bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: San Jose Sharks kašlou na virusy - DOPLNĚNO

7. března 2020, 1:44

Petr Adler

Okresní hygienik kalifornského okresu Santa Clara ve čtvrtek oznámil, že v území jemu podřízeném bylo potvrzeno dvacet případů osob nakažených koronavirem, a že tudíž doporučuje, aby pořadatelé všech větších shromáždění obyvatel své podniky buď zrušili nebo odložili. San Jose Sharks, jejichž sídlo SAP Center sídlí právě v tomto okrese (525 West Santa Clara Street), přesto téhož večera odehráli plánovaný zápas proti Minnesotě.

Pro puntičkáře: domácí prohráli 3-2.

A v pátek potvrdili, že míní na domácím ledě odehrát i sobotní utkání proti hostujícím Ottawa Senators. Podle sdělení ředitelství haly, bude otevřeno i v neděli, kdy mají domácí Sharks nastoupit proti hostujícím Colorado Avalanche.

Úřadující ředitel pohotovostních lékařských služeb okresu Santa Clara James Williams oznámil už ve čtvrtek, že počet prokázaně nakažených v okrese činí dvacet osob, zatímco celá Kalifornie zná nejméně šedesát úředně ověřených případů.

Nicméně, zdá se, že někteří kalifornští soudí, že celá aféra kolem onoho dosud nepříliš známého onemocnění je humbuk, který má farmaceutickým králům namastit kapsy, nic víc.

Anaheim Ducks budou hostit Toronto Maple Leafs jako by se nechumelilo, a Los Angeles Kings před nedávnou návštěvou těchtýž Leafs pouze oznámili, že dohlédnou, aby byla umývací zařízení dostatečně zásobena mýdlem, a že prosí ctěné obecenstvo, aby si mylo ruce co nejčastěji.

Fanoušci v San Jose byli chytřejší. Nádrž žraloků (Shark Tank), která na hokejových zápasech uspokojí 17.562 diváků, zaznamenala v utkání proti Minnesota Wild nejnižší návštěvnost v dějinách mužstva: přišlo pouze 14.516 občanů.

Ale: jeden chlapík, původem až z Minnesoty, řekl novinářům, že by si zápas proti Wild nenechal ujít, ani kdyby mělo dojít k dalšímu zemětřesení, a navíc, že si pořídil přenosný desinfekční přístroj, a tím si pořád omývá všechny části těla, které nejsou pokryty oděvem.

Na stejně neplodnou půdu padla i slova MUDr. Sary Codyové, ředitelky zdravotnických služeb okresu. Jak řekl mluvčí mužstva, tahle rozhodnutí je nejlépe ponechat na jednotlivých divácích: kdo nechce přijít, nepřijde, kdo chce, přijde.

Vedení mužstva také vydalo prohlášení, v němž připouštělo, že si je vědomo doporučení okresních zdravotních služeb, a že pečlivě sleduje, co se děje. Budoucí podniky, dodalo, budeme hodnotit podle toho, co se bude dít v době jejich konání.

SAP Center, zmínilo prohlášení podnikového ředitelství mužstva, se podrobuje důkladné očistě po skončení každé akce na jeho půdě, a oblasti, v nichž se pohybuje nejvíce lidí, zaznamenávají zvláštní pozornost.

Nicméně, uzavřelo ředitelství, podnik doporučuje svým divákům, aby vzali na vědomí varování zdravotnických úřadů a ti, kteří jsou v jakémkoliv nebezpečí, aby se vyhýbali účasti na nejrůznějších podnicích, kde si jsou přítomni vzdáleni na méně než délku paže.

San Jose Sharks šli nakonec tak daleko, že vyvěsili vyhlášky, které se nápadně podobají výzvám na stěnách v mateřských školkách (až na to, že plakáty v mateřských školkách jsou barevnější a plné zdánlivě neuměle stvořených obrázků).

Diváci, nabádají Sharks, by si měli mýt ruce nejméně dvacet vteřin mýdlem a tekoucí vodou, zvláště po návštěvě záchodu, před jídlem, nebo když se vysmrkají nebo zakašlou či kýchnou.

Když nevidí nikde vodovod a mýdlo, mají diváci použít desinfekčních přístrojů, jejichž účinná látka obsahuje nejméně 60 procent alkoholu. Maji se vyhýbat viditelně chorým, nemají se dotýkat očí, nosů nebo úst, a když jim není dobře, nemají vylézat z domů.

A, aby to drželo opravdu pevně, když si potřebují zakašlat nebo kýchnout, mají mít před obličeji kapesníky (papírové, jaké jiné), a ty mají vzápětí vyhodit.

Pokud jde o hráče, sdělilo vedení Sharks, bylo jim řečeno, aby se, kdekoliv je to možné, vyhýbali lidem, zvláště těm, které neznají, a aby dodržovali základní požadavky hygieny.

A zase, především, aby si pořád myli ruce.

Jak potvrdil zástupce komisaře NHL Bill Daly, tento pokyn odpovídá nařízení, které NHL rozeslala v pátek všem svým mužstvům: hráči se mají vyhýbat kontaktům s diváky.

Podobné nařízení vydala také košíkářská NBA.

Řada hráčů vyjádřila naději, že se NHL nestane, co se v poslední době děje sportovním utkáním mimo Severní Ameriku. Spousta zápasů je zrušena, další se hrají před prázdnými hledišti.

NHL, jak řekl její komisař Gary Bettman, se pravidelně radí s americkým Střediskem pro dohled a prevenci chorob (Center for Disease Control and Prevention, čili CDC), jakož také s kanadským ministerstvem zdravotnictví (Health Canada).

Bettman ve středu, po skončení pravidelné jarní schůze generálních manažerů v Boca Raton Beach Resort, také řekl, že liga prozatím zakázala služební cesty svých zaměstnanců mimo území Severní Ameriky. Nařídila také povinné dvoutýdenní karantény pod lékařským dohledem těm, kteří se na podobné cesty vydali soukromě, nebo kteří mají mezi svými nejbližšími lidi, kteří takové cesty podnikli.

Liga o svých krocích uvědomila svá mužstva, řekl Bettman, avšak co se bude dít v jejich působištích, o tom, alespoň prozatím, budou rozhodovat mužstva sama. Měla by ovšem brát ohled na názory místních úřadů, zvláště těch zdravotnických.

Bettman ale také řekl, že se situace nemá zbytečně dramatizovat.

Zdá se, že mužstva ve státě, v němž sídlí i Hollywood, vzala vážně pouze tuto část komisařova vystoupení.

Ještě že tak.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.