bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1954-1955: Trest pro Richarda

Život však šel dál a NHL vstoupila do své 38. sezóny, před kterou bylo rozhodnuto o oficiálním úboru pro rozhodčí - černé kalhoty a černobíle pruhované košile a i o tom, že nadále musí mít domácí tým povinně bílé dresy a hosté pak barevnou kombinaci. V samotné sezóně pak všechny nejvíc zajímalo, zda se Detroitu podaří získat Prince of Wales Trophy i posedmé za sebou, nebo zda se konečně prosadí Montreal Canadiens, největší konkurent Detroitu v posledních letech. Red Wings se nakonec podařilo sedmou trofej získat, ačkoli jim montrealští tvrdě šlapali na paty. Ostatně tři nejlepší střelci kanadského bodování byli z Montrealu a společně nastříleli 113 branek, tedy téměř polovinu branek svého týmu, a Richard s Geoffrionem se při shodném zisku třiceti osmi branek dostali na absolutní špičku soutěže. Nejlepší střelec Detroitu Gordie Howe zaznamenal jen dvacet devět úspěšných zásahů. Celkem zákonitě se pak oba týmy střetly ve finále poháru, ale to už byli Canadiens oslabeni o Maurice Richarda, který se po aférách z let 1951 a 1952 'postaral' o další skandál.

 

13. března 1955 hráli Canadiens v hale Forum zápas s Bostonem Bruins. Do konce základní části zbývaly čtyři zápasy a Montreal měl ještě šanci předstihnout Detroit. Zápas byl plný nervozity a šarvátky byly více než časté. Při jedné z nic se Richard pustil do Halla Laycoea a poté co se je od sebe pokusil odtrhnout čárový rozhodčí Cliff Thompson, obrátila se Richardova agresivita proti muži v pruhovaném triku. Thompson inkasoval dost ran, než se hráčům podařilo Richarda zarazit. Tento incident měl však i svou dohru. Předseda NHL Campbell měl už dost Richardových hrubostí a pro zbylá tři kola a celé play off mu zastavil činnost. To byl nejvyšší trest pro jednoho hráče v dosavadní historii NHL. Odezvy se Campbell dočkal při utkání finálové série mezi Montrealem a Detroitem, hraném v Montrealu. Během první třetiny byl napaden nejprve slovně a poté dokonce do jeho lóže dopadla kouřící rachejtle. O přestávce mezi třetinami byl pak napaden skupinou rozvášněných fanoušků Canadiens. Naštěstí se Campbellovi podařilo uniknout, ale vandalové potom vtrhli do montrealských ulic, kde ničili zaparkovaná auta, demolovali telefonní budky a zapalovali trafiky. Musela proti nim zasáhnout policie a srážky si vyžádaly mnoho zraněných a přes čtyřicet zatčených - to vše pro jednoho hráče!

 

Pro Canadiens nakonec neúčast Richarda znamenala, že ve finále odešli poraženi a Stanley Cup zůstal v držení Detroit Red Wings. Porážka Canadiens pak srazila vaz jejich kouči Dicku Irvinovi, který vedl tým patnáct sezón. Ani úcta k Ivinově oddanosti klubu nezabránila manažerovi 'Habs' Franku Selkemu, aby jej vyměnil za Toe Blakea, který byl ještě nedávno hráčem Canadiens.

 

V té době se také hokej a NHL stále více stávaly velkým byznysem a nejrůznější smlouvy pak často komplikovaly vztahy mezi profesionálními hokejisty. V šedesátých letech totiž začínalo hodně sportovců, včetně hokejistů, používat služeb manažerů, například Marka McCormacka, který je potom zastupoval při finančních jednáních s klubem a uzavíral jejich smlouvy.

 

V té době vstoupila do smluv nová položka - prémie za mimořádné výkony. Hráč měl například ve smlouvě uvedeno, že za 20 vstřelených branek nebo 50 bodů dostane 500 dolarů, za 25 gólů nebo 60 bodů 1000 dolarů, za 30 branek nebo 70 bodů 1500 dolarů atd. Prémie tohoto druhu vedly často jen k honbě za brankami a způsobovaly neshody v mužstvu.

 

Za příklad může sloužit Glenn Hall, který svého času aspiroval na Vezina Trophy a kdyby ji získal, dostal by i pěknou prémii. Současně bylo v mužstvu několika spoluhráčů, kterým chybělo pár bodů nebo gólů k tomu, aby získali dílčí prémie. Glenn Hall nesměl v posledním zápase dostat víc než tři góly, což vyžadovalo od spoluhráčů přísný forčeking a důsledné krytí soupeře. Protože se však mnozí hokejisté hnali za brankami a prémiemi, nedodrželi taktiku a zápas skončil divokým poměrem branek. Někteří dostali potom své stodolarové prémie, ale Glenn Hall přišel o 5000 dolarů, které by mu vyplatila NHL a vedení Blackhawks.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.