bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Večer buďte v Pepsi Centeru včas! Colorado vyvěsí dres Milana Hejduka

6. ledna 2018, 11:00

Jiří Lacina

Gabriel Landeskog si dobře pamatuje ten den. 4. září 2012 si ho Milan Hejduk a trenér Joe Sacco pozvali na kus řeči. Talentovaný Švéd se dozvěděl, že se v devatenácti letech stane nejmladším kapitánem v historii NHL. Ve funkci nahradil šestatřicetiletého Hejduka. Český veterán měl čím dál vážnější problémy s kolenem, vstupoval právě do své poslední sezóny ve slavné lize.

Hejduk neměl se změnou nejmenší problém. S trenérem se na ní shodnul. Céčko velkoryse předal mladíkovi, který měl za sebou jediný rok v NHL. Landeskog šéfuje coloradské kabině dodnes a někdejšího Čechova přístupu si velmi váží. „Byl to skvělý den. Jen to ukazuje, jaký typ chlapa to je,“ zavzpomínal u příležitosti vyvěšení Hejdukova dresu.

Ceremoniál je v plánu na dnešní sobotu, před utkáním s Minnesotou. Jednačtyřicetiletý Čech se dočká svého dresu pod stropem haly jako šestý hokejista v klubové historii. Do NHL pronikl na základě výborných výkonů z naganské olympiády. Bylo mu 22 let, v kempu přesvědčil, že na zámořskou soutěž má. V týmu zůstal jako třináctý útočník, jediný zápas nepotřeboval odehrát na farmě.

V týmové hierarchii však rychle stoupal. Hned v první sezóně zaznamenal vynikajících 48 bodů (14+34), což byl v tom roce nejlepší výkon mezi nováčky. Ve druhém ročníku už zapsal 72 bodů a především díky znamenité střele švihem překonal hranici třiceti branek (36+36). Nikdy nikam nepřestoupil, nikdy nebyl vyměněný. Všechny zápasy v NHL odehrál v jednom týmu.

Hejdukům zápis, to je důkaz, že krása tkví v jednoduchosti. 14 sezón, 1020 utkání, 805 bodů, 375 gólů. Všechno v barvách Colorada Avalanche. V roce 2001 vyhrál Stanley Cup, o dva roky později Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části. Jeho tehdejší souhra s Peterem Forsbergem patřila k tomu nejlepšímu, co NHL toho roku fanouškům nabídla.

V sobotu nebudou v hale pochopitelně chybět Hejdukovi rodiče. Sám bývalý hokejista se těší z toho, že doplní klubovou All-Star šestku. Pod stropem haly totiž právě visí dres brankáře Patricka Roye (33), obránců Raye Bourquea (77), Adama Footea (52) a útočníků Joe Sakica (19) a Petera Forsberga (21). Až přibude Hejdukova 23tka, bude „zahajovací sestava“ kompletní.

Klub rozhodně nemíní slavnostní okamžik nějak formálně odbýt, takže prosí fanoušky, aby přišli aspoň s devadesátiminutovým předstihem. „Bude to velká zábava. Hejdieho jsem nějakou dobu neviděl, zaslouží si tu poctu. Byl to skvělý kamarád, který mě toho hodně naučil,“ zve všechny denverské fandy do hlediště Gabriel Landeskog.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.