bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Olympijský speciál: Kanadští Postradatelní a jejich otisk v NHL – díl 3.

18. ledna 2018, 17:05

Jan Kukrál

Závěrečný díl vám nabízí portréty útočníků, kteří se v NHL neprosadili, přestože v juniorských kategoriích většinou patřili k těm největším nadějím. Pro ty mladší z nich může vydařená olympiáda znamenat klidně i návrat na severoamerické stadiony. V Evropě se adaptovali, jsou rychlí, produktivní. Jejich odhodlání a vůli celé reprezentace Kanady uspět bude Česká republika čelit už v základní skupině. Tak se těšme, jak tohle měření sil dopadne.

Gilbert Brule, 31 let, Kunlun (KHL)

NHL: 2005-2013, 299 zápasů (Columbus, Edmonton, Phoenix)

Jméno Gilberta Bruleho bylo kdysi zmiňováno v souvislosti s největšími talenty světového hokeje. Na draftu 2005 šel na řadu jako 6. celkově, hned po budoucích hvězdách, jakými se staly Sidney Crosby, Bobby Ryan, Jack Johnson nebo třeba Carey Price. Ale jak asi tušíte, v NHL to tak úplně neklaplo. Nejlepší rok prožil v Edmontonu (65 zápasů, 37 bodů), jinak i kvůli neustálým zraněním všude kmital mezi farmou a prvním týmem. Řešil různé osobní problémy, najal si sportovního psychologa, nic nepomohlo. Měl toho dost. Další z mnoha přesunů do AHL odmítl poslechnout a 1. ledna 2014 oznámil konec profesionální kariéry. Jen o pár měsíců později ale nečekaně kývl na nabídku Jekatěrinburgu a v KHL už zůstal. Momentálně patří čínskému Kunlunu Red Star, kde je největší ofenzivní zbraní. Góly se od něj čekají i na olympiádě.

Andrew Ebbett, 35 let, Bern (Švýcarsko)

NHL: 2008-2015, 224 zápasů (Anaheim, Chicago, Minnesota, Phoenix, Vancouver, Pittsburgh)

Další příběh o tom, jak je NHL nemilosrdná. Ebbett nebyl draftován, po univerzitě podepsal smlouvu s farmou Ottawy, šanci nahoře dostal po přesunu do Anaheimu. Jenže ani 32 bodů ve 48 zápasech a solidní výkony v play off mu trvalé místo nezajistily. Stačila dvě utkání následující sezóny a Ducks ho umístili na waivers list. Sáhlo po něm Chicago a za dalších deset zápasů byl na waivers znovu. Ročník dohrál v Minnesotě, dál pokračoval ve Phoenixu. Během necelého roku tak poznal hned čtyři organizace NHL. A protože se na jeho osudu cestovatele nezměnilo nic ani později, odešel hledat stabilitu do Evropy. To se mu povedlo, už třetím rokem je produktivním tahounem švýcarského Bernu, se kterým vyhrál i dva mistrovské tituly.

Rob Klinkhammer, 31 let, Kazaň (KHL)

NHL: 2010-2016, 193 zápasů (Chicago, Ottawa, Phoenix/Arizona, Pittsburgh, Edmonton)

Klinkhammer patří do klubu hráčů, kteří byli během jedné sezóny vyměněni hned dvakrát, což je dostatečně vypovídající o jeho pozici v NHL. Jediný téměř kompletní ročník odehrál ve Phoenixu (20 bodů v 72 mačích), jinak týmy střídal a utkání i body už mu jen ubývaly. Loni působil na evropských kluzištích a v Dinamu Minsk se mu mimořádně dařilo (47 zápasů, 21+21). A i když je to letos v Kazani o poznání slabší, Team Canada v něj má důvěru.

