bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ron Wilson: Dva roky na zahnání démonů a pak znovu k reprezentaci. Tentokrát juniorské

1. ledna 2016, 16:00

Jiří Lacina

Má toho za sebou hodně. Jako hráč nasbíral Ron Wilson v NHL necelé dvě stovky startů, výraznější byl v roli trenéra. V lize lig vedl postupně Anaheim, Washington, San Jose a Toronto. To už dalo dohromady víc než čtrnáct stovek zápasů. Na klubové úrovni bylo vrcholem prohrané finále Stanley Cupu s Capitals (1998), cennější vavříny sesbíral na mezinárodním fóru.

Hokejová válka světů

S národním týmem USA dosáhl na MS ve Vídni 1996 na bronz, první medaili pro Američany po 34 letech. Na podzim téhož roku pak dovedl stejný tým k senzačnímu triumfu. Češi si nenechají sáhnout na Nagano, jenomže už o dva roky dřív tady byl turnaj, který třeba tuzemský časopis Gól nazval hokejovou „válkou světů“. World Cup 1996 za účasti všech hvězd NHL zastihl ve vynikající formě Američany, kteří dokázali ve strhujícím finále přehrát Kanadu 2:1 na zápasy.

Byl to hokej na plné pecky. Vynikající Mike Richter v bráně, v poli hvězdy jako Chelios, Housley, Leetch, bratři Hatcherové, Guerin, Hull, Lafontaine, LeClair, Modano, Tkachuk a další. Na rozdíl od stárnoucích Kanaďanů vesměs všichni v nejlepších letech. Výsledky 3:4, 5:2 a 5:2 rozhodně nebyly z říše fotbalových. Ze střídačky dohlížel na historický úspěch Američanů právě Ron Wilson.

Vymítání ďábla

Dobrý začátek, vždyť v NHL v té době trénoval teprve třetí sezónu. Vydržel osmnáct let, konec už tak slavný nebyl. Necelé čtyři sezóny v Torontu mu přinesly hlavně zklamání. Třikrát pod ním nepostoupily Javorové listy do play off, pak došla klubovému vedení trpělivost a před koncem čtvrté základní části musel Wilson skončit.

Nenesl to zrovna nejlépe. Nynější trenér americké dvacítky na světovém šampionátu juniorů přiznal listu Toronto Star, že mu trvalo dva roky, než „vymítil démony“, kteří se ho drželi od nevydařeného působení v kanadské metropoli.

„První dva roky jsem trénování vůbec nepostrádal,“ řekl Ron Wilson. „Poslední rok - dva už jsem měl určité svrbění se vrátit. Jsem šťastný, že mi americký svaz dal příležitost.“

„Ty dva roky mi stačily, abych se zbavil všech démonů, kteří mě pronásledovali v Torontu,“ pokračoval v doznání. „Víc už se o ty chlapy nestarám… Chvíli mi ale trvalo, než jsem se přes torontskou zkušenost přenesl.“

Wilson ven!

Wilson si skutečně prošel malým osobním peklem. Toronto je nejlidnatější město Kanady, nic se tu neodpouští. Krátce předtím, než v roce 2012 skončil, už na něj skandovaly ochozy: „Wilson ven!“ Rozloučil se 2. března 2012, kdy mu dal generální manažer Brian Burke padáka.

Z chlapíka, který měl pověst muže jasné mysli, se stal zatracenec. Z respektovaného trenéra psanec. Pohrdali jím. Moc mu nepomohla ani jeho svérázná povaha, názory, jimiž úspěšně drásal už tak dost napnutou nervovou soustavu torontských fandů.

Image si nevylepšil ani některými komentáři v období, kdy netrénoval. Třeba Phila Kessela sepral odshora dolů v Hockey News, v místním rádiu řekl na jeho adresu doslova: „S Philem nemůžete nikdy nic vyhrát.“ Pravdou je, že Mike Babcock si asi myslel totéž, protože Kessel se ještě před jeho příchodem pakoval do Pittsburghu. A ani tam rozhodně nezáří.

S legendou za zády

Po pauze na psychickou regeneraci dal šedesátiletý Wilson najevo, že má znovu hlad po trénování. Americký svaz zareagoval. Tým dvacetiletých mladíků pod vlajkou hvězd a pruhů tak má za svými zády nad jiné zkušeného muže. 1401 odkoučovaných zápasů v NHL, reprezentační zkušenost s dospělými z již zmíněného Světového poháru 1996 nebo olympiády 2010 ve Vancouveru, kde byla tehdy ve finálovém prodloužení šťastnější Kanada.

„Je to legenda amerického hokeje,“ uvědomuje si útočník týmu USA Colin White. „Mít ho za sebou je pro nás opravdu důležité. Má toho hodně co nabídnout. Radí nám, ale nemá problém před zápasem zavtipkovat, aby nás trochu uvolnil. Hodně to pomáhá.“

Wilson si novou roli užívá. Hned úvod turnaje se mu mimořádně povedl, když s Američany porazil odvěkého rivala z Kanady 4:2. Následovala jediná porážka se Švédy (0:1) a přesvědčivé výhry nad Švýcarskem (10:1) a Dánskem (4:1). Ve čtvrtfinále vyzkouší Wilsonův celek kvalitu českého týmu, který zatím předváděl na turnaji velmi dobré výkony.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.