bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Challenge Cup 1979

Challenge Cup 1979

Na začátek února 1979 byla do newyorské Madison Square Garden naplánována velkolepá série utkání mezi výběrem National Hockey League a reprezentací Sovětského svazu. Challenge Cup 1979 byl svým způsobem pokračovatelem Série století z roku 1972, i když s menším počtem zápasů. Hrálo se jen na dvě vítězství. Přes sedmiletý odstup obou klání se v obou týmech sešli hráči, kteří pamatovali první slavné měření sil.

Kanadská veřejnost dostala jako obvykle před All-Star Game možnost v anketě rozhodovat o složení zahajovací šestice NHL. Zájem byl obrovský. Například Guy Lafleur, pravé křídlo Montrealu Canadiens, obdržel 170 000 hlasů. Branku výběru NHL měl podle mínění fanoušků hájit Tony Esposito, jeden z pamětníků série v roce 1972. Ale přednost nakonec dostal jeho tehdejší náhradník Ken Dryden, jenž mezitím stihl získat vysokoškolské vzdělání a vystudoval práva.

Do obrany byli hokejovými příznivci vybráni ještě obránci Larry Robinson, Denis Potvin a do útoku vedle Lafleura také Bobby Clarke a Steve Shutt. Mocnou sílu však představovala také formace NY Islanders ve složení Mike Bossy - Bryan Trottier - Clark Gillies. Za výběr byli nominováni i tři Švédové: zadák Börje Salming, útočníci Anders Hedberg a Ulf Nilsson, ne snad proto, aby v případě porážky trpěla jen Kanada. Tehdy patřili skutečně k tomu nejlepšímu, co mohla soutěž nabídnout. Poslední dva jmenovaní před sezónou přišli do NY Rangers z Winnipegu Jets ve WHA. Právě jejich přeběhnutí bývá považováno za jeden z rozhodujících úderů konkurenční lize, která se svého času snažila NHL tolik dýchat na záda.

V zahajovacím utkání série o Vyzývací pohár zvítězil výběr NHL nad SSSR 4:2. Již v 16. sekundě skóroval po rychlé akci Lafleur. V páté minutě Bossy v přesilovce přidal druhý gól, přičemž brankář Dryden si do té doby ještě ani nesáhl na kotouč. Hala bouřila, začátek zápasu překvapil všechny, i sotva rozhoukané Rusy. Vypadalo to na pořádný sovětský debakl. Ale ten se tak úplně nedostavil, Sověti se postupně zmátožili.

Co bylo však nejpodstatnější, hrál se fantastický hokej. Dohromady jen šest vyloučených, žádné zákeřnosti. Serge Savard z Montrealu k utkání řekl: „Každý profesionál, ale i každý junior by měl dostat krátký film z tohoto zápasu, aby se přesvědčil, jak krásný hokej se dá hrát bez surovostí, bitek i laciných scén!“ Scotty Bowman, kouč týmu NHL, překvapil všechny sestavou - postavil do hry jen čtyři obránce a 14 útočníků. Ale podcenil jednu věc. Hrálo se ve vysokém tempu. Čtyři beci jeho výběru v závěru tahali nohy za sebou.

Po jednodenní pauze následovalo druhé utkání. Mužstvo Viktora Tichonova muselo dostat pořádný „klystýr“, protože se změnilo k nepoznání. Nasadilo ještě vyšší tempo, než v prvním utkání. Na úzkém kluzišti začalo být doopravdy těsno. Výběr NHL hrál již na tři dvojice beků. Ačkoliv ve druhé třetině vedl po Robinsonově brance již 4:2, rychlá kombinační hra přinesla nakonec úspěch sovětského týmu. Sborná v tvrdém, ale korektním zápase po gólu Valdimíra Golikova z úvodu třetí třetiny zvítězila 5:4. Tresnou lavici ohřáli za celé utkání dohromady jen čtyři hráči. Poměr střel 31:16 pro SSSR byl pro zámořské hvězdy před následujícím duelem pravdy varující.

Hrálo se hned následující den. Tichonov učinil nekteré taktické změny. Ty nejzásadnější byly, že brankáře Vladislava Treťjaka v brance nahradil tehdy neznámým Vladimírem Myškinem a že místo Valerije Charlamova naskočil v prvním útoku druhý z bratrů Golikových, Alexander. Na led poslal Tichonov i řadu mladíků Viktor Ťumeněv, Sergej Makarov, Irek Gimájev.

