bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1979-1980: Zánik WHA

V květnu 1979 hlasovali konečně majitelé klubů NHL v poměru 14:3 ve prospěch přijetí nových klubů z WHA. Montreal a Vancouver byly zpočátku proti, ale nakonec se nechaly přesvědčit, že rozšíření NHL znamená finanční přínos. Každý z týmů: Winnipeg Jets, Quebec Nordiques, Edmonton Oilers a Hartford Whalers, zaplatil za členství v NHL 6 milionů dolarů. Kromě toho musel prokázat, že vlastní další milión a půl pro nejbližší sezónu. Stadiony nových klubů musely rozšířit hlediště alespoň na kapacitu 13 500 míst. WHA nakonec souhlasila se všemi podmínkami NHL. Uhájila pouze dvě výjimky: rodina Gordie Howa zůstala v Hartfordu a Wayne Gretzky v Edmontonu.

 

Vedení NHL rozhodlo o zavedení pravidla, ukládajícího hráčům povinnost nosit při hře ochranné přilby. Příkazu byli zproštěni veteráni, kteří v NHL působili před tímto rozhodnutím. Jacques Lemaire, střední útočník Montreal Canadiens, se zapsal do historie jako první aktivní hráč NHL, který odešel za hokejovým chlebem do Evropy, přesněji do Švýcarska. Podle jeho vlastních slov ho ubíjela stupňující se tvrdost v NHL a proto když dostal výhodnou nabídku z Evropy, neváhal ani okamžik.

 

Čtyři noví účastníci byli pochopitelně největší zajímavostí a lákadlem nové sezóny NHL, do které se v řadách nových týmů vrátily mnohé hvězdy její minulosti. Mezi takovéto hráče nepochybně patřili dva veteráni, kteří za dobu svého účinkování v obou ligách nastříleli více než tisíc ligových branek. Gordie Howe, už jednapadesátiletá legenda legend a Bobby Hull, o jedenáct let mladší bývalý bombarďák Chicaga Black Hawks. Velké dohady vznikly kolem jednapadesátiletého Gordie Howa, který se po osmi letech znovu vrátil na kluziště NHL. Skeptici, kteří tvrdili, že už nebude stačit dostali pádnou odpověď. 'Dědek' Howe patřil po celou sezónu k nejlepším a nejproduktivnějším hráčům Hartfordu Whalers. Mimochodem, po tréninkovém táboře byl z kádru vyřazen jeden z Gordieho synů, Marty Howe. Několik otazníků vyvstalo i okolo druhého prominenta Bobby Hulla. Bude vůbec hrát, když se po čtyřech zápasech předchozí sezóny rozhodl s hokejem definitivně skončit? Když řekl ano, vyvstal další problém. Za koho? Winnipeg Jets s ním totiž před sedmi lety uzavřeli smlouvu do roku 1982. Bylo kolem toho hodně právních tahanic a Chicago Black Hawks si na Hulla dělalo také nároky. Vedení 'Jestřábů' nakonec přijalo hráčskou náhradu. Ale vyvstal ještě problém číslo tři: Bobbyho dobytek! Aby hráč neztratil svoji klientelu a pozice mezi chovateli, musel se osobně zúčastnit velkého trhu skotu a vynechal proto úvod sezóny. Hvězdou budoucnosti se měl stát především Wayne Gretzky, osmnáctiletá naděje kanadského hokeje. Vyrovnají se tyto hvězdy a jejich týmy s konkurencí v NHL? Obstojí nebo propadnou v nepochybně kvalitnější soutěži než byla WHA? Na všechny tyto otázky měla dát odpověď 63. sezóna NHL.

 

Bobby Hull po tahanicích mezi Winnipegem a Chicagem nakonec zahájil sezónu v dresu Winnipegu, ale po osmnácti kolech přešel do Hartfordu, který tak získal ke Gordie Howeovi dalšího exkluzivního hráče. Hull však v soutěži dlouho nevydržel a po devíti zápasech v novém týmu se s NHL rozloučil. Jen o něco méně vydržel v Chicagu jeho velký přítel a bývalý spoluhráč Stan Mikita. I bez dvou hvězd minulosti byla pokračující sezóna NHL dosti dramatická. Z nových celků se nejlépe uvedli Hartford Whalers, jejichž nejlepší střelec Blaine Stoughton se s padesáti šesti vstřelenými brankami stal - spolu s Charlie Simmerem z Los Angeles a Danem Gare z Buffala - králem ligových střelců. O prvenství v Art Ross Trophy však bojovali dva jiní hráči. Zkušený Marcel Dionne a mladičký Wayne Gretzky. Oba dosáhli 137 bodů a o konečném vítězi rozhodl až vyšší počet vstřelených branek. To nahrálo Dionnovi, autorovi 53 gólů, kterými o dva překonal velkou naději světového hokeje. V NHL se nejvíce dařilo Philadelphii Flyers, která tak po pěti letech stanula opět na vrcholu ligové soutěže. V cestě za Stanley Cupem ji až ve finále zastavil tým New York Islanders, který po svém loňském prvenství v lize dokázal, že to nebyl výsledek náhodný. Náhodné nebyly ani výsledky legendy, Gordona 'Gordie' Howea, který se po této sezóně definitivně rozloučil s aktivní kariérou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.