bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Osmnáctiletý Martin Kaut překvapuje v Coloradu výbornými výkony

27. září 2018, 14:00

Jiří Lacina

Letos byl s Filipem Zadinou z Čechů draftován nejvýš, oba šli už v prvním kole. Prosadit se v NHL hned v osmnácti letech je tuze těžké i pro ty nejtěžší zámořské kalibry, natož pro kluky z Čech. Oba přesto nejsou bez šance. Zadinova pozice v Detroitu je asi lepší, Martin Kaut v Coloradu bojuje. Zatím podává překvapivě dobré výkony.

V létě mu byla odhalena drobná srdeční vada, kterou však odborníci v pražském IKEMu odstranili a jeho dalšímu rozvoji by nemělo stát nic v cestě. Jen dva týdny po operaci na něj na draftu ukázalo Colorado, které si odchovance žďárského a pardubického hokeje vybralo jako celkovou šestnáctku.

Popravdě, konkurence mezi talentovanými mladíky Avalanche je obrovská. Logan O’Connor, Sheldon Dries, Dominic Toninato, A.J. Greer a řada dalších se v kempu trpělivě rve o šanci. Někteří už mají s NHL zkušenost, i když zatím nevelkou. Jak si ale všímají zámořští odborníci, výkony teprve osmnáctiletého Martina Kauta jsou na úrovni, kterou rovněž nelze přehlížet.

Obecně se očekávalo, že tenhle rok ještě stráví na farmě. Počítal s tím i autor loňských devíti extraligových branek za Pardubice. „Samozřejmě chci hrát v NHL, ale příští rok ještě budu hrát spíš v AHL. Po sezoně se uvidí,“ řekl těsně po draftu.

V kapse má tříletou nováčkovskou smlouvu. Tři roky platového omezení, kdy si moc nevydělá. Kontrakt se odpálí, pokud odehraje v sezóně víc než devět zápasů. Kluby proto s aktivací smlouvy nespěchají. Pokud hráč není pro NHL stoprocentně způsobilý, rády si pošetří platově omezený kontrakt na další tři léta. Kaut by dostal na farmě možnost přivyknout zámořskému stylu, nabrat nějaké to kilo, aby lépe zvládl fyzicky náročný hokej.

Jenomže, jak ukazují dosavadní výkony, osud českého mladíka nemusí mít nutně tuto podobu. Začínal v útoku se 24letým Alexandrem Kerfootem a 20letým Tysonem Jostem. Zpočátku pochopitelně jevil v přípravě nedostatky v defenzivě a napadání, během kempu se však očividně zlepšil. 

Ve druhém přípravném zápase proti Vegas vystřídal Josta J.T. Compher. Kaut se blýskl krásným křížným pasem, který Compher proměnil v gól. Přestože se do statistik nezapsal, měl podíl i na brance Carla Söderberga a analytik Avalanche Peter McNab jej označil za nejlepšího hráče první třetiny. Kautova Corsi statistika z tohoto duelu byla 54,17.

„V Česku jsem hrál nejvyšší soutěž za Pardubice, ale tohle bylo rychlejší a silovější. Je to těžké, ale je to hlavně výborná zkušenost,“ svěřoval se mladíček po jednom z přípravných utkání. Ve středu byl znovu v sestavě Avs a na porážce 1:3 s Dallasem se podílel asistencí u jediné Lewisovy trefy. Na ledě strávil solidních 15 minut a 39 sekund.

Možností je víc. V ideálním případě může Kaut ochutnat NHL už letos, nejspíš v omezené podobě, na zápas, dva nebo tři, třeba jako loni Martin Nečas. Fakt, že většinu kempu nastupuje ve druhé lajně, jeho pozici posiluje. Pravděpodobnější se stále jeví odsun na farmu. Po domluvě i mezi juniory nebo zpátky do extraligových Pardubic. Brzo uvidíme, jak Colorado s českým talentem naloží.

Čtěte také:

Filip Chytil je na NHL připravený, o pozici u Jezdců ale bude bojovat

Jakub Zbořil by rád následoval příklad Jakea DeBruska

Zadina si užívá souhru s kvalitními spoluhráči. A učí se

Rittich zůstal v Severní Americe a znovu se rve o místo v brankovišti Flames

Na Nečase možná čeká v Carolině místo v prvním nebo druhém útoku

Francouz v přípravě úspěšně debutoval, sezónu ale nejspíš začne na farmě

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.