bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Otec hokejových soudců

Dalším mužem, který se zasloužil o rozvoj hokeje, byl Fred C. Waghorne, označovaný za 'otce hokejových soudců.

Za prvé - zbavil rozhodčí kovové píšťalky, která jim v třeskutých mrazech přimrzala ke rtům, takže vlastně nemohli pískat. Při procházce kolem restaurace v Kitchneru si všiml, že číšnice oznamovala zvoncem čas oběda. Zvonec si vypůjčil a použil jej večer při hokejovém zápase. Novinka se ujala a zvonec byl součástí hokejových rekvizit až do doby, kdy se začaly vyrábět píšťalky z umělé hmoty.

 

Za druhé - tento zkušený muž vyřešil i spor 'půlky puku'. Kotouče nebyly v té době příliš kvalitní a čas od času se rozpadly. Podle pravidel sice platil gól, jestliže se jakákoli část puku dostala za brankovou čáru, ale množí hráči tohle nechtěli chápat. Waghorne přišel s logickým návrhem: 'Nemůže to být gól. Puk má podle pravidel určité rozměry. Část puku v brance tyto rozměry nemá, takže už není pukem'.

 

Za třetí - dodnes se zachoval jeho vynález: vhazování, po dlouhá léta pro rozhodčí nepříjemný akt. Prováděl se tak, že rozhodčí nejdříve položil puk na led, potom se naklonil nad hole hráčů, uchopil zahnuté konce obou hokejek a přidržel je proti kotouči, nakonec vykřikl 'Hra'! a snažil se co nerychleji zmizet, neboť hráči začali v té chvíli šermovat holemi a vůbec přitom nešetřili holeně rozhodčího. Waghorne jednou řídil zápas Paris - Ontario. Fanoušci byli nedočkaví, zdivočelí hráči ho při zahájení hry vůbec nevnímali, a tak mu došla trpělivost. Vyzval proto oba střední útočníky, aby položili hole na led asi 18 palců od sebe a potom mezi ně vhodil kotouč. Během krátké doby se tento způsob začal požívat v celé Kanadě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.