bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sledujeme nejpřekvapivější play-off v historii NHL? Možná ano

21. dubna 2019, 10:00

Martin Schwarz

Sázkové kanceláře po celém světě na utkáních úvodní kola play-off NHL nejspíš nikdy neutržily tolik peněz jako v právě končícím týdnu. V rozmezí několika hodin totiž nejlepší hokejová liga světa zaznamenala dvě obrovská překvapení. Nejprve se po výprasku od Columbusu v poměru 0:4 na zápasy poroučel na dovolenou vítěz základní části z Tampy. Včera se k němu přidal druhý nejlepší celek ročníku a vítěz Západní konference, tedy Calgary Flames. Plameny překvapivě vyškolilo urputné Colorado.

Výsledek? Poprvé od rozšíření National Hockey League v sezoně 1967/1968 nepostupuje do druhého kola ani jeden ze dvou výběrů, které měly před play-off nejvýhodnější výchozí pozici. I kdybyste sebevíc tvrdili, že jste před začátkem vyřazovacích bojů přesně takový průběh očekávali, nikdo vám to neuvěří. Tohle zkrátka nemohl předpokládat nikdo. 

Přitom je dost možné, že překvapení nekončí: v případě postupu Toronta vypadne ze hry o Stanley Cup také třetí nejlepší výběr dlouhodobé sezony (Boston Bruins). A vyloučen stále není ani brzký konec obhájce stříbrného grálu a čtvrtého nejlepšího celku (Washington Capitals). Pokud by na takový scénář opravdu došlo, byli bychom svědky situace, která se hodně dlouho, ale dost možná vůbec nikdy nezopakuje.

Každopádně již teď je průběh letošního play-off dostatečně šokující, bez ohledu na konečný výsledek sérii Boston - Toronto a Washington - Carolina. A to už nemluvíme o skončeném souboji New York Islanders – Pittsburgh Penguins (4:0), od kterého se, když už nic jiného, čekal minimálně dramatičtější průběh.

„Náš tým není v šoku z toho, že jsme vypadli hned v prvním kole, spíš jsme pořádně zklamaní, že se nám s tím za celou sérii nepodařilo nic udělat,“ stýskal si po vyřazení od Columbusu Blue Jackets kapitán Tampy Bay Steven Stamkos. „Bylo nám jasné, že nás nečeká nic snadného. Bohužel jednoznačné vítězství a dominance v základní části vám nevydláždí cestu až do finále Stanley Cupu, ve vyřazovacích bojích si musíte všechno zasloužit i proti papírově slabším. Byli jsme poraženi týmem, který byl během sedmi dnů v sérii lepší než my, víc k tomu není co dodat,“ litoval slavný střelec.

Propadák jako nikdy předtím

Vyřazení Tampy Bay a Calgary je ještě překvapivější, než na první pohled vypadá. Dva nejlepší týmy před play-off totiž opravdu nikdy předtím nedopadly tak špatně. Od zmíněné sezony 1967/68, kdy se NHL rozšířila z 6 na 12 mančaftů, liga aplikovala různé formáty vyřazovacích bojů, od divizních, přes konferenční až po současný formát s divokými kartami. Ale nikdy nedošlo k tomu, aby dva TOP kádry ostrouhaly jako Tampa a Calgary. Propadák ještě zvýrazňuje fakt, že Lightning i Flames v prvním kole dohromady (!) vyhrály jediné utkání, protože Blue Jackets slavili postup 4:0 na zápasy a Avalanche 4:1 na zápasy. Má cenu dodávat ještě něco dalšího?

„Jakmile postoupíte do play-off, může se stát úplně vše,“ uvědomoval si po vyřazení zklamaný brankář Calgary Mike Smith. „Nehráli jsme v sérii s Coloradem nejlépe, jak dokážeme. Pokud chcete postoupit, musíte být více než jen průměrní.“

Letos se zkrátka více než kdy jindy vyplatí play-off NHL bedlivě sledovat, červnu totiž může Stanley Cup nad hlavu zvednout kterýkoli z týmů, jimž ještě nezačala dovolená. Jak jsme se totiž přesvědčili v minulých dnech, možné je úplně všechno. Zvláště v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.