bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1970-1971: Stop mafii

Ani smrt Terryho Sawchuka však nemohla zastavit kolotoč hokeje a byznysu v NHL. Vedení ligy se podařilo odhalit dva hokejisty, kteří se smluvně zavázali k reklamě pro firmy mající spojení s mafií. Hráči o pozadí kontraktu neměli nejmenší tušení, dokud je o tom zástupci ligy nepřesvědčili. Proto byla vytvořena zvláštní bezpečnostní komise, která prověřovala všechny firmy, s nimiž hokejisté NHL uzavírali reklamní smlouvy. Mafie se tak do soukolí NHL nedostala. 

 

Protože nedávné rozšíření počtu klubů v NHL přineslo velký finanční efekt, byly přijaty další dva nové kluby. 22. května 1970 udělila NHL licenci Buffalu Sabres a Vancouveru Canucks. Jejich 'zápisné' bylo šest milionů dolarů. Oba nové týmy přešly do Východní divize, zatímco Chicago se přesunulo do divize Západní. Byl zvýšen počet utkání na sedmdesát osm pro každý tým. Došlo ještě k jedné změně a to když se Oakland Seals, dříve California Seals, přejmenovali na California Golden Seals. Klub totiž koupil multimilionář Charles Finley, který chtěl novým názvem, atraktivními dresy s bílými kalhotami a botami a také polovičním vstupným přilákat více diváků. Jeho úmysl se však minul účinkem a Finley prodělal jen za první sezónu milión dolarů.

 

Úspěšně si však počínali i nadále Boston Bruins, kteří po třiceti letech zvítězili v základní části NHL. Přitom jejich nejlepší střelec Phil Esposito vytvořil na tu dobu fantastický střelecký rekord 76 branek. Za stejný počet asistencí si připsal celkem 152 bodů (opět rekord). K zisku Art Ross Trophy připojil i vítězství v Lester B. Pearson Trophy. Tuto novou trofej věnovala před sezónou kanadská vláda na paměť bývalého kanadského premiéra a v ní si hráči sami mezi sebou volí tohoto nejlepšího. Kromě Espositova rekordu v kanadském bodování si hráči Bostonu připsali ještě jeden rekord: 25. 2. 1971 v zápase proti Vancouver Canucks (8:3) vstřelili bostonští tři branky během dvaceti sekund!

 

V play off se jim už tolik nedařilo a po triumfu z předešlého roku bylo velkým překvapením, když se neprobojovali do finále. A tak se velká šance na nápravu reputace otevřela pro Montreal Canadiens. Ve finále proti nim stanul tým z Chicaga. Montrealu se podařilo tohoto soupeře porazit, když ústřední postavou celého play off byl gólman Ken Dryden, který v NHL odehrál jen šest utkání. O to větší senzací bylo, když tento nadějný nováček získal Conn Smythe Trophy, jako třetí hokejista Canadiens v sedmileté historii trofeje. Symbolické je, že zatímco Dryden svou kariéru začínal, první vítěz Conn Smythe Trophy, Jean Arthur Beliveau, tu svou končil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.