bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Royovské myšlení, zákrok bez rukavice, napodobení Vokouna. Markströmova hvězda stoupá, Miller může jít

23. března 2016, 14:10

Tomáš Zatloukal

Ondřej Pavelec se konečně dočkal premiérového čistého konta v právě finišujícím ročníku, nicméně jako první hvězda večera na ledovou plochu Rogers Areny nevyjel. Ne, přednost před českým gólmanem ve službách Winnipegu Jets dostal jeho švédský protějšek Jacob Markström. Pročpak? Inu, vytáhlý brankář se při prohře 2:0 blýskl 47 zákroky, do sítě mu propadl jediný puk, a ten si ještě vyčítal. "Kdybych kotouč udržel, vůbec by z toho nebyl gól," komentoval zásah z hole Adama Lowryho.

Markström se po vynikajícím výkonu dočkal spousty komplimentů, jak by také ne, když předvedl něco, co NHL viděla za posledních 40 sezón pouze dvakrát. Jen Tomáš Vokoun, tehdy v kleci Nashvillu Predators, v roce 1999 proti Washingtonu Capitals, a Jimmy Howard předloni s New Yorkem Rangers, prohráli, ačkoliv pustili jen jedinou ránu z 48 a více střel. "Celou sezónu chytá skvěle," smekl před odchovancem Gävle vancouverský kouč Willie Desjardins.

Šestadvacetiletý seveřan výborným výkonem jedině potvrdil, že již dozrál ve stabilního gólmana pro NHL, a podpořil spekulace o tom, že by příští sezónu mohl odchytat jako jednička Canucks. Ostatně mnozí odborníci považují právě Markströmův rozvoj za jediné výraznější pozitivum jinak zpackaného vancouverského ročníku. "Na začátku sezóny jsme nevěděli co od něj očekávat," přiznal Dejardins. Ano, nikdo netušil, jak na tom léta opěvovaný talent je.

A Markström mile překvapil, skvěle sekundoval americkému veteránu Ryanu Millerovi, který by se díky tomu skutečně mohl stát předmětem nějaké výměny. Reprezentant Tre Kronor vyzrál, působí klidně, lépe se koncentruje, osvojil si jiné myšlení. Nesype se z proher, naopak v nich hledá sílu.  "Porážku musíte nenávidět skoro více, než milujete vítězství," hlásí a znalému člověku rezonují v uších nezapomenutelná slova kanadské legendy Patricka Roye. .

Celkově vzato, Markström v poslední době plní novinové titulky pouze pozitivními nadpisy. Zrovna minulý týden prokázal svou "dedication", tedy oddanost a odhodlání, když shodou okolností také proti Winnipegu Jets lapil kotouč do holé ruky. Neuvěřitelné, nebezpečné, senzační, psali v zámoří. Za pozornost stojí v podání floridského ex-Pantera také fantastický tygří skok z listopadu, kdy brilantně napravil vlastní zaváhání. Zkrátka, Markströmovi se daří.

Bude od nové sezóny skutečně jedničkou Vancouveru? Co myslíte?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.