bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rekordman Patrice Bergeron získal pátou Selke Trophy!

6. června 2022, 9:00

Marek Baloun

Selke Trophy se uděluje útočníkovi, který je zároveň skvělý v obraně. Bergeron v hlasování dostal o tisíc bodů víc než druhý finalista.

Jednou z mnoha individuálních trofejí v NHL je i Selke Trophy (celým jménem Frank J. Selke Trophy). Ta je udělována útočníkovi, který zároveň vyniká v obraně a je tedy komplexním hráčem. Ve čtyřiačtyřicátém ročníku, co se cena uděluje, ji popáté získal centr Bostonu Patrice Bergeron, čímž překonal rekord Boba Gaineyho. Ten byl prvním, kdo trofej dostal. 

Letošní ocenění se kvůli covidovým restrikcím předávají pouze virtuálně, a tak byly k vidění (nebo spíše slyšení) jen slova chvály a vděku. „(K trofeji) mi pomohla spousta lidí, kterým musím poděkovat,“ začal Bergeron svou řeč. „Vážím si této pocty a sdílím ji se svými bývalými i současnými spoluhráči, trenéry, a celou organizací Boston Bruins. Díky že ze mě děláte lepšího hráče a člověka.“ Dále také poděkoval rodině Franka Selkeho, svému bývalému a současnému agentovi, fanouškům a jako správný rodák z provincie Quebec i ve francouzštině své rodině. Trofej poprvé získal v sezóně 2011/2012, jedenáctkrát v řadě pak byl v hlasování finalistou. Letos porazil Aleksandera Barkova z Floridy a Eliase Lindholma z Calgary. 

Bergeron byl posedmé v kariéře nejúspěšnějším hráčem základní části, co se buly týče. Ze 1 600 pokusů jich s úspěšností 61,9 % vyhrál 991. Ve vlastní obranné třetině měl na buly úspěšnost 59,3 %. Kromě vyhraných vhazování pomáhal Bruins i se střelbou. Když byl na ledě, tak Boston vyslal na branku soupeře pětašedesát procent všech svých střel při hře pět na pět.

Trofej, pojmenovaná po bývalém generálním manažerovi Toronta a Montrealu Franku J. Selkemu, se uděluje od sezóny 1977-1978. Nejčastěji ji vyhráli hráči Canadiens a Red Wings (oba týmy sedmkrát), Detroit pak hned se čtyřmi různými hráči. Mezi oceněnými jsou Pavel Dacjuk, Anže Kopitar, Sergej Fedorov nebo současný generální manažer Seattle Krakens Ron Francis. Bergeronovi ji skrze video předal Doug Jarvis, vítěz ceny z roku 1984.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.