bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Železný muž Cogliano. Útočník Anaheimu odehrál už 800 zápasů v řadě

6. listopadu 2017, 17:00

Martin Schwarz

Vskutku úctyhodná výdrž a stabilita. Útočník Andrew Cogliano zatím neví, jaké to je chybět v utkání NHL. Poprvé do nejlepší soutěže světa zasáhl už na začátku sezóny 2007-08, tenkrát ještě v dresu Edmonton Oilers. Současný hráč Anaheimu od té doby ani jednou neabsentoval, desetkrát po sobě zvládl všechny duely základní části a před pár dny odehrál 800. utkání bez přerušení.

Přesně 4. října roku 2007 prožil debut na kluzištích National Hockey League. Edmonton Oilers mu dali velkou příležitost prosadit se mezi smetánku světového hokeje, kterou torontský rodák nepohrdl. O více než deset let později – v neděli 5. listopadu 2017 – Andrew Cogliano zajížděl s Anaheim Ducks pod střechu SAP Center, kde Kačeři sehráli tradiční a oblíbené derby proti domácím Žralokům. Pro třicetiletého forvarda mělo klání speciální význam. Nastoupil ke svému 800. zápasu s tím, že doposud ani jediný mač nevynechal. Ať už u Olejářů, nebo na soupisce Ducks.

„Když se nad tím člověk zamyslí, je to hodně zvláštní pocit,“ přiznal ještě před jubilejním střetnutím novinářům z nhl.com Cogliano. „Chvílemi si říkáte, že jde o opravdu unikátní bilanci, samozřejmě mi to dochází.“

Čtvrtý nejlepší

Co je zajímavé, i premiéru prožil zkušený útočník proti San Jose Sharks. S tím rozdílem, že tenkrát jeho výběr nevyrukoval v Kalifornii, nýbrž před domácím publikem. Hned během prvního klání v NHL stihl zapsat asistenci, ukázal, že si zaslouží dostat šanci. Mimochodem, mezi Kanaďanovy spoluhráče tenkrát v Edmontonu patřili i Sheldon Souray, Jarret Stoll, Matt Greene, Dustin Penner nebo brankáře Dwayne Roloson. Všichni jmenovaní už ukončili hráčské kariéry v nejlepší lize světa.

Andrew Cogliano se nyní může chlubit čtvrtou nejdelší sérii odehraných partií bez jediného vynechání. Dosavadní rekord drží Doug Jarvis (964 zápasů), druhý je Gary Unger (914 zápasů) a třetí Steve Larmer (884 zápasů). Přitom muž draftovaný Olejáři roku 2005 jako celková pětadvacítka se v žádném případě nešetří. Anaheimu přináší na startu letošního ročníku spoustu dobrého, však také se švédským kolegou Rickardem Rakellem táhne kanadské bodování Ducks. Zatím nasázel tři góly a na dalších šest přihrál, ve statistice plus-minus je potom druhý nejlepší ze všech, více kladných bodů při pobytu mezi mantinely čítá pouze bek Josh Manson.

Jedním slovem bláznivé

Trenéři Kačerů Coglianovu formu oceňují ještě víc proto, že se musí od rozjezdu základní části vypořádávat s početnou marodkou. Naposledy Anaheimu chyběly čtyři velké opory: Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Patrick Eaves a také zadák Cam Fowler. Přesto Kaliforňané nastalou situaci zvládají obstojně a nevymetají spodní divizní příčky. „Andrew si dávno získal velký respekt, pokaždé odvede maximum, aby pomohl svému celku,“ nepochybuje hlavní kouč Kačerů Randy Carlyle. 

„Je to jedním slovem bláznivé,“ popsal spoluhráčovu parádní bilanci 800 odehraných zápasů v řadě šestadvacetiletý Chris Wagner. Hvězdný Corey Perry zase utrousil, že nechápe, jak to jen Cogliano dělá. „Ničeho se nebojí, jakmile naskočí do hry, hned si jej všimnete. Snad bude takhle pokračovat i nadále,“ doufá Perry. Ještě z jednoho hlediska vypadá Coglianova bilance skvěle. Musíme totiž brát v potaz, že celou kariéru hraje za mančafty, které vzdorují velmi náročnému cestování. Přesto hokejista se sedmičkou na zádech vypadá neúnavně.

Sám Cogliano tuší, že mu k zaokrouhlení osmistovky přálo i štěstí. Kromě vyhnutí se zraněním musel doufat, aby ho Edmonton neposlal sedět na tribunu, když před lety Oilers prohrávali jedno utkání za druhým. Na soupisce ovšem pokaždé zůstal. „Chci být vždycky někdo, koho trenér bude chtít v sestavě nechat kvůli pocitu, že výběru pomůže,“ uzavírá Andrew Cogliano. Druhou nejdelší šňůru duelů bez vynechání drží z aktivních hráčů v NHL obránce Floridy Keith Yandle (652 utkání).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.