bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1973-1974: Východní a Západní konference

World Hockey Association narazila na řadu problémů, které vedly k rozpadu týmů Philadelphie, Ottawy, New Yorku a Alberty. Hráči posledně jmenovaného klubu se usadili v Edmontonu. Chicago se přesunulo ze Západní do východní divize a ligu doplnili na dvanáct členů nové kluby z Toronta, New Jersey a Vancouveru. Do druhého ročníku vstupovala WHA v novém složení. Východní divize: New England Whalers, Chicago Cougars, Quebec Nordiques, New York Golden Blades, Cleveland Crusaders a Toronto Toros. Západní divize: Houston Aeros, Winnipeg Jets, Minnesota Fighting Saints, Edmonton Oilers, Vancouver Blazers a Los Angeles Sharks. 

 

Největší bombou letního období byl návrat na led Gordie Howea. Bohužel ne do NHL, ale do WHA, která mu umožnila hrát v týmu Houston Aeros po boku jeho dvou synů. NHL, která tuto superlegendu zaměstnávala čtvrt století, se sice cítila trochu dotčená, ale měla svých starostí dost a proto se věnovala sama sobě.

 

Osmičlenné divize byly příliš složitě organizovány a proto NHL zvolila nový organizační a hrací plán. Podle něj se stávající dvě divize rozdělily na divize čtyři a to ve dvou konferencích. Z Prince of Wales Division se stala Prince of Wales Conference tvořená dvěma divizemi: Patrick Division a Adams Division. Campbell Division se proměnila v Clarence S. Campbell Conference se Smith Division a Norris Division. Nejlepší tým z každé konference získá po skončení bojů v základní soutěži NHL trofeje určené dříve pro vítěze divizí, tedy Prince of Wales Trophy a Clarence Campbell Bowl.

 

V Prince of Wales konferenci se nejvíc dařilo Bostonu Bruins, kde Phil Esposito vyrovnal rekord Gordie Howea tím, že také počtvrté v řadě získal Art Ross Trophy a to především díky šedesáti osmi vstřeleným brankám. Nejlepším týmem Campbellovy konference se stali Philadelphia Flyers, jejichž agresivní hra slavila první úspěch. Za výsledky svého týmu získal kouč Flyers Fred Shero novou trofej Jack Adams Award určenou pro nejlepšího kouče sezóny. Rovněž kapitán Flyers Bobby Clarke se může pochlubit výrazným oceněním. Po Hart Trophy, kterou získal v roce 1973, si v této sezóně vydobyl Lester B. Pearson Trophy. Philadelphia Flyers pak ve finále Stanley Cupu, kam se probojovala společně s Bostonem Bruins, dokázala pohár získat. Nejlepším mužem play off a tedy i držitelem Conn Smythe Trophy se stal po zásluze brankář vítězného týmu Bernie Parent. Jeho průměr obdržených branek na zápas 1,89 snad mluví za všechny komentáře! Výkon tohoto gólmana byl velkým překvapením.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.