bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vynikající defenziva, špatné proměňování šancí. Potřebují vůbec Devils Pavla Zachu?

6. srpna 2019, 11:30

Jiří Lacina

Už po skončení sezóny se jeden insider z prostředí Devils vyjádřil ve smyslu, že nový kontrakt pro Pavla Zachu bude oříšek. Auto tohoto textu se doznává, že v létě neuplynul týden, aby situaci kolem českého útočníka Ďáblů nezkontroloval. Informací je jako šafránu, přesto se pár komentářů na toto téma objevilo. Pojďme si vyjednávací pozici někdejší šestky draftu 2015 zrekapitulovat.

Zachovi právě skončil tříletý kontrakt, který mu garantoval pouze omezený nováčkovský příjem. Pro většinu hokejistů je to moment, kdy jejich plat akceleruje, mnohdy do astronomických výšin. Ne tak pro Zachu. Během tří let v NHL nasbíral postupně 24, 25 a 25 bodů. Progres tedy minimální až mizivý. Loni se dokonce nevyhnul převelení na farmu. Pravda, po návratu ožil a nastřílel pár gólů, že by ale hokejový svět ohromil, to se říct nedá.

Nejlepší hráč na oslabení

Jelikož jeho první kontrakt odstartoval před dovršením dvacátého roku věku, musí odehrát čtyři sezóny, aby se mohl obrátit na arbitráž. Podmínky pro ní tedy zatím nesplnil. Také proto na jeho vyřešení v New Jersey nemuseli spěchat. Po podpisu Willa Butchera zbývá Rayi Sherovi fakticky už jen tahle položka k odškrtnutí.

Co hovoří ve prospěch českého hráče? Relativně povedený závěr základní části, kdy ve 12 zápasech nasbíral 11 bodů (4+7), a pak jeho přínos v defenzivě. Oč méně je produktivní, o to spolehlivější je v obranné činnosti. A pozor, tyto schopnosti lze doložit až nečekaně dobrými čísly.

Ve statistice GAR (Goals Above Replacement), určující hodnotu hráče založenou na jeho celoplošném vlivu na hru, když je na ledě, je Zacha nejlepším hokejistou NHL na oslabení. Za ty tři roky v lize, v tabulce 124 nejvyužívanějších borců pro hru v početní nevýhodě (4 z 31 týmů), vychází právě dvaadvacetiletý rodák z Brna jako ten nejužitečnější.

Jak je to možné?

Na 250 minut v oslabení má Zacha statistiku -14, tj. 0,11 inkasovaného gólu na dvě minuty. Jinak řečeno, pokud proti sobě máte Zachu, potřebujete devět dvouminutových přesilovek, abyste vstřelili aspoň jeden gól. Tato čísla vyšrouboval mladý Čech do excelentních výšin zejména loni, kdy Devils s ním na ledě za 70 minut v oslabení dostali jen tři góly, a mimochodem, dva vstřelili. Se Zachou ve hře zkrátka dosahujete i ve čtyřech výsledků běžných pro hru v pěti.

Může za to nepřehlédnutelná vysoká herní inteligence a velmi dobrý pohyb. Kdyby přidal víc důrazu směrem dopředu, víc hladu, dravosti a sebevědomí na útočné polovině hřiště, měl by nejspíš smlouvu dávno v kapse a pravděpodobně by z něj dělala jednoho z nejlépe placených Čechů v NHL.

Bohužel při hře pět na pět přispívá Zacha podle všech standardních i pokročilých statistik velmi málo. Má negativní Corsi a po celé tři roky bojuje se zoufale nízkým proměňováním šancí. Problém může být v hlavě, podle některých komentátorů působí na svůj věk poněkud vyhořele.

Pokud jde o možnosti nové smlouvy, situaci komplikuje vysoká „saturace“ útočných řad Devils, jež v červenci podepsali Waynea Simmondse a nyní Nikitu Guseva. Na postu centra se skvěle etabloval Nico Hischier, jednička draftu 2017. Hodně se očekává od jeho následovníka Jacka Hughese, lídra letošní talentové dražby.

K nalezení jsou dokonce názory, že angažmá Guseva může znamenat Zachův konec v New Jersey nebo přinejmenším jeho odsun do čtvrté útočné řady. V těžké situaci bude i další mladý centr Michael McLeod, dvanáctka draftu 2016.

Doufejme, že v případě Zachy nebude tak zle. Jako nejpravděpodobnější se pořád jeví jedno až dvouletý kontrakt na úrovni kolem dvou milionů dolarů za sezónu. Záleží jen na samotném hráči, jak s následujícími roky naloží. NHL je nemilosrdná a opakované šance nedává.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.