bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyrážečku si pletou s boxerskou rukavicí, Ward napodobil Price a napadl bezbranného Hornqvista

21. ledna 2017, 16:45

Martin Zíta

Přestože při pohledu na světelnou tabuli duel mezi Pittsburghem a Carolinou nevypadal nijak dramaticky – Penguins vyhráli 7:1 a Jordan Staal z Hurricanes to přirovnal k zápasu mezi profíky a středoškolským týmem –, o vyhrocené momenty nebylo nouze. Postaral se o ně brankář Caroliny Cam Ward, jenž si několikrát ostře vyšlápl na Patrica Hornqvista, včetně hodně tvrdého údery vyrážečkou do obličeje.

Pravidla hovoří vcelku jasně, při střetu Patrica Hornqvista s Camem Wardem se ale příslušný bod hokejového řádu zřejmě vypařil do vzduchu. Minimálně zmizel z paměti rozhodčích.

Nepřehledná situace na brankovišti, při které si Ward myslí, že drží kotouč, ale Hornqvist se po něm vrhne a po střetu s obráncem padá k Wardovi. Sudí už mezitím ukazuje na branku. Gól. Brankáři Caroliny se ale počínání švédského soupeře vůbec nelíbí a vrhne se na na zádech ležícího soka a nekompromistě jej udeří vyrážečkou do obličeje.

"Vypadá to jako jasný pokus zranit protihráče. Hornqvist leží na zádech a nic nečeká," zní z komentátorského stanoviště televize Sportsnet.

Jak již bylo zmíněno, hokejová legislativa mluví jasně a shoduje se s pohledem komentátorů.

Pokud brankář použije vyrážečku k úderu do hlavy nebo obličeje protihráče se záměrem jej zranit, musí být uložen trest do konce utkání. 

Tak zní pravidlo číslo 51.3. Nic takového se ale nestalo. Ward ze všeho vyvázl s dvouminutovým trestem za hrubost. Ovšem při pohledu na celou situaci, lze jen těžko předpokládat, že Wardův záměr nebyl bez poskvrny.

Nebyl to totiž jeho první disciplinární přešlap v utkání. Po vcelku nevinném souboji za stavu 4:0 pro Pens Ward zasekl svou širokou brankářskou hůl do nohy právě Patrica Hornqvista a celá situace se obešla bez pozornosti sudích, přestože jeden z nich měl celou situaci jako na dlani.

Cam Ward není jediným, kdo se v letošní sezoně oháněl vyrážečkou jako v boxerském ringu a vyvázl bez odpovídajícího postihu. Před ním to stihl montrealský Carey Price, který se na začátku prosince pustil do Kyla Palmieriho z New Jersey.

Price po zápase hovořil o tom, že se zkrátka bránil. S útočníky zkouzajícími brankovištěm nemá zrovna dobré zkušenosti, když jej v obdobné situaci zranil Chris Kreider.

Otázkou přesto zůstává, kde leží hranice takové obrany? Odpovídající obrana by rozhodně neměla vyústit v napadení ležícího protihráče, navíc vyrážečkou, která může v obličeji napáchat hodně velkou paseku.

Nemluvě o tom, že zranění po úderu tak mohutnou částí výstroje nemusí skončit zlomeným nosem nebo vyraženými zuby, ale třeba otřesem mozku. Nechat takové činy bez trestu odpovídajícímu pravidlům se jeví v NHL, která bojuje proti zraněním hlavy a zvažuje vyškrtnutí pěstních soubojů ze své nabídky, jako nanejvíš nepochopitelné.

Brankáři si užívají ochrany jako žádný jiný hráč, což je pochopitelné, protože jsou zároveň nejvíce zranitelnou postavou na ledě. Před hokejovým soudem ale musí panovat stejný metr pro útočníka, obránce i brankáře.

Představení Cama Warda si dvouminutový trest nezasloužilo. Zasloužilo si poslání kanadského brankáře do sprchy a předvolání na kobereček disciplinární komise.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.