bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Urazil Patrik Laine hokejové bohy?

8. ledna 2019, 10:02

Jan Kukrál

Jak všichni víme, NHL je dnes rychlejší než kdykoliv předtím. A kromě samotné hry jako kdyby stejně překotným tempem probíhaly i nejrůznější vzlety a pády jejích hvězd. 24. listopadu se Patrik Laine výjimečným pětigólovým představením prohnal kolem svých rivalů jako tryskáč kolem dvouplošníků a zastavil se až na čele tabulky střelců. Superlativy a oslavné články neměly konce. Čekalo se, jestli to znamená, že pro brankáře definitivně začíná hrůzovláda finského kanonýra. A Laine pak přidal dalších pět gólů. Jenže to už šlo o součet z následných devatenácti zápasů…

Přitom takovému propadu napřed nic nenasvědčovalo. O tři dny později proti Pittsburghu sice Laine vyšel naprázdno, ale hned v příštím mači pomohl dvěma zásahy porazit Chicago a psalo se o něm znovu všude – jako čtvrtý nejmladší hokejista v historii NHL dosáhl na metu 100 gólů. Tím udělal tečku za snovým listopadem 2018, za který byl vyhlášen i první hvězdou měsíce. Ve 12 utkáních rozsvítil červené světlo osmnáctkrát a celkem komicky přidal jednu jedinou asistenci. Téměř každá jeho střela zkrátka končila v síti nebo těsně vedle, nebylo co dorážet.

Jenže období hojnosti plíživě směřovalo ke konci. V dalších 9 utkáních měl bilanci 2+4, věci ještě byly v pořádku. Tým vyhrával jeden zápas za druhým, panovala skvělá nálada. Dokonce si Laineho novináři dobírali, jestli se z něj tedy nestává nahrávač. Finský mladík s humorem odpověděl: „Ne, fakt doufám, že ne. Čas od času sice nějaké asistence posbírám, ale moc o ně nestojím.“

A pak jako když utne. Laine nesbírá ani asistence, ani góly a v posledních osmi zápasech své statistiky obohatil minimálně (1+1). Proto si s trochou nadsázky připomeňme sotva pár dní stará slova Dona Cherryho, který na uplynulém juniorském MS předpověděl, že nedostatek pokory při výhře 14:0 nad Dánskem se Kanadě vrátí, že tohle hokejoví bohové neodpouštějí. Výsledek známe. A protože mýty a legendy praví, že bohové bývají malicherní a krutí, je jim nejspíš úplně jedno, že Laine pohrdal nahrávkami jen v žertu. Teď tu má trest a neprosazuje se vůbec.

V této souvislosti si mimochodem nelze nevzpomenout na jeden z nejslavnějších výkonů Jaromíra Jágra. Byl 11. leden 2003, kladenský patriot hrál za Washington proti Floridě a po dvou třetinách měl na svém kontě už 7 bodů (3+4). Nebozí Panteři prohrávali 9:0, ale Jágr k jejich úlevě do třetí třetiny vůbec nenastoupil. „Z respektu k soupeři,“ řekl poté médiím. Jak vidno, #68 si to nahoře rozházet nechtělo...  

Gólové půsty u Laineho nejsou novinkou

Zopakujme si to. V posledních 19 zápasech se Laine trefil pouze pětkrát. Mimo jiné si nepřišel na Davida Ritticha, který ho parádně vychytal 27. prosince při výhře svého Calgary 4:1. 

Dva dny poté napálil svůj dosud poslední gól. Opřel se do puku, až skončil v pokleku, tak jako kdysi Brett Hull, ale žádnou velkou radost najevo nedával, působil spíš unaveně. Ve většině souhrnů utkání Winnipegu z nedávné doby není o Lainem ani zmínka, chybí v sestřizích, jako kdyby vůbec nebyl na ledě. Určitě ho to tíží a jeho příspěvek by se hodil i Jets, kteří jsou aktuálně na výsledkové houpačce (4 výhry, 4 prohry).

Není to zdaleka poprvé, kdy si Laine prochází střeleckým suchem. Ve světle jeho úžasného listopadu už se zapomnělo, že sezónu začal třemi góly ve dvanácti utkáních. A v minulém ročníku to nebylo jiné. Tam si užil báječné období od 25. ledna do 13. března (20 zápasů, 20 gólů), ale orámoval ho slabšími časy předešlými (20 zápasů, 6 gólů) a vyloženě mizerným koncem základní části (13 zápasů, 3 góly).

Loni nebylo výjimkou, když Laine čtyřikrát po sobě neskóroval vůbec, pak zase čtyřikrát pokaždé ano. Podobné scénáře se opakovaly vícekrát a tenhle obrovský talent to tak má už od svého vstupu do NHL. Proto je jisté, že dokud nenajde klíč k vyrovnanosti výkonů, nebo si nějak neusmíří hokejové bohy, může si na svržení současného krále střelců nejlepší ligy světa (a vyhlížení historických rekordů) nechat zajít chuť.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.