bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1966-1967: Trofej za propagaci

Od nové sezóny byla NHL bohatší o další trofej. New York Rangers se nechtěli dát zahanbit Torontem, a tak po jejich vzoru věnovali NHL pohár, nazvaný po svém největším muži - Lesteru Patrickovi, jednom ze zakladatelů a majitelů PCHA, v NHL pak majiteli, kouči a manažerovi Rangers. Lester Patrick Trophy je určena pro hráče, funkcionáře, kouče či rozhodčího, který se zasloužil o rozvoj ledního hokeje v USA. Vítěze volí komise složená z předsedy NHL a stále se měnících členů. Kdo jiný se mohl stát prvním držitelem trofeje, než právě Gordie Howe.

 

Vítězem NHL se poprvé v historii stal klub Chicago Blackhawks, jehož nejlepší střelec Bobby Hull opět překonal hranici padesáti branek a vstřelil celkem dvaapadesát gólů. V play off se však Chicago postaralo o největší překvapení, když se neprobojovalo do finále. To bylo po sedmi letech opět ryze kanadskou záležitostí a Toronto Maple Leafs nakonec přehrálo svého soupeře z Montrealu. Pro Toronto však byl konec sezóny poznamená i trochou smutku, protože v jejich dresu končil velikán první třídy Leonard Patrick 'Red' Kelly.

 

Datem 5. června 1967 ale především skončila pětadvacetiletá éra 'Velké šestky'. Éra, která přinesla mnoho změn a byla nazývána 'Divokou nebo' také 'Moderní'. Éra, v níž rok co rok stovka nejlepších hokejistů Severní Ameriky předváděla nejkvalitnější hokejovou podívanou. Éra, v nímž se prakticky do dnešní podoby ustálila mnohá pravidla. Éra, z níž vzešli skvělí představitelé nejrychlejšího kolektivního sportu, hráči takového kalibru, jako byli brankáři Frank Brimsek, Turk Broda, Bill Durnan, Jacques Plante, Terry Sawchuk, Glenn Hall, Johnny Bower, obránci Earl Seibert, Jack Stewart, Emille Bouchard, Bill Quakenbush, Red Kelly, Doug Harvey, Tim Horton, Pierre Pilote, Bill Gadsby a útočníci Maurice Richard, Gordie Howe, Syl Apps, Max Bentley, Doug Bentley, Ted Lindsay, Elmer Lach, Bill Mosienko, Stan Mikita, Jean Beliveau, Bernie Geoffrion, Alex Delvecchio, Bobby Hull a řada dalších. Skočila éra Montrealu Canadiens, Toronta Maple Leafs, New Yorku Rangers, Bostonu Bruins, Chicaga Blackhawks a Detroitu Red Wings jakožto jediných nositelů hokeje té nejvyšší kvality - tedy hokeje se značkou NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.