bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zemřel olympijský šampión Roman Čechmánek (†52)

12. listopadu 2023, 15:22

Marek Hedbávný

Ve věku 52 let zemřel někdejší reprezentační gólman Roman Čechmánek, jenž byl mimo jiné součástí památného zlatého týmu na olympiádě v Naganu. Informoval o tom deník Sport s tím, že okolnosti Čechmánkovy smrti nejsou známy.

Čechmánek ve své hráčské kariéře získal tři zlaté medaile na mistrovství světa a coby náhradník za Dominikem Haškem zažil i legendární Nagano.

Na klubové scéně byl u šesti titulů z české, potažmo československé nejvyšší soutěže. Jeho jméno je spjaté především se Vsetínem, kde působil v letech 1993 až 2000 a byl základním stavebním kamenem tehdejší extraligové dynastie.

Prorazil ale i na nejuznávanější hokejové scéně: v NHL odchytal čtyři skvělé sezony, tři za Philadelphii a jednu za Los Angeles. V ročníku 2002/2003 dokonce společně s parťákem Robertem Eschem obdrželi William M. Jennings Trophy za nejnižší počet inkasovaných branek v sezoně. Dvakrát byl navíc Čechmánek zařazen do druhého All-Star týmu NHL.

Po výluce už se ovšem do zámoří nevrátil, kariéru uzavřel v roce 2009 v Třinci. Připomeňme, že během ní hned pětkrát převzal cenu pro nejlepšího gólmana Tipsport extraligy.

Hokeji zůstal věrný i později, trénoval třeba Valašské Meziříčí nebo Hodonín. Naposledy působil u mládeže v Uherském Hradišti.

Ve věku 52 let zemřel. Čest jeho památce.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.