bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1984-1985: Přichází Mario Lemieux

Ihned po skončení Canada Cupu se rozběhl kolotoč dalšího ročníku NHL, obohacený o dvě nová pravidla. Podle prvního z nich se udělovaly přísnější tresty pro ty hráče, kteří hráli s obličejovou maskou a zapojili se do šarvátky. Druhé pravidlo našlo své uplatnění až při play off zápasech o Stanley Cup. Stanovilo totiž, že při druhém prodloužení nedojde ke střídání stran. 

 

Kritice byl také podroben asymetrický systém ligových zápasů. Přišlo se na to, že Edmonton prohrál ve své divizi jen tři zápasy! Nejsilnější jsou naproti tomu Adamsova a Patrickova divize. Diskusi uzavřel komentátor S. Fisher: 'Kdo mohl před dvěma roky tušit, že Washington tak vzroste, že se Montreal tak zhorší a Edmonton po pěti letech v NHL vyhraje Stanley Cup?!'

 

Problémy způsobil rozpad Central Hockey League, nižší profesionální soutěže, která existovala jednadvacet let. V době největšího rozkvětu v ní hrálo až třiadvacet farmářských mužstev a v nich desítky hráčů NHL.

 

Při vstupním draftu získal Pittsburgh osmnáctiletého Mario Lemieuxe, středního útočníka týmu Laval Voisins, který v juniorské lize QMJHL překonal všechny rekordy Lafleura, Bossyho, Larouche či LaFontaina.

 

V průběhu sezóny uspořádal týdeník The Hockey News pro čtenáře anketu, ze které vyplynulo, že je zajímá: 1. Stanley Cup (85%), 2. Canada Cup (11%), 3. Olympijské hry (5,5%), 4. Mistrovství světa (1,5%).

 

Hranici hrubosti v NHL považovala většina fanoušků za přijatelnou a neměla by se podle nich jako 'součást hry' potlačovat. Hokejisté i diváci se smířili s nošením přileb, ale obličejové masky hokejová Kanada zásadně odmítala. Obecenstvu se nelíbily dlouhé kalhoty k dresům, o jejichž zavedení se uvažovalo. Pětasedmdesát procent fanoušků prohlásilo, že ve Stanleyově poháru hraje příliš mnoho mužstev.

 

Stejně jako v minulé sezóně, byli i v této vysokými favority základní části NHL hokejisté Edmonton Oilers, ale rybník jim vypálil tým, s nímž nikdo nepočítal. Ten tým se jmenuje Philadelphia Flyers a pod vedením nového generálního manažera Bobby Clarka navázal na styl hry, který 'Letcům' v polovině sedmdesátých let zajistil dva zisky Stanley Cupu. V době očisty NHL od nebezpečných a záludných zákroků se Flyers prosadili právě přehnanou agresivitou, díky níž se po pěti letech vrátili na trůn NHL. Ve své úspěšné cestě pokračovali i v poháru a nakonec stanuli ve finále proti favorizovanému Edmontonu. Z československého pohled u je toto finále vpravdě historické, neboť v obou soupeřících týmech měla své zastoupení i naše hokejová škola, přesněji řečeno česká a ještě přesněji řečeno českobudějovická. V dresu Philadelphie totiž nastupoval obránce Miroslav Dvořák a v Edmontonu jeho bývalý spoluhráč Jaroslav Pouzar. Více umění a možná i štěstí bylo nakonec na hokejkách Pouzarových spoluhráčů, kteří jako první tým z bývalé WHA dokázali Stanley Cup obhájit.

 

Letní období bylo poznamenáno odchodem dvou velikánů historie NHL. Guy Lafleur, velká superstar Montreal Canadiens i celé NHL druhé poloviny sedmdesátých let, oznámil, že se po čtrnácti sezónách cítí unaven. Později se však do NHL ještě vrátil. Tím druhým byl Douglas Bradford Park.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.