bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1943-1944: Rekordní debakl Toronta

Od nové sezóny byla v NHL zavedena novinka, která výrazně ovlivnila vývoj ledního hokeje na celém světě - červená středová čára. Od jejího zavedení se datuje tzv. 'moderní éra ledního hokeje'. Po jejím ustavení se prakticky do dnešní podoby ustálilo pravidlo o zakázaném uvolnění a nově vzniklo pravidlo o postavení mimo hru na červené, dnes střední, čáře. Divácký zájem se opět zvýšil, i když celkový úpadek, zaviněný především zájmem o dění na bojištích, se zastavit nepodařilo. NHL však i nadále prosperovala a běžela na plné obrátky. I když Spojené státy a Kanada zůstaly ušetřeny bezprostředního válečného zásahu, do zbraně odcházely tisíce mužů, mezi nimi pochopitelně i hokejisté, a tak se především v amerických týmech rok co rok objevovali noví hráči, chyběly jim však zkušenosti a nemohli se tedy rovnat svým starším kolegům.

 

Zajímavým bodem sezóny, který je dodnes zanesen do rekordní listiny, byl zápas Detroit Red Wings s New York Rangers, hraný 23. ledna 1944 na detroitském ledě. 'Rudým křídlům' se podařilo udržet čisté konto a přitom nastřílet svému soupeři patnáct branek. Výsledek 15:0 je tak dosud historicky nejvyšším vítězstvím s čistým kontem, samozřejmě jen v rámci NHL. Ani vysoká výhra nad v té době jasně nejslabším týmem ligy však Detroitu nepomohla k obhájení vítězství v lize. To si vybojovali Montreal Canadiens, kteří z padesáti zápasů prohráli pouhých pět, což je rovněž dodnes platný rekord soutěže. V jejich brance doslova čaroval nováček, i když už ne nejmladší William Durnan a především díky jeho umění se Canadiens probojovali do finále poháru, kde se vypořádali s týmem Chicago Blackhawks v čele s nejlepším střelcem posledních dvou sezón Dougem Bentleyem a získali už popáté Stanley Cup. Úspěch slavila bojovnost montrealských hokejistů, kteří získali pohár ve čtyřech zápasech. V jejich dresu poprvé zazářil mladý útočník Maurice Richard, který udivoval tvrdou a přesnou střelbou.

 

Tento souboj také odpoutal pozornost od odchodu jednoho z nejpozoruhodnějších hokejistů historie NHL - Harveye 'Busher' Jacksona.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.