bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

William Nylander: Kdy se probudí ze zimního spánku?

23. ledna 2019, 10:30

Jan Kukrál

O tahanicích ohledně jeho smlouvy se toho napsalo a namluvilo spoustu. Nakonec se vše vyřešilo, zdánlivě ke spokojenosti obou stran. Ale když nastal čas přejít od slov k činům, William Nylander zcela zamrzl.

Čísla jsou neúprosná. Za dvacet utkání nasbírala tahle notně pohaslá ofenzivní hvězda pouhé čtyři body, z toho dva hned ve třetím zápase. Bídné vysvědčení i pro hráče čtvrté pětky. A přesně jím se Nylander stal, když ho tam přesunul kouč Mike Babcock po pár dní staré porážce 1:3 s Floridou. 

Švédské pravé křídlo bylo na ledě u všech inkasovaných branek a jeho hra nesla stejné rysy, jako od prvního okamžiku, co se do kolotoče NHL zapojil – působí dojmem tanečníka mimo rytmus, nestíhá, často jen tak vlaje za svými protihráči nebo stojí stranou akce v roli pozorovatele. 

Stará hokejová pravda říká, že když vám to nejde dopředu, musíte aspoň poctivě bránit. V tom ale Nylanderova silná stránka nikdy nebyla a v jeho celkové mizérii to vyniká o to víc. Aktuálně má v tabulce pravdy hodnotu -9 a je v tomto směru druhým nejhorším hráčem mužstva, byť nastoupil do mnohem menšího počtu zápasů než ostatní.

Co dělá špatně

„Právě teď je William sám proti sobě,“ řekl Babcock před posledním zápasem s Arizonou. „Myslel si, že mu všechno půjde snáz, jenže to se neděje a tlak stoupá, tak se to snaží rvát za každou cenu. Problém není v tom, že by se nesnažil, nebo že bychom se my nesnažili mu pomoct. Zkusili jsme všechno, dostal každou příležitost k tomu, aby se rozjel. Ale z nějakého důvodu to nefunguje. A tak jsme dospěli do téhle situace. Ve čtvrté lajně mu to v ideálním případě prospěje, nebude tolik na očích, bude moct hrát svou hru,“ uzavřel své dojmy slavný kouč.

Vraťme se před Nylanderův comeback. Toronto válcovalo ligu, vyhrávalo jak na běžícím páse a celková statistika týmu zněla 20 výher ku 8 porážkám, což byl bodově druhý nejlepší výsledek v soutěži. Rozdíl ve skóre byl výrazně kladný, +29 gólů. Řešilo se, jestli stávkující Švéd nenaruší chemii v kabině i na hrací ploše, protože se svým platem nutně musel někomu sebrat místo na soupisce.

Jasně, nedá se to takhle zjednodušit, někdo může namítnout, že Javorové listy hrály až nad očekávání skvěle. Nicméně čísla opět hovoří jasnou řečí. Co Nylander stoupl na led, nastal výsledkový propad. Po duelu s Arizonou (prohra 2:4) má Toronto s ním v sestavě bilanci 9-9-2 a celkový rozdíl ve skóre se smrskl na +2.  

Hlavně nevěšet hlavu

Mladý Nylander ale sebevědomí neztrácí, již dříve se nechal slyšet, že jeho pech nemůže trvat věčně. Přeřazení do čtvrtého útoku tedy nebere jako konec světa. „Nikdy v životě jsem takovou mizérii nezažil. Snažím se najít cestu, jak z toho ven, makám víc a víc. Mám pocit, že si šance vytvářím, jenom potřebuji, aby mi to tam konečně spadlo. Také často míjím branku, možná na to moc tlačím. Až začnu víc trefovat bránu, tak začnou přibývat i góly,“ říká.

Babcock svého svěřence nijak nezatracuje: „Běžně to je dominantní hráč, silný na puku, hodně střílí, vyhrává souboje. To se zatím neděje. Ale co je důležité – my Willieho nechceme ve čtvrté lajně. Chceme, aby co nejvíc přispíval našemu týmu. Je to hodný kluk, dělá, co může. Tohle je pro něj nová situace. Zkrátka není lehké dohnat ten vlak, co mu ujel.“ 

Supět za rychlíkem jménem NHL bude Nylander opět už zítra proti Washingtonu. A protože se Torontu ve zmiňovaném mači s Arizonou zranil Andreas Johnsson a Babcock se kvůli neuspokojivým výsledkům (jen tři výhry v uplynulých deseti zápasech) rozhodl kompletně přeházet útoky, nastoupí ve třetí formaci s Nazemem Kadrim a Connorem Brownem. Uvidíme, jestli to zabere. 

Za to, jak si postavil hlavu a chtěl co nejvíc peněz, už byl švédský mladík vytrestán dostatečně. 

Jak si vedli po návratech Nylanderovi stávkující předchůdci si přečtěte zde!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.