bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ve věku 48 let zemřel stříbrný kanadský olympionik. Příčina smrti je nejasná

11. července 2019, 7:21

Václav Jáchim

Smutná zpráva zasáhla hokejový svět. Ve věku 48 let zemřel Greg Johnson, bývalý výborný kanadský útočník, který válel NHL a výběru javorových listů také v roce 1994 pomohl vybojovat stříbrné medaile na olympiádě v Lillehammeru.

Jak uvedl The Pittsburgh Live, příčina smrti Grega Johnsona je zatím nejasná, víc odhalí nařízená pitva. Bývalý kapitán  Nashvillu ukončil aktivní kariéru v roce 2006 poté, co u něj podrobné lékařské vyšetření odhalilo dědičnou srdeční vadu.

Rodák z kanadského Thunder Bay hrál před vstupem do NHL za tým University North Dakota, v roce 1991 se stal s kanadskou dvacítkou juniorským mistrem světa. Ještě větší úspěch zaznamenal o tři roky později, Johnson byl členem stříbrného týmu na olympiádě 1994 v Lillehammeru. Jedním z jeho spoluhráčů byl tehdy i současný generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd.

Na jaře 1993 Johnson startoval také na mistrovství světa, v Německu ovšem cenný kov nezískal. Hokejisté Javorových listů v duelu o bronz podlehli českému národnímu týmu 1:3.

Poté se nadějný útočník prosadil v NHL. Tři sezony strávil v Detroitu, v té následující byl vyměněn do Pittsburghu. Krátce oblékal dres Chicaga, nejlepší obrobí prožil v Nashvillu, kde byl svého času i kapitánem týmu.

V NHL celkem sehrál 785 utkání, vstřelil 145 gólů a přidal 224 nahrávek. Slavnou soutěž válel naposledy v ročníku 2005-05, sezonu předtím kompletně vynechal. Greg Johnon zemřel v úterý 9. července v Detroitu, bylo mu 48 let.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.