bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Obhájce Prezidentovy trofeje chystá další útok na pohár. Bude to tentokrát stačit?

17. září 2018, 20:00

Jiří Sameš

Nashville Predators byli loni velkými favority na Stanley Cup. Nebylo tedy vůbec žádným překvapením, když základní část zakončili se 117 body na prvním místě a získali svou první Prezidentovu trofej. V play-off už ale klub z Tennessee dominantní nebyl. V prvním kole si sice ještě Preds poradili s Coloradem Avalanche 4:2 na zápasy, následně ale v sedmizápasové bitvě nestačili na Winnipeg Jets.

Hokejisté Nashvillu potvrdili v loňské základní části veškerá očekávání. Navzdory nevydařenému startu – dvě prohry v prvních dvou zápasech a bilance 5-5-2 po dvanácti zápasech – se Predátoři drželi na špici tabulky zámořské soutěže po celou sezonu.

„Základní část je velmi dlouhá, hraje se 82 zápasů. Vždy je zde nejdůležitější vytvořit si co nejlepší pozici před play-off,“ řekl po skončení sezony trenér Predators, Peter Laviolette.

„Kluci podali v základní části velmi dobrý výkon a zůstali poměrně konzistentní. Právě proto jsme ji dokázali ovládnout,“ doplnil ještě.

Preds se mimochodem podařilo na přelomu února a března zapsat deset výher v řadě. Od 19. února do 19. března přitom zaznamenali výbornou bilanci 14-0-1.

Jak už bylo ale uvedeno v úvodu, ve vyřazovacích bojích se Predátorům přestalo dařit. V prvním kole se sice ještě dokázali dostat přes Avalanche, poté ale po velkém boji prohráli v sedmizápasové bitvě s Jets.

„Myslím, že jsme v play-off neměli tak vyrovnané výkony, jako v základní části. Přeci jen jsme v sérii proti Winnipegu prohráli tři zápasy doma,“ komentoval neúspěch generální manažer Nashvillu, David Poile.

„Bohužel jsme prohráli až příliš zápasů doma. Je to pro nás i pro naše fanoušky opravdu velké zklamání,“ přidal se Laviolette.

Predators se tedy v minulé sezoně nepodařilo navázat na předloňskou účast ve finále Stanley Cupu.

Ze světa statistik

Než si řekneme něco o letní přestávce v podání Preds, podívejme se ještě, jak si tým v minulé sezoně vedl v těch nejdůležitějších statistikách.

Na začátek zopakujme umístění v tabulce – první místo v lize, bilance 53-18-11, 117 bodů. Jednalo se o vůbec nejlepší sezonu v klubové historii. V play-off ovšem následně Nashville vypadl ve druhém kole v sedmizápasové bitvě s Winnipegem.

Vstřelit se svěřencům Laviolettea podařilo v základní části 267 branek, což bylo sedmým nejlepším počinem v lize. Co se pak defenzivy týče, byli Predátoři druzí nejlepší – pouze 211 obdržených branek.

Samozřejmě také ve speciálních formacích patřil tým k tomu lepšímu. Přesilová hra obsadila dvanácté místo (21,2%), hra v oslabení byla šestá nejlepší (81,9%).

Predators lehce zaostávali ve statistice hitů (1656, 22. místo) a ve statistice zablokovaných střel (1204, 16. místo). V úspěšnosti vyhraných vhazování byli ale zase druzí nejlepší (53,3%).

Závěrem ještě zmiňme bilanci doma (28-9-4) a bilanci venku (25-9-7).

Do nové sezony se stejným týmem

Predators půjdou do nové sezony v podstatě se stejným týmem. Změn totiž bylo v letní přestávce velmi málo.

„Žádný z klubů nezahájí novou sezonu s naprosto stejným týmem. Nějaké změny tedy asi nastanou, ale nebude jich mnoho. Máme totiž velmi dobré mužstvo. S hokejisty, které tu máme, jsem zkrátka spokojen,“ řekl po skončení loňské sezony Poile.

Novými posilami Predátorů se tak stali pouze obránce Dan Hamhuis a útočníci Connor Brickley, Zac Rinaldo.

Hamhuis podepsal s mužstvem 25. července dvouletý kontrakt na celkem 2,5 milionů dolarů. Pětatřicetiletý Kanaďan platí v National Hockey League za velmi zkušeného hokejistu. Vždyť má na svém kontě odehráno už přes 1000 zápasů (konkrétně 1031).

