bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Žraloci zničili Ducks a chystají se na Vegas. Jsme outsideři, tvrdí kouč DeBoer

20. dubna 2018, 14:05

Jakub Prchal

Když San Jose prohrálo pět z šesti závěrečných zápasů základní části a Anaheim díky fantastické jízdě dokonce svého soupeře přeskočil v tabulce, málokdo by čekal, že v prvním kole bojů o Stanley Cup půjde o tak jednoznačnou záležitost. Opak se ale stal pravdou. Sharks doslova zničili Ducks rozdílem třídy a chystají se na souboj s Vegas.

Když Sharks ovládli i čtvrtý duel prvního kola play-off a kouč DeBoer odpovídal na otázky novinářů, vypustil ze svých úst také frázi, že v souboji s Golden Knights bude jeho tým outsiderem. Po výkonech proti Ducks však tato slova spíše jen utvrzují o velkých ambicích San Jose Sharks, kteří nic nechtějí ponechat náhodě.

Pravdou je, že Sharks byli v sérii prvního kola lepším týmem v každém ohledu. Ducks včetně gólmana Johna Gibsona sice nepodali valné výkony, ovšem částečně i díky naprosté dominanci Sharks. Do své vlastní sítě Kačeři pustili hned šestnáct tref, přičemž sami se v útočném pásmu prosadili jen čtyřikrát (dvakrát při hře pět na pět). Sérii nezvrátila ani zlepšená hra ve čtvrtém zápase.

Kačerům chyběla šířka

Anaheim zklamali především hlavní tahouni týmu. Trojice Getzlaf, Perry a Kesler si v součtu připsala pouhé čtyři body, přičemž druhý jmenovaný nebodoval vůbec. Taktika Sharks, kdy na hlavní hvězdy týmu nasazovali silně defenzivní obrannou dvojici Vlasic – Braun, stejně jako v předloňské jízdě do finále Stanley Cupu, nesla ovoce. „Jejich první formace je opravdu dobrá. Vlasic a Braun ale proti nim zahráli naprosto ukázkově. Našli cestu, jak je vyřadit ze hry.  Síla týmu je ale v šířce kádru a součtu všech jeho částí," nechce hlavní trenér San Jose Peter DeBoer vypichovat výkony jednotlivých svěřenců.

Na straně San Jose jsme mohli pozorovat značný rozdíl. Kapitán Joe Pavelski nasbíral gól a čtyři asistence, Logan Couture pět bodů. Evander Kane pak skóroval třikrát, stejně jako český útočník Tomáš Hertl.

Jestliže se v určitých pasážích nedařilo elitním formacím, dokázaly je nahradit zbylé dvě lajny Žraloků. Právě ofenzivní možnosti jsou velkou zbraní celku ze severní části Kalifornie. Vždyť jen čtvrtá formace (ve složení Sorensen, Fehr, Karlsson) vstřelila stejný počet branek jako celý Anaheim, přičemž zaznamenala hned osm kanadských bodů. Pokud zkrátka na ledě nebyl Getzlafův útok, Ducks se nemohli dostat z vlastního obranného pásma.

„Šířka našeho kádru je naší obrovskou zbraní. Je vynikající zjištění, že máme čtyři vyrovnané formace, které přehrávají soupeře, ať už hrají proti první nebo čtvrté lajně," pochvaluje si Peter DeBoer.

Neprůstřelný Jones

Žraloci také našli zalíbení ve fantastickém brankáři Martinu Jonesovi, který byl připravený zasáhnout vždy, když bylo potřeba. Vždyť pustil za svá záda jen čtyři trefy a inkasoval tak v průměru jeden gól na zápas s úspěšností 97 procent.

„Měli jsme naprosto skvělého brankáře, ale zásluha patří celému týmu. Dokázali jsme ubránit oslabení, blokovat střely a zastavovat útoky soupeřů už ve středním pásmu. To vše vyústí v nízký počet obdržených branek," vysvětluje bek Marc-Edouard Vlasic.

Podle trenéra Petera DeBoera právě díky Jonesovi Sharks zvítězili už po čtyřech zápasech. „Vyhrát ve čtyřech zápasech je v této lize strašlivě těžké, předtím jsem to nikdy nezažil. Při současné vyrovnanosti týmů to vypadá skoro jako nemožný úkol, takže jsme vděční, že se nám to podařilo," myslí si DeBoer.

Lídři Ducks góly z trestné lavice nedají

Dalším faktorem, který významně ovlivnil vývoj série, byla disciplinovanost. Ducks obdrželi několik zbytečných trestů za hity či sekání do rukavic soupeře, ovšem Sharks se nenechali vykolejit.

Tato velmi zodpovědná hra v podání Sharks vedla v to, že zůstali mimo trestnou lavici, zatímco Anaheim byl za tyto prohřešky trestán. Žraloci pak využili šest z dvaceti přesilovek, naopak Ducks jen dvě z dvanácti možností. „Ať si říká kdo chce co chce, jsme zejména defenzivní tým. A takové mužstvo se prostě musí vyhýbat zbytečným vyloučením," uvědomoval si selhání útočník poražených Ryan Kesler.

Právě tento prvek samotný Peter DeBoer začlenil do své taktiky. „Byli jsme na jejich styl hokeje připraveni. Nenechali jsme se zbytečně vylučovat, zůstali jsme disciplinovaní," ocenil kouč.

Skvělý závěr základní části, propadák v play-off

Jedno je jisté. Od Anaheimu se čekalo mnohem víc. Zejména kvůli formě na konci základní části - z posledních deseti zápasů totiž vyhráli osm, z dvaceti čtyř dokonce hned sedmnáct utkání.

Jenže v play-off tým vůbec nefungoval. Sérii bez jediné výhry zažili Ducks naposledy před devatenácti lety. „Vzhledem k tomu, jak jsme hráli na konci základní části, tak si nedokážu takovou sprchu vysvětlit," kroutil hlavou obránce Francois Beauchemin. „Mysleli jsme si, že máme opravdu slušnou šanci, protože jsme měli skvěle složený tým namixovaný z veteránů i mladíků."

Slova o dobře poskládaném týmu by se však dala lehce vyvrátit, pokud použijeme k porovnání právě jejich protivníka ze San Jose, za které skórovalo v sérii hned devět různých hráčů. Navíc bodovali všichni útočníci, kteří naskočili do hry. Za Ducks pak skórovali jen tři hráči.

Ve čtvrtém utkání se sice Kačeři probudili a místy byli lepším týmem, na prodloužení série to však nestačilo. „Měli jsme světlé chvilky a tak krutě jsme si snad ani prohrát nezasloužili. Z celkového pohledu ale bylo San Jose určitě lepší," uznává sportovně útočník Andrew Cogliano.

Druhé kolo play-off tedy nabídne souboj dvou týmů z Pacifiku, které vyhrály své série v nejkratší možné době – Sharks a Golden Knights, ale také souboj zatím největších gólmanských výkonů letošního play-off.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.