bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1992-1993: 100 let Stanley Cupu

Po jubilejní sezóně NHL přišlo další kulaté jubileum, oslava sta let existence Stanley Cupu. Sezóna samotná byla plná zajímavých událostí, a tak si připomeňme alespoň ty nejdůležitější.

 

Prvořadou byla změna počtu účastníků a rozšíření počtu hracích kol na rekordních osmdesát čtyři. Novými účastníky se stali Ottawa Senators a Tampa Bay Lightning. Po osmapadesáti letech se tak do soutěže vrátili několikanásobní vítězové Stanley Cupu, kteří se také hned postarali o první pořádné pozdvižení. Ve vstupním draftu si totiž Senátoři s právem první volby vybrali mladého a talentovaného útočníka Alexandra Daigla. Eminentní zájem o nadějného střelce z juniorské ligy projevovalo několik klubů, Ottawa nicméně všechny šokovala, když s nováčkem bez zkušeností podepsala rovnou pětiletou smlouvu za dvanáct miliónů dolarů. Tato obrovská částka vyvolala velkou a povětšinou negativní reakci mezi ostatními kluby. Samotní Senátoři ovšem tak lehkomyslně vynaložených peněz brzy hořce litovali. Pozadu nezůstal ani druhý nováček Tampa Bay Lightning. Ti hokejovému světu přichystali velké překvapení už v tréninkovém táboře. 23. září 1992, v zápase proti St. Louis Blues, nechali ve své 'svatyni' vyniknout první gólmanku NHL, tehdy dvacetiletou Manon Rheaume. Budoucnost ukázala, že šlo pouze o reklamní tah generálního manažera Tampy, Phila Esposita, který chtěl jakýmkoliv způsobem upoutat pozornost na nový klub NHL.

 

Pohoršení samotných nováčků však zbudil také systém rozšiřovacího draftu, během kterého si vybírali hráče ze soupisek zbývajících dvaadvaceti mužstev. Za svých 50 milionů dolarů si mohli vybírat bohužel jen zbytky, protože kluby měly právo si chránit celkem šestnáct hráčů. K mání tak zůstali jen nezkušení mladíci, popřípadě letití veteráni. Od této chvíle měla ale NHL měla již dvacet čtyři mužstev a opět muselo dojít k přeskupování divizí a konferencí.

 

NHL dostala tuto podobu:

 

Prince Of Wales Conference:

Adamsova divize: Boston Bruins, Quebec Nordiques, Montreal Canadiens, Buffalo Sabres, Hartford Whalers, Ottawa Senators.

Patrickova divize: Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers.

Clarence Campbell Conference

Norrisova divize: Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Toronto Maple Leafs, St. Louis Blues, Minnesota North Stars, Tampa Bay Lightning.

Smytheova divize: Vancouver Canucks, Calgary Flames, Los Angeles Kings, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, San Jose Sharks.

 

Poslední vývoj událostí přinesl změnu i ve funkci prezidenta NHL. Johna Zieglera nahradil Gil Stein, který byl nejprve zplnomocněn přechodně funkci vykonávat do ustavení nového prezidenta, ale posléze v ní byl potvrzen.

 

 Bob Probert z Detroitu pro změnu vzhlížel s nadějí k americkému kongresu, který měl schválit novelu zákona, jež by mu opět umožnila cestovat přes kanadsko-americkou hranici. Až doposud to pro něho nebylo možné vzhledem k trestu za pašování drog, takže mohl hrát pouze na území USA.

 

 Mezi hráči na sebe poutaly nejvíce pozornosti především tři hvězdy: hvězda budoucnosti Eric Lindros, který konečně vjel na led NHL, po tahanicích s Quebecem ovšem v dresu Philadelphie, dále hvězda minulosti Wayne Gretzky, který naopak až do 6. ledna pro zranění zad nehrál a u kterého to jeden čas dokonce vypadalo na konec kariéry, a konečně hvězda současnosti Mario Lemieux. Toho jeho tradičně bolavá záda přestala trápit a Lemieux hrál jako z partesu. Po šestatřiceti zápasech dokonce nastřádal 100 bodů do kanadského bodování. Když už se zdálo, že překoná dvousetbodové rekordy Wayne Gretzkého, přišla krutá rána. Mario Lemieux onemocněl rakovinou. NHL a s ní celý hokejový svět byli zděšeni. Naštěstí po úspěšné operaci a následné terapii se už po necelých dvou měsících Lemieux opět na led vrátil. Dokázal vyrovnat i manko způsobené čtyřiadvacetizápasovou absencí a v konečném účtování suverénně zvítězil v Art Ross Trophy. V ní stál dlouho hodně vysoko i finský pravý křídelní útočník Teemu Selänne, který se nakonec stal nejlepším střelcem ligy a se 76 brankami a 132 body vymazal z tabulek nováčkovské rekordy Mika Bossyho (53 branek) i Petera Šťastného (109 bodů).

 

 Při konečném účtování se i přes zmíněnou absenci Lemieuxe celkem jasně usadili na trůnu NHL pittsburghští 'Tučňáci', kteří před play off věřili i ve třetí vítězství ve Stanley Cupu v řadě. Penguins však vypadli už ve čtvrtfinálové sérii s NY Islanders. Tím se otevřela šance pro nejúspěšnější klub pohárové historie Montreal Canadiens, aby i v jubilejním ročníku Stanley Cupu, potvrdil svou historickou výjimečnost. Ve finále mu byli soupeřem hráči Los Angeles Kings, v jejichž řadách opět zářil uzdravený Wayne Gretzky. Ten v lize odehrál jen 45 zápasů, a tak neměl nárok na žádnou z prestižních trofejí. Také proto si chtěl bilanci vylepšit v boji o nejcennější trofej. Hráči Canadiens však byli jiného názoru a ani vskutku fantastická hra nejlepšího hráče historie je nedokázala zastavit v cestě za už dvacátým čtvrtým pohárovým triumfem. Do historie vstoupil především druhý zápas finálové série. Obránce Montrealu, Eric Desjardins, v něm jako prvním bek historie play off dosáhl hattrick. Současně porážku Los Angeles zapříčinila i příliš zahnutá čepel hokejky Marty McSorleye.

 

 Předáním slavné trofeje vítězi byl tentokrát pověřen komisař NHL Gary Bettman, a tak se poslední prezident NHL Gil Stein po ročním, ne příliš výrazném působení v této funkci, jako první prezident historie ani nedotkl nejsvětější modly soutěže. Po svém zvolení do čela ligy se Stein podílel na reorganizaci vedení soutěže a tato reorganizace jej stála post. Funkce prezidenta totiž zanikla a do čela NHL se postavilo kolektivní vedení Rady guvernérů, kterému předsedá komisař NHL. Tím bylo zvolen, a je jím doposud, výše zmiňovaný Gary Bettman. Ten s nástupem do funkce zavedl v National Hockey League po vzoru NBA několik změn. Především se divize i konference zbavily svých pojmenování po slavných postavách historie NHL a byly pojmenovány podle místopisného pořádku. Rozsah nicméně zůstal zachován, tedy dvě konference a čtyři divize. Konference od té doby nesou označení Východní a Západní, čili Eastern a Western.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.