Důležité je také zmínit, že Hamhuis už v minulosti v Nashvillu působil. Týmem byl draftován v roce 2001, jako celkově dvanáctý v pořadí, přičemž zde strávil prvních šest let své kariéry.

„Na město, tým a vlastně na všechny lidi tady v Nashvillu mám jen samé dobré vzpomínky. Když o mě tedy David projevil zájem, ani chvíli jsem neváhal,“ řekl Hamhuis ke svému návratu do města hudby.

Útočné řady pak rozšířili výše zmiňovaní Brickley a Rinaldo. Ti v minulé sezoně odehráli 44 respektive 53 zápasů. V sestavě se velmi pravděpodobně objeví až ve čtvrté lajně.

Nutno rovněž poznamenat, že Preds během letní přestávky prodloužili smlouvu se čtyřmi svými hokejisty – s brankářem Juuse Sarosem (na tři roky, 4,5 milionů dolarů), s obráncem Ryanem Ellisem (na osm let, 50 milionů dolarů) a s útočníky Ryanem Hartmanem (na jeden rok, 875 tisíc dolarů), Miikkou Salomäkim (na dva roky, 1,5 milionů dolarů).

Klub naopak opustili obránce Alexej Jemelin a útočník Mike Fisher. Jemelin se po sedmi letech vrátil zpět do Ruska, Fisher podruhé ukončil svou kariéru.

Dokáže se Rinne vrátit zpět do formy, kterou měl v základní části?

Největší hvězdou Predators v minulé sezoně byl brankář Pekka Rinne. Zkušený Fin zaznamenal bilanci 42-13-4, průměr obdržených branek 2,31, procentuální úspěšnost zákroků 92,7 a k tomu všemu ještě přidal osm čistých kont. Za své kvalitní výkony ze základní části si také vysloužil Vezinovu trofej, tedy trofej pro nejlepšího brankáře.

V play-off se ovšem Rinneho statistiky výrazně zhoršily – průměr obdržených branek 3,07, procentuální úspěšnost zákroků 90,4. Je jasné, že pokles jeho formy byl hlavním důvodem brzkého konce Nashvillu v loňských bojích o Stanley Cup.

Rinnemu, kterému bude začátkem listopadu už šestatřicet let, vyprší po sezoně 2018/2019 sedmiletá smlouva na celkem 49 milionů dolarů. Podepíší s ním Predátoři nový kontrakt, když mají v záloze o dvanáct let mladšího Sarose?

Čtěte také: Rinne pod tlakem? Může přijít o pozici brankářské jedničky Predators?

Co se obranných a útočných řad týče, taktéž není v týmu o kvalitní osoby nouze.

V obraně totiž najdeme jména jako Ellis, Roman Josi či P. K. Subban. Poslední jmenovaný se loni mimochodem objevil spolu s Victorem Hedmanem a Drewem Doughtym v nominaci na Norrisovu trofej.

Ofenzivu Nashvillu řídil minulý rok především Švéd Filip Forsberg. Čtyřiadvacetiletý útočník posbíral v 67 zápasech za 26 branek a 38 asistencí celkem 64 kanadských bodů. Velmi dobře na tom byli ale také Viktor Arvidsson, Kevin Fiala, Ryan Johansen či Kyle Turris.

Zajímavé pak bude sledovat, jak si ve své nováčkovské sezoně povede devatenáctiletý útočník Eeli Tolvanen. Finský talent loni řádil v Kontinentální hokejové lize za Jokerit Helsinky a v 49 zápasech si připsal celkem 36 kanadských bodů – 19 branek, 17 asistencí.

Tip na umístění

Predators v nadcházející sezoně zcela jistě postoupí do play-off. Vstoupí do ní totiž v podstatě s úplně stejným týmem, s jakým loni ovládli základní část. Jak si ovšem následně povedou ve vyřazovacích bojích, je těžké odhadovat. V divizi totiž mají silné soupeře v podobě Winnipegu, St. Louis Blues či Dallasu Stars. Minimálně postup do druhého kola by ale mohli znovu zvládnout.

Týmová vizitka

První sezona v NHL: 1998/1999

Nejlepší play-off: Prohra ve finále Stanley Cupu 2017

Nejlepší základní část: Sezona 2017/2018 (117 bodů)

První volba v draftu 2018: Jáchym Kondelík, Ú (111. celkově)

Hlavní opory týmu: Pekka Rinne, P. K. Subban, Filip Forsberg

Čtěte také: Stopka za domácí násilí! Útočník Nashvillu přijde o 27 zápasů NHL

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.