bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1892: Stanley Cup

Počáteční hokejové soutěže v Kanadě byly čistě amatérské a vznikaly okolo roku 1890. Důležitý historický krok udělal v roce 1892 kanadský generální guvernér Frederic Arthur Lord Stanley of Preston. Tento sportovní nadšenec věnoval před svým vystřídáním ve funkce a návratem do Anglie hokejistům pohár, který nesl jeho jméno a měl být každoročně udělován nejlepšímu mužstvu Kanady. V roce 1893 získalo titul mistra Amatérské hokejové asociace mužstvo Montreal Amatheur Athletic Association a zároveň se tak stalo prvním držitelem této trofeje.

 

Lord Stanley neviděl nikdy žádný zápas o svůj pohár, neboť v době, kdy došlo k prvním pohárovým utkáním, pobýval již téměř rok v Anglii. Stanley Cup, který byl koupen za 48,50 dolarů, je dnes jednou z nejstarších a nejcennějších sportovních trofejí světa. Do historie vstoupil dříve než Temple Cup, dnes už dávno zapomenutá trofej, určená vítězi tzv. Světových sérií v baseballu. Je také o devět let starší než známý Davis Cup, symbol tenisové dokonalosti.

 

Podle původních podmínek určených dárcem měl být Stanley Cup trofejí, o kterou mohlo bojovat kterékoli hokejové mužstvo z jakékoli ligy. Soutěž však byla stále prestižnější, proto se v roce 1910 dostal pohár pod kontrolu kanadsko-americké NHL a stal se symbolem profesionálního hokeje. Dalším mezníkem byl rok 1926, kdy se pohár dostal do vlastnictví National Hockey League, od té chvíle o něj mohla bojovat pouze mužstva této ligy.

 

V prvních letech se zápasy o Stanley Cup hrály v prosinci, lednu, únoru nebo březnu. Vyzyvatel mohl být kdokoli - studenti, amatéři, profesionálové, ale často také mužstva složená z hráčů všech těchto skupin.

 

Dne 22. března 1894 se střetly v prvním zápase o pohár týmy Montreal AAA (obhájce trofeje) a Ottawa Capitals. Druhý den se montrealských novinách objevila krátká zpráva: 'Včera večer začal v našem městě první hokejový šampionát za nevídané účasti diváků: přišlo jich více než 5000 a kromě intenzivního křiku povzbuzovali hráče také koncertem na plechovky od konzerv. Led byl vcelku dobrý, pouze rozhodčí nebyli na dostatečné úrovni a přehlédli mnoho věcí. Střetnutí skončilo 3:1 ve prospěch Montrealu.'

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.