bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Více zodpovědnosti i času na ledě. Capitals budou spoléhat na šikovnost Orlova

16. září 2017, 8:00

Martin Schwarz

Když začal před dvěma lety tréninkový kemp Washington Capitals, pozice Dmitrije Orlova byla nejistá. Ruský obránce se opětovně ucházel o místo v sestavě poté, co téměř celou sezónu 2014-15 strávil na marodce. Sehrál pouze tři duely za Hershey Bears v AHL. Boj však nevzdal, což mu přineslo zaslouženou odměnu. Dnes patří mezi největší opory týmu na obranném postu. Není tak divu, že od října bude velmi pravděpodobně trávit ještě více času ve hře.

V těchto dnech startuje kemp před ročníkem 2017-18 a situace vypadá zcela jinak než tehdy. Dmitrij Orlov do něj vstupuje jako hráč, na kterého budou trenéři hodně spoléhat. Washington během léta opustili klíčoví zadáci Karl Alzner, Kevin Shattenkirk a Nate Schmidt, tři jmenované musí bezpodmínečně nahradit jiní, třeba i méně zkušení jedinci. A šestadvacetiletý rodák z ruského Novokuzněcku má být jedním z nich. Na novou výzvu se podle všeho těší.

Přes pět milionů ročně

„Samozřejmě, každý hokejista chce odsloužit co nejvíce minut v důležitých momentech zápasu,“ cituje Orlova server nhl.com. „Právě proto tenhle sport hrajeme.“ Capitals nedávno ukázali, jak moc si bekových služeb cení. Na začátku července mohl zamířit na trh s volnými hráči, den předtím mu ovšem dosavadní zaměstnavatel předložil nabídku, kterou snad ani nejde odmítnou: šestiletý kontrakt za více než 30 milionů dolarů. Orlovovi přijde ročně na účet 5.1 milionů, to z něj mimochodem dělá třetího nejlépe placeného obránce týmu. Více berou jen Matt Niskanen (5.75 milionů) a Brooks Orpik (5.5 milionů).

Pro Capitals nic levného, ale nabídka má logické vysvětlení. Kromě zmíněného faktu, že mančaft opustili tři stěžejní beci, musel generální manažer Brian MacLellan přihlédnout i ke komplexnímu zkvalitnění Orlova. Dávno není jen tím, kdo odvede výtečnou práci na obou stranách kluziště, poskočil o level výš – trenéři se ho nebojí nasazovat proti elitním formacím soupeře. Nemluvě už o slušných statistických výsledcích, i na nich ročník narození 1991 zapracoval.

Častěji na přesilovkách

Hráč, jehož Washington draftoval roku 2009 ve druhém kole, vylepšil osobní maximum nasbíraných kanadských bodů. Za 82 duelů základní části stihl dát 6 gólů, k nim přidal 27 asistencí. Co však realizačnímu týmu Caps dělá daleko větší radost, je kolonka plus-minus. Orlov ji vyšponoval k hodnotě +30. Jen pro porovnání, o rok dříve to bylo +8. „Je úžasné, jakým způsobem zlepšil svůj hokej oproti předešlé sezóně,“ hodnotí spoluhráče brankář Braden Holtby. „Je obrovsky silný obránce a zůstal po celou dobu konzistentní.“

Téma samo o sobě je čas strávený na ledě. Zatímco v období 2015-16 Dmitrij Orlov pobýval ve hře průměrně 16 minut, v loňském ročníku to bylo již 19 minut a 32 vteřin. Na druhou stranu, v porovnání s některými spoluhráči tolik nezasahoval do přesilových her, početní výhodu dostali častěji na starost Kevin Shattenkirk, John Carlson i Matt Niskanen. Teď je jasné, že i v přesilovkách se Orlov začne od října objevovat častěji. „Bude pro tým stále důležitější, podle mě nadále kvalitativně roste,“ myslí si Niskanen.

Ačkoli Washington není – zejména kvůli ztrátám na beku i v útoku – pro příští měsíce řazen k vážným kandidátům na Stanley Cup, ruský šikula nehází flintu do žita. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. „Máme dobré vůdčí jádro týmu,“ nepochybuje Orlov. „Na soupisce jsou starší i mladší kluci, musíme se poučit z loňské sezóny, hrát jako jeden tým a koukat jenom dopředu.“

Není vyloučeno, že Washington do obrany od začátku ročníku 2017-18 nasadí hned dva zelenáče, kteří by sbírali zkušenosti do budoucna a zároveň lepili díry po letních odchodech. Kromě ztrát v obraně (Alzner, Shattenkirk, Schmidt) Caps museli zamávat také útočníkům Justinu Willamsovi a Marcusi Johanssonovi. Jak se s novou situací vypořádají?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.