bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poškozuje hokej mozek? Nemohl jsem dělat základní věci, přiznal bývalý brankář

14. prosince 2019, 13:28

Ondřej Mach

V roce 2014 odchytal v brance Spojených států mistrovství světa a pak zmizel. Brankář Tim Thomas patří mezi nejlepší americké gólmany, co kdy v National Hockey League nastupovali, na konci kariéry ho ale sužovaly vážné zdravotní problémy. Až s odstupem času se o nich rozhodl promluvit otevřeně.

Pětačtyřicetiletý brankář se ve středu po letech potkal se svými bývalými spoluhráči z Bostonu, den předtím, než byl slavnostně uveden do Síně slávy amerického hokeje. Když předstoupil před novináře, padla otázka, zda po konci kariéry navštívili zápas NHL. Odpověď byla záporná. A Thomas vysvětlil proč.

Vše začalo v roce 2013, kdy chytal za Floridu Panthers a v prosinci při předzápasovém rozbruslení inkasoval tvrdou ránu. Ten okamžik mu změnil život. „Další ráno jsem se nemohl rozhodnout, co jsem chtěl jíst nebo kam jsem chtěl jít,“ vzpomínal Thomas. „Nic jsem si nemohl plánovat. Nějak jsem se držel rozvrhu a přežil zbytek sezony.“

Po světovém šampionátu v následujícím roce ze scény zmizel a dlouho o něm nikdo nevěděl. Rok nato podstoupil vyšetření kvůli příznakům traumatického poranění mozku. Výsledky byly hrozivé. Podle nich dvě třetiny mozku dostávaly méně než pět procent krevního průtoku. Zbývající část se prokrvovala v průměru z poloviny.

„Každý den vstanu a musím si v hlavě všechno uspořádat. Vytvořím si seznam a pak se snažím některé věci splnit,“ vysvětlil Thomas. „Vidíte, že vaše rodina trpí, protože trpíte vy, ale nemůžete s tím nic dělat, dokonce ani komunikovat. Nevolal jsem tátovi. S nikým jsem nemluvil. Bylo období, kdy jsem hokej nenáviděl.“

Thomas je jedním z mnoha, které po konci kariéry trápí podobné problémy. Někteří se stanou závislými na lécích, jiní se mohou uchýlit k radikálnějšímu řešení. Podobné myšlenky přepadly i bývalého gólmana. V těžkých chvílích mu však oporou byla rodina.

„Hodně mě to naučilo, s rodinou nás to stmelilo. Naučilo mě to vážit si života a svého mozku, což jsem předtím nedělal. Teď oceňuji věci, které jsem dřív neoceňoval,“ říká rodák z Michiganu.

Jednou z nich bylo právě uvedení do Síně slávy amerického hokeje. „Být zpátky v náručí hokejové rodiny bylo skvělé,“ tvrdí Thomas. „Připomnělo mi to všechny skvělé lidi, kteří mi za celou kariéru zkřížili cestu. Bylo to velmi působivé.“

Thomas v nejslavnější hokejové lize světa odchytal 426 utkání, postupně byl součásti Bostonu, Floridy a Dallasu. Během svojí úspěšné kariéry získal řadu ocenění: v letech 2009 a 2011 Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off 2011 a ve stejný rok s Bruins zvedl nad hlavu Stanley Cup. Kromě toho má doma stříbrnou medaili ze Zimních olympijských her ve Vancouveru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.