bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Český hokej smutní. Ve věku 58 let zemřel Petr Klíma

4. května 2023, 15:36

Ondřej Mach

Tragická zpráva zasáhla hokejovou komunitu: ve věku 58 let náhle zemřel legendární útočník Petr Klíma. Za celou redakci vyjadřujeme všem pozůstalým upřímnou soustrast.

Informace o Klímově nečekaném úmrtí se začaly šířit ve čtvrtek odpoledne, následně je na sociálních sítích potvrdily například Chomutov a Litvínov. Bližší důvody smrti zatím nebyly zveřejněny.

Bývalý vynikající forvard a československý reprezentant učinil první hokejové krůčky na severu Čech, během dvouleté štace v jihlavské Dukle následně vybojoval dva mistrovské tituly.

V roce 1985 emigroval do Severní Ameriky, kde odehrál celkem třináct sezon v NHL. Skvělou pověst si vybudoval v Detroitu, Edmontonu nebo Tampě, hrál taky za Los Angeles a Pittsburgh.

Nejlepší ligu na světě později opouštěl jako majitel 786 utkání a 573 bodů (313+260), navrch v sezoně 1989/90 zvedl nad hlavu Stanley Cup.

Chomutovský rodák vynikal zejména díky svému střeleckému instinktu: hned šestkrát dosáhl v zámoří na metu třiceti branek. V historických tabulkách českých střelců NHL mu náleží šestá příčka.

V reprezentačním dresu získal dva cenné kovy z juniorského mistrovství světa (stříbro a bronz). Na seniorské úrovni figuroval v československém týmu pro Kanadský pohár v roce 1984.

Populární "Kozel" dal bohaté kariéře definitivně sbohem jako hráč Litvínova v roce 2003. Na ledě se naposledy objevil v únoru, když nastoupil do exhibičního utkání k výročí 25 let od zlaté olympiády v Naganu.

Kromě toho několik sezon v roli majitele, trenéra i generálního manažera působil v prvoligové Kadani.

Vzhledem k finančním trablím ale klub ročník 2021/22 nedokončil. Klíma pak ještě přijal nabídku na post sportovního manažera v Bílině a pravidelně navštěvoval extraligové zápasy.

V nejvyšší soutěži aktuálně hrají jeho dva synové: Kevin Klíma nedávno přispěl k stříbrné medaili Hradce Králové, bratr Kelly se nově domluvil s Libercem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.