bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: McDavidova parta má nejvyšší cíle. Dočká se vysněného titulu?

11. září 2023, 9:42

Milan Huppert

Edmonton si brousí zuby na Stanley Cup. Mužstvo postavené okolo hvězdného Connora McDavida disponuje obrovskou ofenzivní silou, klíčová bude práce defenzivní řady, která loni nebyla ideální. V posledních dvou sezónách Olejáři vypadli s pozdějším vítězem, ukončí letos 34leté čekání na šestý Stanley Cup?

Perfektní ofenziva cestou do čtvrtfinále

Olejáři v loňské sezóně nezklamali. Parádní koncovkou základní hrací části se nakonec probili na druhé místo Západní konference, měli tedy dobrou výchozí pozici pro play-off. V osmifinále kanadský celek v šesti zápasech vyzrál na krále z Los Angeles, ovšem čtvrtfinále jim bylo konečnou, v šesti utkáních nestačili na pozdějšího vítěze z Vegas.

A výkony nestály pouze na McDavidovi s Draisaitlem. Samozřejmě měli hlavní slovo v produktivitě, ostatně v kanadském bodování s velkým náskokem obsadili první a druhé místo, nicméně velmi dobrá čísla měl rovněž Ryan Nugent Hopkins, muž, který v základní části posbíral 104 bodů a Edmonton se od sezóny 1995/96 stal prvním týmem s třemi hokejisty přes 100 bodů, naposledy se tento počin povedl Pittsburghu a trojici Lemieux, Jágr a Francis.

Nezastavitelná dvojice

Můžete se na ně zaměřovat jak chcete, přesto jsou schopni zaznamenat třeba i pět bodů v zápase a jen zřídka odejdou s prázdnou. Ano, řeč je samozřejmě o Connoru McDavidovi a Leonu Draisaitlovi.

Connor McDavid v posledních letech vládne NHL. Od svého debutu v roce 2015 posbíral už čtyři Hart Memorial Trophy, k tomu přidal pět Art Ross Trophy, čtyři tedy Lindsay Award a loni poprvé získal i Maurice "Rocket" Richard Trophy, tedy cenu pro nejlepšího střelce základní části. Ocenění hovoří za vše. Kanaďan vládne individuálním statistikám a v šestadvaceti letech ještě rozhodně neplánuje na výkonnosti ubírat, spíše naopak.

Kanadskému spoluhráči statně sekundu Leon Draisaitl. Skvělou měl především sezónu 2020, kdy získal Art Ross Trophy, Hart Memorial Trophy a Ted Lindsay Award, což za žádnou cenu neznamená, že by další tři sezóny stagnoval, to vůbec ne, jenom prostě parťák McDavid nastavil zdánlivě nepokořitelnou výkonnostní laťku, k níž se právě německý forvard přibližuje nejvíce.

Každopádně jak minulá sezóna naznačila, stabilně bodovat dokážou i jiní, jako třeba již zmíněný Ryan Nugent-Hopkins, Zach Hyman a když je v dobrém psychickém rozpoložení, tak i Evander Kane. A to ještě kádr posílil Connor Brown z Ottawy. Ofenziva Edmontonu budí zasloužený respekt, ubránit útočná esa Oilers bude pro jednotlivé týmy zapeklitým úkolem.

Děravá obrana

Edmonton rozhodně nebude týmem, od nějž byste čekali pravidelný přísun čistých kont. Zdařil se trejd ofenzivně laděného Tysona Barrieho za Mattiase Ekholma, jenž stihl v novém působišti 21 zápasů a zaznamenal v nich parádních 28 plusových bodů.

První dvě obranné dvojice jsou jasné, vedle Ekholma Evan Bouchard a další obranný pár by nadále měli tvořit Darnell Nurse a Cody Ceci.

Sledovat zápasy Edmontonu se rozhodně vyplatí a ve většině případů nebudete litovat. Sice defenzivu vyztužil Ekholm, ale přesto vzhledem k rozložení kádru je spíše pravděpodobnější výsledek utkání 8:7, než-li nudných fotbalových 1:0. Na hodně práce se může těšit dvojice gólmanů, která zůstala nezměněna, o post jedničky se opět porvou Jack Campbell se Stuartem Skinnerem.

Predikce

Vzhledem k faktu, že máte v týmu Connora McDavida a Leona Draisaitla, tak Edmonton musí mít ty nejvyšší cíle. Olejáři v posledních dvou letech vypadli s vítězem Stanley Cupu, předloni s Coloradem a loni s Vegas. S partou okolo kanadské megastar rozhodně musíme počítat, subjektivně si nicméně troufnu tvrdit, že na titul to opět nevyjde, očekávám konec v semifinále Západní konference.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.