Linden Vey, 26 let, Astana (KHL)

NHL: 2013-2016, 138 zápasů (Los Angeles, Vancouver, Calgary)

Vey je aktuálně 3. nejproduktivnějším hráčem celé KHL, kde připravuje jeden gól za druhým pro dalšího legionáře ze zámoří, Nigela Dawese. Kanaďan Dawes tabulku kanonýrů dokonce vede, společně by tedy na olympiádě tvořili obávané duo. Jenže to by Dawes před 2 lety nesměl přijmout kazašské občanství a nastoupit za tamní reprezentaci na mistrovství světa. Vey si bude muset poradit sám, i tak se od něj čeká, že bude dominovat. Ostatně body sbíral na všech úrovních, na kterých kdy hrál (WHL, AHL, KHL), jen na té úplně nejvyšší se mu to nevedlo.

Quinton Howden, 25 let, Minsk (KHL)

NHL: 2013-2016, 97 zápasů (Florida, Winnipeg)

Howden si zahrál dvakrát na mistrovství světa juniorů (stříbro a bronz), draftován byl v roce 2010 v prvním kole Floridou, ale v dospělém zámořském hokeji se neprosadil. U Panterů mu nevyšlo oťukávání s prvním týmem během nováčkovské sezóny (18 zápasů, 0 bodů, -11) a ani později nezářil. Jeho maximem tak zůstává předloňských 11 bodů, kdy se mohl mimo jiné učit i od Jaromíra Jágra, o kterém několikrát nadšeně vyprávěl novinářům. Po intermezzu ve Winnipegu zamířil do KHL, kde je aktuálně nejproduktivnějším hráčem Dinama Minsk. 

Eric O’Dell, 27 let, Soči (KHL)

NHL: 2013-2015, 41 zápasů (Winnipeg)

Opět známá story, kdy se kanadský hráč soužil po farmách a hvězdou se stal až v Evropě. Draftoval ho Anaheim, podepsala Atlanta, a i když později patřil ještě Ottawě a Buffalu, NHL si zahrál pouze v dresu Winnipegu. V 41 zápasech dal 3 góly, víc mu nebylo souzeno. Druhým rokem nastupuje za Soči v KHL, kde je jedním z ofenzivních lídrů.

Christian Thomas, 25 let, Wilkes Barre/Scranton (AHL)

NHL: 2013-2016, 27 zápasů (NY Rangers, Montreal, Arizona)

Jeho otec Steve v NHL odehrál 1235 utkání a nasbíral v nich 933 bodů, Christian má k podobným číslům zatím na hony daleko. V juniorech byl díky tvrdé střele vyhlášeným kanonýrem, v sezóně 2009/10 nasázeli víc gólů než on pouze budoucí superstars Tyler Seguin a Jeff Skinner. Jenže v NHL mu to tam nepadá, šanci dostává jen sporadicky, a když už, tak málokdy jeho ice-time přesáhne 10 minut. Proto zůstává lapený v AHL, kde si slušnými výkony v posledních dvou ročnících řekl o pozvánku do národního týmu. Bude nejmladším členem výpravy.

Brandon Kozun, 27 let, Jaroslavl (KHL)

NHL: 2014-2015, 20 zápasů (Toronto)

Americký rodák se s rodiči přestěhoval v 10 letech do Kanady, kterou se později rozhodl i reprezentovat. Tou dobou byl drobný útočník (175 cm) nejproduktivnějším hráčem WHL a na mistrovství světa juniorů pomohl vybojovat stříbro – zlato mu paradoxně vyfouklo právě USA. Při draftu ho kvůli malé výšce dlouho přehlíželi, nakonec se v 6. kole slitovalo Los Angeles, ale během 4 let strávených na farmě kýžené povolání do prvního mužstva nepřišlo. Dočkal se až v Torontu, jenže 2 góly ve 20 zápasech nikoho neohromil. Následně po vzoru mnoha krajanů zamířil do Evropy, kde oprášil střeleckou mušku z juniorských let a znovu sbírá body jak na běžícím páse.

Předchozí díly olympijského speciálu najdete zde:

Olympijský speciál: Kanadští Postradatelní a jejich otisk v NHL – díl 1.

Olympijský speciál: Kanadští Postradatelní a jejich otisk v NHL – díl 2.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.