Absence Treťjaka mezi sovětskými tyčemi Kanaďany překvapila. Ve výběru NHL se poprvé dostali na led čerství švédští útočníci Nilsson s Hedbergem. Tým kanadských koučů po dvou zápasech, kdy výběr NHL spíše kombinoval v evropském stylu, sáhl po typicky zámořském stylu nátlakové hry a napadání v obranné třetině soupeře.

Rozhodující momenty se odehrály v polovině druhé třetiny. V rozmezí dvou minut dali góly Boris Michajlov a Viktor Žluktov. Sborná vedla 2:0. Výsledek dával na začátku třetí třetiny zámořskému výběru ještě naději ke zvratu. Ale 49. minuta s bleskurychlým útokem Helmuta Balderise a Gimajeva rozhodla. Přečíslení kanadské obrany znamenalo třetí gól. Výběr NHL se již nevzpamatoval a poslední minuty zápasu se změnily v exhibici sborné. Stihla přidat ještě tři branky. Po vítězství SSSR 6:0 hala Madison Square Garden aplaudovala Rusům na otevřené scéně.

„Bylo zřejmé, že Bowman dal svým hráčům pokyny, aby hráli maximálně tvrdě do těla a neváhali použít i hodně ostrých zákroků. A to všechno proto, aby naši hokejisté měli co nejméně času převzít kotouč, zpracovat jej a přihrát. Počítal s tím, že se ze „sítě“, kterou na nás upletl, nevymotáme. Při určování naší taktiky jsme ale vyšli právě z těchto předpokladů. Dopadlo to tak, že ve své síti uvízli Kanaďané sami. V silovém pojetí boje jsme jim neustoupili ani o píď, maximálně úspěšně se nám dařilo praktikovat hru postupného útoku. Sborná byla jako pružina. Čím silněji ji kanadští hokejisté stlačovali, tím rychleji se vymršťovala a bolestivěji trestala. Když už jsme vedli 3:0, hvězdy NHL došly k závěru, že nejsou schopny průběh zápasu zvrátit, a zhasly. Jenom proto jsme nakonec zvítězili 6:0, nikoli proto, že bychom byli výkonnostně o třídu lepší,“ zhodnotil ve svých pamětech rozhodující zápas Viktor Tichonov.

Scottyho Bowmana novináři po utkání popichovali, zda by byl ochoten předat sovětskému mužstvu Stanleyův pohár. Ale starý lišák se nedal. „Tichonov to řekl správně. Oni mají svůj turnaj (mistrovství světa) a my zase svůj (Stanley Cup)…“

Rozhodující zápas sledoval z tribuny i Bobby Orr, jeden z nejlepších světových obránců sedmdesátých let. Poznamenal k němu: „Byl to totální hokej a Sověti létali! Přebruslili naše hráče a v pohybu a přihrávkách byli daleko rychlejší.“

Jen v prvním střetnutí vyhrál výběr NHL první dvě třetiny, poslední prohrál. Ve druhém utkání vyhrál první třetinu a druhé dvě prohrál. Ve třetím v úvodní části už jen remizoval. Poslední dvě opět prohrál. Bobby Clarke, Letec z Philadelphie si v této sérii udělal zřejmě novou představu o létání. „V prvním zápase jsme měli aspoň jednu třetinu času a prostor pro naši hru. Ve druhém a třetím utkání mi připadalo, že jsem hrál v nějaké malé místnosti.“

Význam těchto zápasů shrnul komentář listu The New York Times: „Madison Square Garden zažila potupnou porážku výkvětu profesionálního hokeje, která definitivně pohřbila nejen legendu o nadřazenosti hokeje v National Hockey League, ale především již překonaný herní systém NHL.“

8. února 1979, New York (Madison Square Garden)

NHL All Stars - SSSR 4:2 (3:1, 1:0, 0:1)

I. třetina
Branky:
1, NHL All-Stars, Lafleur (Shutt, Clarke), 0:16.
2, NHL All-Stars, Bossy (Perreault, Lafleur), 6:22 (přesilovka).
3, SSSR, Michajlov (Vasiljev, Charlamov), 11:25 (přesilovka).
4, NHL All-Stars, Gainey (Barber, Beck), 15:48.
Vyloučení:
Žluktov, USSR, 0:59
Petrov, USSR, 5:13
McDonald, NHL All Stars, 8:31
Gillies, NHL All Stars, 10:59
Žluktov, USSR, 12:21.

II. třetina

Branky:
5, NHL All-Stars, Gillies (Bossy), 08:14.
Vyloučení:
Cygankov, USSR, 10:48.

