bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL zvedá obočí nad klekáním při vhazování

25. prosince 2015, 5:56

Petr Adler

Vhazování se řídí spoustou pravidel (viz úřední kniha: http://www.nhlofficials.com/rule54.asp), ale je dost možné, že NHL zavede další. Zakáže pokleknutí. Nebo také ne.

Vhazování je jednou z nejdůležitějších součástí hokeje. Mužstvo, které vyhraje, má puk na svých holích, může tedy vytvořit nějakou akci, která by ohrozila soupeřovu svatyni.

Lidé kolem Dallas Stars tvrdí, že se ligoví úředníci mužstva nedávno zdvořile poptali, zda mají věřit svým očím, když vidí středního útočníka Vernona Fiddlera (na snímku při vhazování proti Ryanu Callahanovi z New York Rangers), jak pokleká na obě kolena, aby vzápětí vyhrál.

Výkonný vice-president ligy Colin Campbell o pár dnů později řekl, že o žádném takovém dotazu neví. Nejen to, dodal, zeptal se vice-presidenta přes rozhodčí Stephena Walkoma, a ten mu řekl totéž, tedy, že o ničem takovém neví.

Generální manažer Stars Jim Nill řekl, že on žádné takové upozornění neobdržel, a tudíž ani nečetl, a že mu nikdo v mužstvu neřekl, že by se liga zmiňovala.

Tak jak to tedy je doopravdy?

Na jednu stranu je pravda, že Dallas patří k předním mužstvům, pokud jde o úspěšnost při vhazování.

Na druhou stranu je pravda, že většina středních útočníků Stars si při vhazování poklekne.

Na třetí stranu je pravda, že to není proti pravidlům. Hlavně proto, že to v nich ani není zmíněno.

A na čtvrtou stranu je pravda, že se o té věci mluvilo na nedávných schůzích generálních manažerů.

Kde nejsou ověřené zprávy, tam jsou dohady. Například se proslechlo, že nejméně jeden rozhodčí řekl nejméně jednomu hráči, aby neklekal, protože jinak ho vyhodí z bodu pro vhazování. Proslechlo se to od poměrně spolehlivého člověka. Jenže Nill řekl, že on nic takového neslyšel, zatímco Campbell se ptal (neúspěšně), kdo to řekl.

Ať už je tomu jakkoliv, generální manažeři NHL se o vhazování bavili na své listopadové schůzi s takovým zaujetím, že se to patrně stane bodem pořadu i pro březnovou schůzi.

“Jistě,” řekl Campbell, “v pravidlech nestojí psáno, že se to nesmí, ale postavme otázku jinak. Zeptejme se, zda poklekávání při vhazování nezačíná trochu smrdět. Je rozdíl mezi poklekáváním na jedné straně a poklesnutím a odehraním puku rukou na straně druhé?”

Tohle byl trik, který liga zakázala v červnu 2012.

“Hráči i koučové každou sezónu zkoušejí spoustu věcí, aby získali převahu,” objevil Campbell Ameriku. “Jeden generální manažer se nás zeptal, zda se to smí. Tak jsme řekli všem manažerům, ať se pobaví se svými kouči a zeptají se jich na jejich názor. Máme psát nové pravidlo? Z těchto věcí se někdy vyklubou těžko řešitelné záhady.”

Je také pravda, že některá mužstva, jejichž úspěšnost při vhazování je (mírně řečeno) podpoloviční, přišla se skvělou odpovědí. Zvláště ke konci zápasu (nebo třetiny) střední útočník při vhazování ve vlastní třetině zalehne, aby zastavil případný pokus o přímou střelu. Má to liga zakázat? A co když ten hráč prostě uklouzl nebo mu jiný hráč (lhostejno, zda spoluhráč nebo protihráč) podrazil nohy?

Dva příklady: Paul Gaustad (Nashille Predators) a Brian Flynn (Montreal Canadiens).

“Je pravda, že se tady asi něco vyvíjí,” připustil Campbell. “Nejsem si ale jist, že vždycky nutně úspěšně. Budeme to sledovat a pak si spočítáme průměr úspěšnosti. Jestli výpočet ukáže, že to není nic světoborného, proč se tím zabývat a proč to zakazovat?”

Je ovšem pravda, že v nedávném zápasu s Montrealem zmiňovaný Fiddler šel třikrát do kolenou a všechna tři taková vhazování prohrál. O něco později zůstal při vhazování stát - a vyhrál.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.