bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dva Češi v táboře Blues. Jiříčkovi může v začátcích pomoct Radek Faksa

3. července 11:00

Jiří Lacina

St. Louis nepatří mezi vyhlášené bašty pro české hokejisty. Loni se tady mihnul Jakub Vrána, jeho špatná hra směrem dozadu ovšem trenéra nenadchla a tak se brzo stěhoval na farmu. Letos se v kempu sejdou hned dva Češi, Adamu Jiříčkovi může přítomnost zkušeného Radka Faksy jen prospět.

Třicetiletý Faksa odehrál v NHL už 638 utkání (89+111), všechny v dresu Dallasu, který ho v roce 2012 v prvním kole draftoval. Další starty nepřidá. Hvězdy potřebovaly udělat místo pod platovým stropem a volba padla na Faksu, jemuž za rok končí smlouva na 3,250 mil. dolarů. Dallas se bez Čecha dokáže obejít, odvedených služeb si ale váží.

„Chci Radkovi poděkovat za všechno, co pro tuhle organizaci udělal. Na ledě i mimo led se vždycky projevoval jako prvotřídní profesionál. Dlouho byl důležitou součástí našeho týmu a já jemu i jeho rodině přeju jen to nejlepší,“ vzkázal na rozloučenou generální manažer Stars Jim Nill.

St. Louis přivedlo během týdne do útoku víc hráčů. Očekávají od nich, že „rozhýbají“ třetí a čtvrtý útok. Alexandre Texier i Kasperi Kapanen jsou obstojní bruslaři. „Budeme pohyblivější a agresivnější,“ věří trenér Drew Bannister.

Pokud jde o Faksu, je specialistou na oslabení, nadprůměrný byl i na vhazování (54,4%). Bannister od něj nečeká žádná kouzla s pukem, ale poctivou defenzivu. Ta má především uvolnit ruce top útočníkům, aby se mohli víc soustředit na svoje ofenzivní řemeslo.

Dobrou zprávou do Čech je také podpis smlouvy s Adamem Jiříčkem, který teprve před pár dny oslavil osmnáctiny. Kontrakt je klasicky nováčkovský, tj. platové omezený a na tři roky. Jiříček, čerstvá šestnáctka draftu, je prvním hráčem Blues letošní burzy talentů, který smlouvu dostal.

S Radkem Faksou se asi v prvním týmu příští sezónu nesejde, i pomoc v zářijovém tréninkovém kempu ale může být důležitá. Vývojový kemp pro mladé hráče už probíhá, Jiříček na něm nechybí, kvůli rekonvalescenci zraněného kolena ale zatím do hry nezasahuje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.