by tam hráli, a to samozřejmě respektujeme. Jenže tady musí dojít k dohodě nejen mezi námi a odbory, ale i mezi námi a Mezinárodním olympijským výborem (MOV).”

A tady Daly trefil do černého. Současný president MOV Thomas Bach nesouhlasil, aby jeho sdružení hradilo NHL náklady spojené s účastí jejích hráčů na olympijských hrách.

Stejně jako hráči, kteří se dnes dožadují zakotvení olympijské účasti v kolektivní smlouvě pod heslem “buď anebo,” i Thomas Bach patrně zapomněl, že to byl MOV, kdo tehdy přišel za NHL s prosíkem. Před hrami 1998 v japonském Naganu zájem obecenstva o olympijský turnaj začal povážlivě klesat, protože většina evropských hvězd začala mířit do Severní Ameriky. NHL tehdy souhlasila za podmínky, že MOV uhradí náklady na cestu, ubytování, stravu a pojištění jejích hokejistů.

Když Thomas Bach tuto smlouvu jednostranně vypověděl, dal tím NHL jedinečnou možnost, jak pokrčit rameny.

Právě proto Dalyho nestálo žádné zvláštní úsilí, aby řekl, že pokudz MOV pozmění svůj názor a vyjedná s NHL novou smlouvu, nebude nejvyšší hokejová soutěž světa předem vylučovat souhlas se svojí olympijskou účastí.

Ovšem, Bill Daly neřekl ani jednou, že by se tahle účast měla nebo mohla stát součástí kolektivní smlouvy.

I když, pravda, příští zimní olympijské hry v roce 2022 v čínském hlavním městě Beijingu jsou dnes už vlastně za rohem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.