bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konec v jednačtyřiceti. Brankář Anderson se loučí s kariérou

15. dubna 2023, 11:30

Jan Vojkůvka

Měsíc před svými dvaačtyřicátými narozeninami si řekl, že už má ve své kariéře splněno. Velezkušený brankář Craig Anderson se ve čtvrtek rozloučil s profesionálním hokejem a uzavřel bohatou dvacetiletou kariéru v NHL, během které odchytal 709 zápasů a vychytal 319 výher.

Chicago, Florida, Colorado, Ottawa, Washington a Buffalo. Během dvaceti let v nejslavnější hokejové lize světa Anderson zanechal výraznou stopu. Nejdéle sloužil v dresu Ottawy, kam se přesunul v průběhu sezony 2010/11 z Colorada a vydržel v brankovišti týmu až do konce sezony 2019/20. A bylo symbolické, že právě proti Ottawě se s kariérou také rozloučil.

To už jako nejstarší hráč v lize (v této sezoně žádný starší hokejista nehrál) kryl brankoviště Buffala, se kterým se neúspěšně snažil projít do play-off. Jelikož ale předposlední zápas základní části měli Sabres odehrát s Ottawou, dostal loučící se Anderson příležitost, aby si proti organizaci, s níž spojil podstatnou část kariéry, zachytal svůj poslední zápas v NHL.

A nezklamal. Byť už podle některých byl za zenitem, opět jednou prokázal, že by stále měl co nabídnout. V utkání pokryl 30 z 33 střel Ottawy a s úspěšností 90,91 % se podílel na vítězství Buffala 4:3 po prodloužení. A vysloužil si bouřlivý potlesk publika, které právě takové příběhy miluje. Zakončení kariéry proti bývalému týmu, který má zarytý hluboko v srdci, se zkrátka Andersonovi povedlo.

Ve své poslední sezoně kariéry se postavil do branky Buffala v celkem 26 zápasech, vychytal 11 výher a měl solidní úspěšnost 90,77 %. S ohledem na horší defenzivu Sabres to rozhodně není špatné číslo, byť na ty nejlepší se díval poměrně s odstupem. V průměru inkasoval přes tři branky na zápas, ovšem musíme vzít v potaz, že co se defenzivy týče, Buffalo patřilo s 300 inkasovanými góly k nejhorším v lize.

Během dvaceti let v NHL Anderson odchytal 709 zápasů v základní části, ve kterých vybojoval 319 vítězství a vychytal 43 čistých kont. V sezoně 2009/10 naskočil hned do 71 zápasů a skončil čtvrtý v hlasování o Vezina Trophy. Nejlepší sezonu prožil v ročníku 2012/13 v dresu Ottawy - i tehdy obsadil čtvrté místo v hlasování o Vezina Trophy, ovšem jeho čísla byla fenomenální. Byl nejlepší v úspěšnosti zákroků s 94,1 % i v průměru inkasovaných branek s pouze 1,69 gólu na zápas.

V play-off přidal dalších 48 zápasů a výrazně pomohl již několikrát zmíněné Ottawě v průniku do finále Východní konference v roce 2017.

Ačkoliv další úspěchy už na své konto nepřidá, může být se svou kariérou nadmíru spokojený. A rozhodně bude mít na co vzpomínat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.