bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1923-1924: Hart Trophy

Seattle vystoupil z Pacifické ligy a Vancouver s Victorií se přesunuly do Západní hokejové ligy, která se stala šestičlennou. Frank a Lester Patrickovi si ve stejné době jasně uvědomovali, že s ročním platem tři tisíce dolarů, které pobírali hráči v jejich Pacifické lize, nemohou NHL dlouho konkurovat.

 

Do sedmé sezóny vstoupila NHL se svou první individuální trofejí, dodnes velmi populární a vysoko ceněnou Hart Trophy. NHL ji v roce 1923 věnoval Dr. David Hart, otec tehdy velmi slavného manažera a kouče Montreal Canadiens Cecila Harta. Byla určena pro nejužitečnějšího hráče soutěže a protože měla NHL od března 1923, kdy se uskutečnil první rozhlasový přenos, své rozhlasové reportéry, byli právě oni určeni, aby vítěze trofeje stanovili. Nejvíce se jim líbil Frank Nighbor z týmu Ottawa Senators, která zvítězila v základní části NHL. Kuriozitou sezóny bylo pouhých dvacet tři bodů, které stačili Cy Dennenymu, taktéž z Ottawy, k prvnímu místu v kanadském bodování.

 

Město Ottawa postavilo svým hokejistům nový stadion s kapacitou 10 000 diváků. Senators ale nesplnili očekávání svých příznivců. Rozhodující zápas o postup do finále Stanleyova poháru prohráli právě na tomto stadionu s Montreal Canadiens 0:1. Střelcem vítězného gólu byl mladý Howie Morenz, jemuž při návratu z Ottawy připravil celý Montreal nadšené uvítání. Canadiens se tak naskytla příležitost získat konečně Stanley Cup v NHL. I když byli Senators z dalších bojů vyřazeni, viděli nakonec diváci v Ottawě finálové zápasy mezi Montrealem a Vancouverem, které sem byly přeloženy pro velký zájem hokejových fanoušků.

 

Soupeřem Montrealu byly dva týmy ze západního pobřeží. Vancouver Maroons znovu nastupovali za PCHA, zatímco za WCHL nastoupil tým Calgary Tigers. Ani tentokrát se však zástupcům konkurenčních soutěží nepodařilo hráče z NHL přehrát, a tak se vítězem Stanley Cupu v roce 1924 stali podruhé ve své historii a poprvé v NHL Montreal Canadiens. V jejich dresu nastoupil v play off jeden z nejlepších hokejistů prozatímní historie NHL. Tímto hokejistou, který se po této sezóně se soutěží rozloučil, byl Joseph Malone.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.