bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vraťte se domů, vyzývá hokejový svaz Rusy. Ovečkin by prý bez souhlasu NHL na OH jet neměl

5. dubna 2017, 21:26

Jiří Lacina

Prakticky od okamžiku zveřejnění informace, že NHL nepustí své hráče na nadcházející korejskou zimní olympiádu, zaplavují internet nářky fanoušků a nové a nové články s reakcemi hokejistů. Jakub Voráček zkritizoval vedení NHL jako jeden z prvních. Jonathan Toews pohrozil, že z tohohle bude v roce 2019 další výluka. Nejvíc se ale čekalo na slova Alexandra Ovečkina.

Ten se nechal slyšet prakticky ihned, že na svém postoji nic nemění. Na olympiádu pojede a hotovo. Kdo by čekal, že první výchovný políček přilétne zrovna z jeho domoviny? A přece, je to tak.

Viceprezident ruského hokejového svazu Roman Rotenberg, současně také osobní důvěrník prezidenta Vladimira Putina, totiž Ovečkinovi vzkázal, že by neměl startovat za Rusko na příští olympiádě, pokud k tomu nebude mít svolení od NHL.

Hokejový činovník navíc ihned přidal svůj návrh řešení adresovaný všem Rusům v zámořské lize. Start za rodnou vlast může svým hráčům garantovat jen v případě, že v NHL skončí a příští sezónu odehrají v Kontinentální hokejové lize.

„Pokud uděláte stejný krok, jako udělal Ilja Kovalčuk, pak se můžete olympiády zúčastnit,“ řekl Rotenberg, který vedle ruského hokejového svazu pracuje také pro národní tým a současně zastává vysokou funkci ve vedení KHL. „NHL ale rozhoduje o všem. Bez jejich svolení by ani Kovalčuk nesměl odejít. Jsou to velmi složitá jednání. To samé Dacjuk.“

I v Rusku si zkrátka uvědomují, že podepsané smlouvy se mají ctít. Doba přetahování hráčů s platnými kontrakty skončila. „Nepochybujeme o vlastenectví našich hráčů, ale poslední slovo náleží NHL. Jsou tady právní aspekty kontraktu,“ dodal Rotenberg.

Podle vyjádření, které aktuálně přebírají všechny světové servery, včetně například USA Today, chtějí Rusové v létě přetáhnout domů co nejvíc svých hokejistů. Každý Rus, kterému skončí v NHL po této sezóně smlouva, bude zřejmě osloven, aby nejednal o jejím prodloužení a vrátil se na rodnou hroudu. Pak pochopitelně nebude mít s účastí na OH 2018 problém.

Otázkou je, zda jsou Rusové skutečně takoví vlastenci, aby podobný krok udělali. Kdyby Ovečkin opravdu následoval Kovalčuka, prakticky by si tak zavřel dveře zpátky do NHL. Z třináctileté smlouvy na 124 miliónů dolarů, kterou uzavřel v roce 2008, mu po této sezóně pořád zbývají čtyři roky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.