bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rok a půl po draftu: udělali Jackets dobře, že pohrdli Puljujärvim?

9. ledna 2018, 11:00

Vojtěch Balon

Auston Matthews, Patrik Laine. O jedničce a dvojce loňského draftu nebyl sebemenší pochyb, oba jsou už ve svých dvaceti, respektive devatenácti letech hvězdami svých týmů. Třetí volbu měli tehdy v Buffalu zástupci Columbusu Blue Jackets, kteří poněkud překvapivě zvolili na úkor Jesseho Puljujärviho Kanaďana Pierrea-Luca Duboise (na snímku).

Experti a fanoušci Jackets s volbou generálního manažera Jarma Kekäläinena nesouhlasili a první sezóna po draftu jim dala ostatně za pravdu, Dubois se totiž v přípravném kempu nedokázal probojovat do prvního týmu: narozdíl od Puljujärviho. Ten ale v Edmontonu spíše paběrkoval, dařilo se mu jen na farmě v Bakersfieldu.

Finův výkonnostní progres jako by se po draftu zastavil, i v letošním ročníku se Jesse Puljujärvi pohybuje na hraně sestavy Oilers. Ano, zlepšil se, už vstřelil osm gólů, ale od nejužitečnějšího hráče domácího MS dvacítek se zkrátka čekalo víc.

To Duboisovi další rok v juniorce očividně prospěl, v létě se frankofonní Kanaďan občas přirovnávaný k Anžemu Kopitarovi hlásil v Columbusu pln sebevědomí. „Myslím, že když se udržím v týmu, můžu zaútočit na Calderovu trofej. Především chci Columbusu pomoci vyhrávat, ale bylo by mi ctí takové ocenění získat,“ hlásil možná až nafoukaně.

Na cenu pro nejlepšího nováčka to zatím nevypadá, Dubois má více než zdatnou konkurenci v podobě Brocka Boesera, Nica Hischiera, Matthewa Barzala, Claytona Kellera, Michajla Sergačjova či Yanniho Gourdeho. Narozdíl od Jesseho Puljujärviho v Edmontonu se ale dokázal usadit v sestavě svého týmu a se ziskem 21 kanadských bodů (9+12) patří k nejlepším útočníkům Jackets. Dubois chodí na přesilovky i oslabení a při zranění Alexandra Wennberga je dokonce centrem první formace po boku Artěmije Panarina a Joshe Andersona.

Na rodáka z quebeckého městečka St-Agathe-des-Monts se valí chvála ze všech stran. „S každým odehraným zápasem je sebevědomější a sebevědomější,“ tvrdil už v prosinci nejzkušenější obránce Jackets Jack Johnson. „Nenechá se ničím rozhodit, soustředí se jen na svou hru a krůček po krůčku se zlepšuje. Je před ním zářná budoucnost,“ věštil přísný kouč John Tortorella.

„Předčil očekávání, už teď má velký vliv na naši hru,“ chválí svou volbu v draftu Kekäläinen. Bývalý šéf helsinských klubů IFK a Jokeritu teď může sám sebe poplácat po zádech za to, že se nenechal zviklat okolím a místo svého opěvovaného krajana sáhl právě po Duboisovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.