bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pod maskou: Kdo je to ten Pickard?

7. ledna 2015, 14:00

Tomáš Zatloukal

V popředí gólmanských statistik se letos neobjevuje jen jedno nečekané jméno. Vedle Michaela Hutchinsona, lídra NHL podle procentuální úspěšnosti zákroků, musíme zmínit také další brankářskou kometu Calvina Pickarda, který se drží hned za oporou Winnipegu Jets. Řada našich čtenářů se oprávněně tázala, kde se vzal senzačně chytající junák, od něhož se očekávalo, že bude v Coloradu plnit roli trojky. Vždyť Avalanche přece mají na soupisce také Semjona Varlamova a Reta Berru.

Jenže když přišla vlna zranění, v jednu chvíli byli na marodce Varlamov i Berra, musel hlavní kouč Patrick Roy sáhnout k nouzovému řešení. Ne, nestal se jím podpis jeho arcirivala Martina Brodeura, o kterém se hlasitě hovořilo, Colorado neangažovalo ani Tomáše Vokouna. Problémy si vyřešily Laviny samy. A nešlo o žádný krok do neznáma, o trefení jackpotu ve Sportce. Roy dobře věděl, na koho ukazuje. Pickard totiž dobré dva roky platí za přední gólmanskou naději v denverské organizaci a na farmě se vždy prezentoval spolehlivými výkony. Autoritativní lodivod navíc viděl, jak Pickard zareagoval na příchod brankářského guru Francoise Allairea.

Pickard si svým přístupem Roye naprosto získal. "Víte, někteří brankáři jsou technicky precizní, další jsou dříči. Na Calvinovi se mi líbí, že s Allairem tvrdě pracuje na odstranění stylových nedostatků a zároveň si uchovává vysoký herní standard v zápasech. Oceňuji i jeho sebevědomí." Možná v něm "St. Patrick" vidí tak trochu sám sebe (za mlada), proslulého cholerika posedlého chutí vítězství. Pickard proti němu působí přeci jen klidněji. Talentovaného borce, který pro NHL vyzrával v Seattlu, kde za Thunderbirds odchytal celou juniorskou kariéru,  pojí s Royem spíše ona touha neustále vyhrávat. Jak ji získal? Hodně krušnou zkušeností právě v "Nirvánově".

Takhle se zastavuje Sidney Crosby:

Thunderbirds byli za jeho štace týmem k uzoufání, třeba v ročníku 2009-10 Pickard vyhrál jen 16 z 62 zápasů, přitom ovšem pochytal 91,4 % střel soupeřů a probil se do prvního All-Star Teamu. "Byla to pro mě dobrá škola. Když jsme nastupovali proti nejlepším mužstvům v celé soutěži, musel jsem se co nejvíce soustředit na svůj výkon a snažil jsem se minimalizovat počet chyb." Shodou okolností si podobnou cestou kdysi prošel také Roy, to z bolesti, kterou vám mysl a srdce drásají porážky, se rodí opravdoví šampióni. Tedy v některých případech. Třeba Calvinův o dva roky starší bratr Chet je důkazem pravého opaku, série neúspěchů mu semlela sebedůvěru.

Byť měl pověst největšího gólmanského příslibu Predátorů (Nashville jej před necelými sedmi lety draftoval v prvním kole), šňůra deseti proher v AHL z něj udělala "poušťáka". Zoufalou situaci vyřešil v roce 2012 odchodem do Allsvenskan, tedy druhé nejvyšší švédské soutěže. "Udělal to, aby změnil prostředí," komentoval Calvin Chetův úprk na starý kontinent. Ačkoliv se tam Pickard probral a odvedl pro Djurgården solidní práci, následný pokus o restart kariéry v Severní Americe mu nevyšel. A tak se po bídném angažmá na farmě Edmontonu Oilers vydal zpět do Evropy, tentokrát si vybral jinou severskou zemi - od podzimu chytá v dánském Odense.

Pickardova maska od Head Strong Grafx:


Od stejné chvíle září Calvin v NHL. Chvilku mu sice trvalo, než se rozkoukal, ale vášnivý golfista rychle zapomenul na úvodní lekci od Ottawy Senators a přibližně od poloviny listopadu vystavěl v kleci Avs neprůstřelnou zeď. "Má na to, aby byl jedničkou," žasl Erik Johnson. Colorado se od Pickarda dočkalo impozantních představeních v tu nejpotřebnější chvíli, Varlamov byl na marodce (později si zranění obnovil) a Berra zase naprosto z formy. Za 14 utkání šestkrát slavil vítězství a hlavně pochytal 93,4 % střel soupeřů. "Zasloužil si vyhrát víckrát," omlouval se zářícímu spoluhráči Johnson. Tedy bývalému spoluhráči. Na konci prosince byl totiž Pickard poslán na farmu.

Varlamov vyřešil zdravotní trable a Berru zachránil jednocestný kontrakt. Winnipežský rodák, který se ke svému řemeslu dostal podobně jako plejáda dalších mužů v masce náhodou ("Někdo jít do brány prostě musel. Líbilo se mi, když mě kluci pochválili za dobrý výkon, a tak už jsem u toho zůstal."), během svých tří pobytů v hlavním týmu Avs jasně demonstroval, že "St. Patrick" má ukryté eso v rukávu. Pod Skalistými horami se rozhodně o budoucnost brankoviště bát nemusejí. A to na první větší příležitost čekají ještě Fin Sami Aittokallio nebo třeba Čech Roman Will. Teď před nimi má ale zcela logicky přednost Pickard, 49. hráč draftu 2012 a vyšlechtěný šampión.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.