III. třetina
Branky:
6, SSSR, V. Golikov (A. Golikov, Makarov), 03:02.
Vyloučení:
-

Střely na branku:
NHL All Stars 10-9-5=24
SSSR 6-5-9=20.

Přesilovky: NHL 4-1, SSSR 2-1
Brankáři: NHL All Stars Game - Dryden 20/21; SSSR - Treťjak 24/20.

Diváci:
17 438.

NHL All-Stars: Dryden; Robinson - Salming, Savard - Beck; McDonald - Perreault - Sittler, Barber - Clarke - Gainey, Lafleur - Dionn - Shutt, Bossy - Trottier - Gillies, Hedberg, Nilsson.
SSSR: Treťjak; Cygankov - Starikov, Vasiljev - Fjodorov, Biljaletdinov - Pervuchhin; Michajlov - Petrov - Charlamov, Balderis - Žluktov - Kapustin, A. Golikov - V. Golikov - Makarov, Skvorcov - Kovin - Varnakov.

10. února 1979, New York (Madison Square Garden)

NHL All Stars - SSSR 4:5 (2:1, 2:3, 0:1)

I. třetina
Branky:
1, USSR, Kapustin (Starikov), 8:10.
2, NHL All-Stars, Bossy (Trottier, Gillies), 13:35 (přesilovka).
3, NHL All-Stars, Trottier (Gillies, Bossy), 18:21.
Vyloučení:
Kovin, USSR, 12:32
Perreault, NHL All Stars, 15:13.

II. třetina
Branky:
4, NHL All-Stars, Perreaut (Sittler), 0:27.
5, USSR, Varnakov (Skvorcov) 2:05.
6, NHL All Stars, Robinson (Lafleur, Dionne), 5:06.
7, USSR, Michajlov (Petrov, Vasiljev), 17:02 (přesilovka).
8, USSR, Kapustin (Žluktov), 17:47.
Vyloučení:
Salming, NHL All Stars, 8:04
Beck, NHL All Stars, 15:07.

III. třetina
Branky:
9, SSSR, V. Golikov (Makarov), 1:31.
Vyloučení:
-

Střely na branku:
NHL All Stars 5-5-6 =16
SSSR 7-14-10=31.

Přesilovky: NHL 1-1, SSSR 3-1
Brankáři: NHL All Stars Game - Dryden 31/26; SSSR - Treťjak 16/12.

Diváci:
17 438.

NHL All-Stars: Dryden; Robinson - Potvin, Savard - Beck, Salming; McDonald - Perreault - Sittler, Barber - Clarke - Gainey, Lafleur - Dionne - Shutt, Bossy - Trottier - Gillies.
SSSR: Treťjak; Vasiljev - Starikov, Babinov - Fjodorov, Biljaletdinov - Pervuchhin; Michhajlov - Petrov - Ťjumeněv, Balderis - Žluktov - Kapustin, A. Golikov - V. Golikov - Makarov, Skvorcov - Kovin - Varnakov.

11. února 1979, New York (Madison Square Garden)

NHL All Stars - SSSR 0:6 (0:0, 0:2, 0:4)

I. třetina
Branky:
-
Vyloučení:
-

II. třetina
Branky:
1, USSR, Michajlov (A. Golikov), 5:47.
2, USSR, Žluktov (Balderis, Vasiljev), 7:44 (přesilovka)
Vyloučení:
Marcotte, NHL All Stars, 6:27
Vasiljev, USSR, 10:48
Myškin, USSR, 12:27 (trest odseděl Gimajev)
Trottier, NHL All Stars, 12:27.

III. třetina

Branky:
3, USSR, Balderis (Gimajev), 8:44.
4. USSR, Kovin (Skvorcov, Varnakov), 10:21.
5. USSR, Makarov (Kapustin), 12:44.
6. USSR, A. Golikov, 14:46.
Vyloučení:
-

Střely na branku:
NHL All Stars 7-7-10=24
SSSR 6-6-7=19.

Přesilovky: NHL 1-0, SSSR 1-1
Brankáři: NHL All Stars Game - Cheevers 19/13; SSSR - Myškin 24/24.

Diváci: 17 545.

NHL All-Stars: Cheevers; Robinson - Salming, Savard - Beck, Potvin; McDonald - Clarke - Sittler, Lafleur - Perreault - Gainey, Hedberg - Nilsson - Marcotte, Bossy - Trottier - Gillies.
SSSR: Myškin; Vasiljev - Starikov, Babinov - Fjodorov, Biljaletdinov - Pervuchhin; Michhajlov - Petrov - A. Golikov, Balderis - Žluktov - Kapustin, Makarov - Gimajev - Ťumeněv, Skvorcov - Kovin - Varnakov.

