bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Splnil si sen každého brankáře. Gustavsson se v AHL zapsal mezi střelce

27. března 2017, 15:00

David Jahoda

Dlouho v NHL platil za spolehlivou brankářskou dvojku, letos v Edmontonu ale Jonasu Gustavssonovi pšenka zrovna nekvetla. Během sedmi zápasů si připsal jen jedno vítězství, statistiky měl hluboko pod ligovým průměrem. I proto od poloviny ledna nastupuje za záložní tým Oilers Bakersfield Condors v AHL. A nedávno se dočkal věci, kterou si za svou kariéru přeje zažít minimálně jednou každý gólman. Dát gól! Po jeho zákroku si soupeře vhodili puk do vlastní sítě.

Bakersfield Condors, farmářský klub Edmontonu, vyhrával na začátku třetí části proti celku San Diega Gulls, který slouží jako záložní tým Anaheimu, už 4:1. Necelé tři minuty před koncem se však domácí Bakersfield dostali do tří, proto se hosté odhodlali odvolat brankáře, aby měli skutečně „dvojnásobnou přesilovku“. Ve výhodné přesilovce šest na tři se jim ale snížit nepovedlo, dát branku ovšem ano, ne ale na správnou stranu. Okamžitě bylo jasné, komu bude branka připsána. Jako poslední se totiž dotkl puku brankář Jonas Gustavsson, když vyrážel střelu od modré čáry.

Gustavssonova branka byla v utkání, v němž se o jediný gól San Diega postaral český útočník Ondřej Kaše, poslední. Pro brankáře, který dříve působil v Torontu, Detroitu či Bostonu to byl první zápis mezi střelce v kariéře. Kromě toho, že „dal“ Gustavsson gól, si velice dobře odvedl i to, co v má v popisu práce – chytat puky. Lapil 30 z celkových 31 střel San Diega. 

V historii American Hockey League (AHL), která je stará už 81 let, se dvaatřicetiletý švédský gólman stal teprve dvanáctým maskovaným mužem, který byl v zápise o utkání označen jako střelec branky. Jako poslednímu se to zatím povedlo Švýcaru Retu Berrovi. Brankář, který v současné době patří Floridě Panthers se 16. února 2015 prosadil v dresu Lake Erie. Na rozdíl od Gustavssona však gól opravdu sám dal. Následně si chtěl vstřelenou branku užít jako každý jiný hráč, tedy plácnutím se všemi hráči na střídačce, tím ale naštval protihráče.

Gustavsson je na farmě od 12. ledna letošního roku, pozici si vyměnil se čtyřiadvacetiletým Laurentem Brossoitem. A svým způsobem může být rád, za jasnou jedničkou Oilers Camem Talbotem by si stejně zřejmě moc nezachytal. Na farmě od té doby odchytal 16 zápasů s průměrem 2,23 inkasované branky na utkání a 92,6 % procentuální úspěšností zákroků. Smlouva s Edmontonem mu vyprší na konci této sezony. Upíše se „The Monster“ v NHL ještě někomu?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.