bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Draft 2016 (5): Chad Krys má jasno. V příští sezóně bude oblékat dres Bostonské univerzity

25. dubna 2016, 15:40

Robert Novotný

Chad Krys je komplexní obránce se skvělými bruslařskými dovednostmi, o kterého bude na nadcházejícím draftu NHL vážný zájem. Skauti se shodují, že jeho jméno by mělo zaznít ve druhém nebo třetím kole. Přesto se Krys už nyní rozhodl, že příští sezónu stráví na univerzitě v Bostonu, a půjde tak ve stopách svého otce Marka, který zde působil na konci osmdesátých a na začátku devadesátých let.

Být vybrán v draftu NHL a rozhodnout se se vstupem mezi hokejovou smetánku ještě rok počkat je jako trpělivě zalévat a úrodu sklidit ve větším množství až v dalším roce. Tah docela neobyčejný, zato chytrý a v mnoha případech velice prospěšný. Dylan Larkin budiž příkladem.

Talentovaný obránce a severoamerická třiapadesátka letošního Draftu Chad Krys se pro tento tah rozhodl už nyní a na příští sezónu se dohodl s Boston University. Není se čemu divit, univerzita v Bostonu je už dávno významně zapsaná v kronice rodiny Krysových.

„Oba moji rodiče studovali na Boston University,“ objasnil osmnáctiletý bek. „Vždycky jsem chtěl hrát univerzitní hokej, o to speciálnější to pro mě bude v Bostonu.“

Chadův otec Mark navíc hrál za Terriers (univerzitní hokejový tým Bostonské univerzity) celé čtyři roky. V tom posledním a zároveň nejúspěšnějším nasbíral 10 bodů v šestatřiceti zápasech a dokázal, že céčko na levém prsu nenosil pro nic za nic.

„Vím, že Terriers trénuje David Quinn, dokonce už ho nějaký ten pátek znám. Nastupoval na univerzitu s tátou. Je to jeden z mnoha aspektů, který mi pomáhal při rozhodování,“ doplnil Krys.

A rozhodování nemuselo být vůbec jednoduché, Krys měl totiž hned několik možností. V roce 2013 byl draftován týmem Green Bay Gamblers (USHL) a o rok později o něj projevili zájem Moncton Wildcats z QMJHL. Jenže americký reprezentant se nakonec rozhodoval pouze mezi dvěma možnostmi – Boston College, nebo Boston University.

Přesvědčit ho mohl i počet vynikajících hráčů, které Bostonská univerzita vychovala. Keith Tkachuk, Tony Amonte, Chris Drury, Kevin Shattenkirk nebo Jack Eichel – to je pouze pár skvělých hokejistů, kteří prošli rukama trenérům z Boston University.

Krys má za sebou poměrně náročnou sezónu v rámci USDP (United States Development Program), jenž pracuje s americkými reprezentanty do osmnácti let, a jako nejmladší člen týmu se zúčastnil mistrovství světa juniorů, na kterém s národním týmem Spojených států vybojoval bronzové medaile.

„Vůbec jsem nehleděl na to, že jsem nejmladší hráč týmu,“ uvedl Krys. „Cíl jsme měli všichni stejný a nebyl tu nikdo, kdo by se povyšoval nad ostatní. Můj věk nehrál žádnou roli, opravdu.“

Krys vyšel z tohoto turnaje bodově naprázdno, ovšem zkušenosti, které získal, jsou nenahraditelné. Po většinu mistrovství působil po boku Charlieho McAvoye, kterého moc dobře znal z dřívějšího působení v dresu národního týmu USA.

Charlie McAvoy – mimo jiné hráč Bostonské univerzity – tvořil společně s Krysem součást zlatého národního týmu Spojených států z mistrovství světa do osmnácti let v roce 2015. Krys tehdy vstřelil jednu branku a přidal čtyři asistence.

Letos Američané stejné věkové kategorie stejný úspěch nezopakovali, národní tým USA podlehl v semifinále Finům, a tak bylo po patnácti letech k vidění ryze evropské finále mezi Finskem a Švédském, z něhož nakonec vyšli zlatě hokejisté Suomi, kteří tak navázali na triumf svých reprezentantů do dvaceti let.

„Chada už chvíli znám, hokejově jsme spolu vyrůstali a hodně jsme toho společně zažili. Je to skvělý bruslař a chytrý hokejista. Myslím si, že hlavně na loňském mistrovství světa do osmnácti let bylo vidět, jak důležitým hráčem je,“ nešetřil slovy chvály McAvoy.

Krysovy dovednosti samozřejmě nemohli přehlédnout pozorní skauti NHL, kteří mladého Američana umístili v žebříčku severoamerických bruslařů vstupujících do letošního draftu na třiapadesáté místo. Dle jejich předpokladů by po něm mohl sáhnout některý z týmů už ve druhém nebo třetím kole.

„Být obráncem znamená mít velkou zodpovědnost,“ uvedl trenér reprezentačního týmu Spojených států do osmnácti let Danton Cole. „Musíte se soustředit na každou maličkost. Krys je skvělý bruslař a hokej hraje s přehledem. Ví, kam si najet, ví, kde koho hledat. U Kryse se všichni soustředí hlavně na jeho pohyb, on je ale mimo jiné i skvělý technik a je výborný v práci s hokejkou.“

Krysovým vzorem je Kevin Shattenkirk, u něhož mladý obránce obdivuje právě bruslařské a technické dovednosti a schopnost podporovat útok nejen při přesilových hrách.

„Nebojím se vyvézt puk, rád využívám svých bruslařských dovedností a snažím se aktivně podporovat ofenzívu. Snažím se být komplexním hráčem, což je podle mě v dnešní době velice důležité. Je to něco, na čem dennodenně usilovně pracuji,“ dodal Krys.

Krys se navíc dobře zná s jedním z nejvýše postavených hráčů letošního draftu Matthewem Tkachukem. Odkud? Tento příběh nás zavádí zpět do Bostonu…

„S hokejem jsem začínal v době, kdy hrál táta v Německu,“ vysvětluje Krys. „Tehdy mě nechával jezdit podél mantinelů, celý život se mi ustavičně věnuje a je mým největším hokejovým vzorem a trenérem. Ještě dříve, když hrál za Bostonskou univerzitu, byl jeho spoluhráčem Keith Tkachuk. Díky tomu jsem se poznal s Matthewem.“

David Gregory je skaut, jenž už delší dobu Kryse sleduje a i on vidí jeho ambice velice vysoko.

„Chad hrál v mládí v Nové Anglii. Sledoval jsem ho tedy už od jeho dvanácti let a už tehdy se prezentoval skvělými technickými dovednostmi,“ uvedl Gregory. „Troufám si říct, že už teď jeho hra dosahuje úrovně NHL.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.