bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vegas na něj nemá místo. Kam povedou další kroky Nikity Guseva?

3. července 2019, 16:15

Šimon Rogner

Nejlepší hokejista nehrající v NHL. Takové přízvisko se v souvislosti s ruským útočníkem Nikitou Gusevem používá velmi často. Produktivní forvard, který poslední sezóny válel v KHL za SKA Petrohrad, se už brzy do nejlepší ligy světa podívá, to je jisté. Otázkou však zůstává, v jakém dresu. Je totiž relativně pravděpodobné, že s Vegas, které momentálně vlastní jeho práva, se na smlouvě nedohodne.

82 bodů v 62 utkáních minulé sezóny za Petrohrad, dalších 19 bodů v 18 zápasech play off, trofej pro nejužitečnějšího hráče KHL, střelec vyrovnávacího a asistent rozhodujícího gólu Rusů ve finále olympiády a společně s Nikitou Kučerovem nejproduktivnější hráč sborné na posledním MS na Slovensku. Za Nikitu Guseva mluví statistiky a úspěchy samy.

Právě s Kučerovem si možná mohl Gusev zahrát, vždyť byl do NHL draftován stejným klubem. Jenže Tampa ho v rámci výměn během expanzního draftu před dvěma lety vytrejdovala do Vegas, se kterým po konci sezóny v Rusku v dubnu podepsal roční nováčkovskou smlouvu. Do play off ovšem nezasáhl a předevčírem se stal omezeným volným hráčem (RFA).

Golden Knights samozřejmě o jeho služby stojí, zatím však nejsou s to vyjednat s ním nový kontrakt. Největším problémem je totiž napjatá situace okolo platového stropu – generální manažer Kelly McCrimmon má, započítáme-li, že 5,25 miliónový plat Davida Clarksona umístí na listinu dlouhodobě zraněných hráčů, pod limitem 81,5 miliónů asi 2,575 miliónů, s nimiž může operovat. 

Přitom ale stále potřebuje podepsat novou smlouvu s brankářem Malcolmem Subbanem, jenž si oproti 650 tisícům dolarům, které bral v posledních dvou ročnících, určitě polepší. Bez kontraktu je také obránce Deryk Engelland (UFA), s jehož setrváním v Nevadě se počítá. Ani vyjednávání s Gusevem se navíc neodehrávají, tak jak by si McCrimmon přál.

Podle novináře serveru The Athletic Jesseho Grangera se obě dvě strany shodly na dvouletém kontraktu, v platových podmínkách jsou ale jejich představy údajně stále velmi vzdálené. Rozdíl mezi představami Vegas a Guseva má být okolo 2 miliónů dolarů. Gusev má podle novináře NHL.com/ru Igora Erenka požadovat roční plat ve výši čtyř miliónů dolarů. 

„Myslíme si, že je opravdu dobrý hráč. Rádi bychom to vyřešili, tak aby zůstal tady, ale pokud to nevyjde, tak se podíváme na další možnosti,“ říká prezident hokejových operací Knights George McPhee.

Dvoumiliónový rozdíl v představách o ročním platu samozřejmě není neřešitelná situace, Rytíři ale budou muset chtě nechtě někoho ze současného kádru vyměnit, chtějí-li Guseva udržet. Mluví se například o Ryanu Reavesovi (2,775 miliónů), Nicku Holdenovi (2,2) či Codym Eakinovi (3,85). Důležitá je také informace, že podle zdroje blízkého Gusevovi by šestadvacetiletý Rus rád zůstal hráčem Knights, ale chápe „byznysovou stránku hokeje“ a půjde kamkoli, aby si splnil sen zahrát si NHL. 

Kam to „kamkoli“ může být, ptáte se? Největší zájem by mohly být zejména týmy, které neuspěly při snaze získat na trhu s volnými hráči Artěmije Panarina. Konkrétně se jedná o Colorado, Columbus, a NY Islanders, zájem mají mít také Detroit či New Jersey. Golden Knights sice budou mít v případné výměně horší postavení kvůli potřebě Guseva někam vyměnit, stejně si však za něj určitě nechají slušně zaplatit. 

„Určitě je o něj zájem,“ potvrzuje McPhee. „Volali nám a ptali se na něj. Uvidíme, co se z toho vyvine. Nedokážu vám říci, co se stane, ale pracujeme na tom. On chce hrát v NHL. Tvrdě makal na tom, aby se sem dostal, a my mu pomůžeme tak či onak – ať už tady, nebo v jiném klubu.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.