Nejužitečnější hráč celé série: Clark Gillies (NHL All Stars).

NHL All Stars

 

Číslo dresu Jméno Klub Pozice Z G A B TM
25 Mike Bossy NY Islanders PK 3 2 2 4 0
9 Clark Gillies NY Islanders LK 3 1 2 3 2
10 Guy Lafleur Montreal PK 3 1 2 3 0
11 Gilbert Perreault Buffalo C 3 1 1 2 2
20 Bryan Trottier NY Islanders C 3 1 1 2 2
23 Bob Gainey Montreal LK 3 1 0 1 0
19 Larry Robinson Montreal O 3 1 0 1 0
17 Marcel Dionne Los Angeles C 2 0 1 1 0
22 Steve Shutt Montreal LK 2 1 0 1 0
7 Bill Barber Philadelphia LK 3 0 1 1 0
4 Barry Beck Colorado Rockies O 3 0 1 1 4
16 Bobby Clarke Philadelphia C 3 0 1 1 0
27 Darryl Sittler Toronto C 3 0 1 1 0
3 Guy Lapointe Montreal O 1 0 0 0 0
21 Don Marcotte Boston LK 1 0 0 0 2
15 Anders Hedberg NY Rangers PK 2 0 0 0 0
12 Ulf Nilsson NY Rangers C 2 0 0 0 0
5 Denis Potvin NY Islanders O 2 0 0 0 0
8 Lanny McDonald Toronto PK 3 0 0 0 0
26 Börje Salming Toronto O 3 0 0 0 2
18 Serge Savard Montreal O 3 0 0 0 0

Náhradníci: Ron Greschner (obránce, NY Rangers) a Robert Picard (obránce, Washington).

Brankáři 

Číslo dresu Jméno Klub Z V R P PR %
29 Ken Dryden Montreal 2 1 0 1 3,50 -
30 Gerry Cheevers Boston 1 0 0 1 6,00 -
35 Tony Esposito Chicago - - - - - -

Trenéři: Scotty Bowman (Montreal Canadiens) - Claude Ruel (Montreal Canadiens, ředitele hráčského rozvoje).



SSSR

 

Číslo dresu Jméno Klub Pozice Z G A B TM
13 Boris Michajlov CSKA Moskva PK 3 3 0 3 2
25 Vladimír Golikov Dynamo Moskva C 2 2 1 3 0
8 Sergej Kapustin CSKA Moskva LK 3 2 1 3 0
24 Sergej Makarov CSKA Moskva PK 3 1 2 3 0
6 Valerij Vasiljev Dynamo Moskva O 3 0 3 3 2
19 Helmut Balderis CSKA Moskva PK 3 1 1 2 0
23 Alexander Golikov Dynamo Moskva PK 3 1 1 2 0
10 Michail Varnakov Torpédo Gorkij LK 3 1 1 2 0
22 Viktor Žluktov CSKA Moskva C 3 1 1 2 4
11 Alexander Skvorcov Torpédo Gorkij PK 3 0 2 2 0
9 Vladimír Kovin Torpédo Gorkij C 3 1 0 1 2
17 Valerij Charlamov CSKA Moskva LK 1 0 1 1 0
18 Irek Gimajev Salavat Julajev Ufa C 1 0 1 1 0
16 Vladimír Petrov CSKA Moskva C 3 0 1 1 2
12 Sergej Starikov Traktor Čeljabinsk O 3 0 1 0 0
7 Gennadij Cygankov CSKA Moskva O 1 0 0 0 2
4 Sergej Babinov CSKA Moskva LK 2 0 0 0 0
21 Viktor Ťumeněv Křídla sovětů LK 2 0 0 0 0
14 Zenatula Biljaletdinov Dynamo Moskva O 3 0 0 0 0
3 Jurij Fjodorov Torpédo Gorkij O 3 0 0 0 0
5 Vasilij Pervuchin Dynamo Moskva O 3 0 0 0 0

Náhradník: Alexej Kasatonov (obránce, CSKA Moskva).

Brankáři 

Číslo dresu Jméno Klub Z V R P PR %
20 Vladislav Treťjak CSKA Moskva 2 1 0 1 4,00 -
1 Vladimír Myškin Křídla sovětů 1 1 0 0 0,00 -

Trenéři: Viktor Tichonov (CSKA Moskva) - Vladimír Jurzinov.



Autor: Pavel Bárta (z knihy Velké okamžiky ledního hokeje).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.